31.12.2023
E întuneric. Televizorul din cameră e pornit, fără semnal. Nu mă pricep. Stau și privesc ecranul aproape negru, tânjind după imaginile colorate, amintirile create și zâmbetele rupte din anul ce se apropie de sfârșit. Urmăresc un instinct grotesc, dar totuși, atât de omenesc! Trecutul mă protejează, mă face să vreau să revin la el, la două mii douăzeci și trei.

Televizorul începe să transmită. Văd imagini care vin și pleacă într-un joc obsesiv sub ochii mei. Sunt imagini mute, care îmi arată începutul. Sunt entuziasmată, dar totuși nesigură de clipele ce aveau să urmeze. Două mii douăzeci și trei, an al schimbărilor, al riscurilor și al tragediei - un an aparte, plin de contraste.

Dansul imaginilor devine din ce în ce mai vioi, mai hipnotic. Culoarea începe să pătrundă și disting ușor nuanțe de albastru, roșu și verde. Mă apropii de ecran, clipesc. Totul pare să stea în loc. Sunt eu, scriind emoționată. Sunt eu, aruncând toca în aer. Sunt tot eu, simțind umezeală pe obraji. Îmi dau seama că plâng. Să treacă cât mai repede, iar clipele astea să dispară. Mi-am dorit și mi s-a împlinit. N-am știut că azi o să resimt, în întreaga mea fire, un dor ascuțit, confuz și arzător.

Stop. Totul se oprește. Șirul de imagini lasă locul unei ultimi ilustrații. Scrie două mii douăzeci și trei. Mă apropii și mai mult. Ochii mă dor, dar reușesc să văd. Mă văd pe mine și deodată înțeleg. Acele zile, acele călătorii cu prietenii, emoțiile de mijloc de iunie, lacrimile, riscurile și dezamăgirile - sunt eu. Nu pot să mă întorc la ele, sunt prea departe. S-au prăpădit în negura nopții și în razele fierbinți de soare. Ele rămân vii, în amintirea mea, pe televizorul meu, unde vor purta de-a pururea însemnul unui an inconfundabil, două mii douăzeci și trei.


*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus