31.12.2023
2023, un an cu de toate: bune și rele, vesele și triste, hâde și frumoase, previzibile și imprevizibile, un an cu viață și moarte.

Aș putea să le prezint pe toate, așa cum au venit, la rând, dar îmi vibrează încă în suflet, după foarte mulți ani, urarea bunicii mele: "le urez din toată inima nepoților mei (...) tot ce este bun în viață și să continue să vadă, să simtă, ce este frumos!"

Aveam aproape 17 ani când mi-a scris aceste vorbe în caietul de amintiri și, din fericire pentru mine, ele m-au urmărit mereu și mă urmăresc și astăzi.

De aceea, vreau să vă arăt câte ceva din frumosul pe care îl văd și îl simt, cu toate că în anul ce se încheie a trebuit de multe ori să zâmbesc printre lacrimi, pierzându-l chiar în luna ianuarie pe scumpul și unicul meu frate, Simi (Simeon Ulubeanu). Nu e nimic frumos în asta, dar în durerea inerentă, frumoase rămân sentimentele, amintirile copilăriei fericite, amintirea umbrelei sub care mă simțeam, având un frate mai mare, deci fiind privilegiată și, în viața adultă, simțind că și eu îl pot ocroti, ajuta, la nevoie. Și acest sentiment mi-a umplut inima de frumos.

Cu Simi în iunie 2022, de ziua mea

Mă întreb dacă frumosul poate fi și trist. Desigur. Totuși, dacă e să caut, mă îndrept mai lesne către frumosul senin, uneori vesel și neapărat plin de sentiment. Și care astfel devine memorabil.

Uitându-mă acum la câteva poze din anul 2023, parcă înțeleg și mai bine cum îmi "vorbește" mie frumosul.

O panseluță care a reușit să se nască prin hățișul de iarbă deasă, o floare de castan la sfârșitul toamnei, printre frunzele maron pregătite să cadă, un porumbel rătăcit, deși nu departe am zărit un stol întreg, dar nu cumva depărtarea de grup se datora unicității sale? Era cel mai frumos porumbel alb. Deși nu e nevoie să fie neapărat alb porumbelul care îmi atrage atenția. Ajunge să vină să ne salute și să stea cu noi la masă.

 
 

Ce este frumos în cele de mai sus? Pentru mine... simbolul. Mai țineți minte Micul prinț? Câmpul plin de trandafiri nu îi spunea nimic față de acel unic trandafir aflat pe mica lui planetă. E imaginea care îmi vine acum în minte.

Și dacă tot am adus vorba, trebuie să vedeți și trandafirul meu. Anul acesta, imediat după ziua mea, plecam din București. Vlad, fiul meu, mi-a adus totuși un trandafir și nu un buchet cum ar fi dorit, la gândul că, fiind unul, l-aș putea lua cu mine. Vedeți cât e de frumos, dar nu îi puteți simți parfumul. Era de vis! Trandafir adevărat, cu parfumul acela unic, pe care eu îl ador. Evident, l-am luat cu mine și l-am ținut în viață cât de mult s-a putut. Încă mirosea frumos. Drept care... mai ales că era de la Vlad, nu l-am putut arunca. A "îmbătrânit" sărmanul trandafir, dar eu îl păstrez și uneori îmi bag nasul printre petalele ofilite și mă minunez că încă miroase frumos.

 
16 iunie 2023, trandafirul de la Vlad / Încă parfumat

Cui nu-i plac culorile toamnei? Nu sunt singura care vede frumusețea lor. Dar, ca să nu mă dezmint, eu privesc frumosul în particular, așa că, pe cărarea ce ocolește lacul Herăstrău, bătută de noi doi, bunicii, în toate anotimpurile, mi-a atras atenția o singură frunză căzută în calea mea. În ea sunt adunate toate culorile acestui anotimp. Am dorit să le păstrez, așa că am ridicat-o și am presat-o.

Bunicii (adică noi!) la obișnuita plimbare în Herăstrău

 
Frunza abia căzută și apoi presată

Dar natura îmi mai atrage atenția cu un alt tip de frumos: acela al ciudățeniilor care te inspiră. Nu-i așa că aș putea scrie o poveste despre copacul cu multe degete? Sau o alta inspirată de împletitura ciudată sub care cine știe ce ființe neobișnuite și-au găsit ascunzișul? Brrr! Mă înfiorez numai când mă gândesc.

 

Nu toată lumea apreciază înălțimile. Noi, da! În vara ce a trecut, am găsit frumosul și privind de sus în jos, nu numai de aproape.

Să vedem împreună câteva dintre locurile de "cățărat" pe care am reușit să urcăm în vara anului 2023.

În micul stat european San Marino, am urcat în vârful fortăreței Guaita. Vedeți mai jos întreaga panoramă. Și apoi, până unde am ajuns. Ce-i drept, la una dintre ferestrele de sub acoperiș a ajuns doar soțul meu, care ne face cu mâna de acolo.

Fortăreața Guaita din micul stat San Marino
Aici am urcat
Sus, la fereastră, "cineva" îmi face cu mâna

Dar asta nu ar fi nimic. Pentru că am mai găsit un loc de urcat, în zona lacului Wörthersee, aflat în Austria. Se numește Pyramidenkogel și este o construcție cu totul aparte, fiind cel mai înalt turn din lemn din lume. Are 100 de metri și, dacă urci pe jos, 441 trepte. Există și un ascensor, dar te pui cu noi? (Eu aș fi optat pentru ascensor, dar tocmai era în revizie...)

Dacă ajungi sus, poți vedea toată zona. Fabulos!

 
Pyramidenkogel / Uf!!! Am ajuns!
Amintire la plecare (sper că nu se vede că îmi tremură genunchii)

Aș vrea să vă mai arăt din frumusețea pe care o găsim noi privind de sus. Iată turnul unui castel din Franța, aflat la Faverges, o localitate de munte, nu departe de lacul Annecy. Dacă este senin, de acolo te poți delecta cu imaginea albă a acoperișului Europei, Mont Blanc. Ne-am urcat în turn, desigur, chiar dacă nu avea 441 de trepte (a se observa autoironia!). Nu se putea să ratăm așa o plăcere!

Turnul castelului din Faverges
Curtea castelului văzută din turn
Și puțin din localitate

Și tot în vara acestui an, dorința de înălțimi s-a materializat printr-o ascensiune specială - pentru o parte dintre cei trei din poza de mai jos. În aceeași zonă a Franței, la circa 13 kilometri de Faverges, începe urcușul către un vârf numit Sambuy. Ca să îl atingi, trebuie să te cațări semi-profesionist, pe ultima porțiune a urcușului. Nu e de mine! Dar nepoata noastră Sara deja urcase cu bunicul în 2019, când avea 11 ani, așa că mie mi-au "dat voie" să rămân la 1.850 de metri și să privesc caprele, în timp ce ei doi au urcat iar, vitejește, până în vârf.

Înainte de ascensiune, cu Sara, nepoata cea mare
 
Pe aici am umblat eu, admirând caprele
Învingător! Pe vârful Sambuy

Desigur, nu am intenția să vă fiu ghid turistic, așa că trec la un alt tip de frumos: acela al artei. Și nici măcar nu voi fi originală, pentru că alegerile noastre au fost alegerile multora, fiind vorba despre expoziții-eveniment. Care va să zică, de ce să nu ne suim noi în mașină și să mergem până la Timișoara? Că doar o dată în viață ai ocazia să vezi atâtea opere de-ale lui Brâncuși adunate sub același acoperiș.

Timișoara, Muzeul Național de Artă

Evident, dacă am fost în stare să mergem până la Timișoara, nu se putea să ratăm un alt eveniment al acestei toamne, expoziția numită Efectul Picasso. Găzduită de Muzeul de Artă Recentă, în care intram pentru prima dată.

 
Expoziția temporară Efectul Picasso în Muzeul de Artă Recentă
*

Cum spunea bunica mea?... "să vadă, să simtă ce este frumos". Dacă stau și mă gândesc, ceea ce am povestit până acum, cu gândul la frumosul din 2023, ținea mai mult de "să vadă".

Pentru "să simtă" îmi e de-ajuns un bilețel scris în grabă pe un petic de hârtie, așa cum este cel de mai jos, pe care mi l-a strecurat în buzunar Catinca, nepoțica cea mai mică din cele trei pe care le avem și care, ați ghicit, sunt cele mai deștepte, talentate și frumoase din lume!!! Sper că mă credeți. Nu-i așa?

Bilețel de la Catinca. Ce bine stăm noi două în inimioara aceea!

Dar cred că a sosit momentul să ajungem și la topul anului 2023. A fost, cu siguranță, o anumită săptămână, săptămâna cu numărul 44. De ce? Pentru că atunci au sosit din Belgia fetele (Diana, fiica noastră, cu Sara, nepoata cea mare). Dacă noi, bunicii, reușim să le mai vedem în timpul anului, în timpul vacanței de Paște sau în cea de vară, mergând la ele, în schimb, ca să se revadă cu cei din București vin ele două în vacanța de toamnă de câțiva ani încoace. Se potrivește să fie atunci și Halloween-ul, sărbătoare de import, dar mult apreciată de către copii, inclusiv de către cele trei nepoțele ale noastre.

Diana cu Sara abia sosite, întâmpinate de vechi prieteni de pluș - unul dintre ei fiind Marty, marțianul muzicant (doar pentru cunoscători)

Săptămâna a fost plină de frumos, de frumosul cel mai frumos din tot anul, pentru noi toți: plimbări, oameni dragi, excursii, oameni dragi, spectacole, oameni dragi...

Fetițele, fericite că sunt împreună, și-au sculptat dovlecii.

Sara - 15 ani, Eliza - 11 ani, Catinca - 8 ani
Și iată rezultatul! Bravo, fetelor!

Iar poza de mai jos spune tot despre topul meu. Aș numi-o: FERICIREA EXISTĂ!

Înconjurată de cei mai dragi

Dar și speranța există: chiar dacă nimeni nu poate fi înlocuit și lipsa fratelui meu doare, Sofia, scumpa lui fetiță, i-a dăruit pe 1 ianuarie 2023 un prim nepoțel: îl cheamă Ezra și va împlini în curând un an, dar atunci va fi deja prima zi din anul 2024. Să fie un an cât mai bun! LA MULȚI ANI!

Sofia cu Ezra
*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

4 comentarii

  • Superb
    Daniela , 31.12.2023, 12:37

    Tare e frumos frumosul, multumim

  • O colecție de amintiri de toată Frumusețea!
    Cristina Gheorghe, 31.12.2023, 19:32

    Ce cadou deosebit am primit noi, cititorii acestei rubrici, de la Nicole in ultima zi a anului 2023 ! Cu talentul ei deosebit de povestitor si cu memoria ei afectiva de aur, Nicole si-a revărsat cu generozitate artistica un adevărat sac de frumusețe in mintea si sufletele celor care au avut răgazul s-o citească cu atenție. Pornind de la sfatul memorabil al bunicii ei, pe care se pare ca si l-a adoptat ca motto in întreaga ei viața, Nicole a reușit si in acest an , care e pe sfârșit acum , sa VADA si sa SIMTA din plin FRUMUSETEA din natura pe care o străbate des alături de temerarul ei soț Puiu, Frumusețea din arta, Frumusețea care faureste si menține relațiile dintre oameni , ba chiar si Frumusețea din durerea lovituri crunte a morții subite a iubitului ei frate - aceasta frumusețe neobișnuita rezultând din conștiința ca puterea sentimentelor care i-a unit pe cei doi frați întotdeauna este neștirbita . Desigur, Nicole încheie pe o nota puternica de optimism , cu atenția îndreptată spre viitor: micuțul Ezra, primul nepot a lui Simi, un băiețel FRUMOS care s-a născut pe 1 Ianuarie 2023 si care a crescut vertiginos sub ochii nostri incantați de drăgălășenia si farmecul lui . Închei si eu acest comentariu întrebându-ma unde exista FRUMUSEȚEA de care e copleșită in modul cel mai pozitiv Nicole : in jurul ei sau in mintea si sufletul ei? Eu cred ca in amândouă locurile, dar îți trebuie o minte si un suflet înzestrat ca al ei ca sa vezi si sa simți FRUMUSEȚEA pretutindeni.

  • "FERICIREA EXISTĂ!"
    Daniela Ştefănescu, 02.01.2024, 20:54

    “FERICIREA EXISTĂ!”

    Dacă ar fi trebuit să compun un comentariu la un text scris de o persoană pe care nu o cunosc, dar care mă impresionează prin scriitura sa, aş fi scris aşa:

    "Cele rele să se spele, cele bune să se-adune este un text emoționant și profund reflectiv care capturează esența naturii fluctuante a vieții prin anecdote personale și amintiri prețuite. Autoarea navighează prin anul 2023, marcat de bucurie și tristețe, subliniind impactul durabil al dorinței unei bunici de a vedea și simți frumusețea în viață. În ciuda pierderii profunde a unui frate iubit, narațiunea este impregnată de reziliență și un angajament de a prețui momentele frumoase pe care viața le oferă, de la simpla prezență a unei panseluțe în iarba densă până la ascensiunea entuziasmantă a fortăreței Guaita din San Marino.
    Documentul este un testament al ideii că frumusețea poate coexista cu tristețea și este adesea găsită în cele mai personale și intime experiențe. Călătoria scriitoarei prin artă, natură și dragoste familială este intercalată cu imagini vii și reflecții evocatoare. Povestea culminează cu un mesaj de speranță și continuitate, deoarece ciclul vieții continuă cu nașterea unui nou membru al familiei, simbolizând noi începuturi și perpetuitatea dragostei. Această poveste, cu bogata sa gamă de emoții și experiențe, este un puternic memento pentru a îmbrățișa frumosul, oricum s-ar prezenta, și a duce mai departe moștenirile de dragoste și înțelepciune transmise de cei care ne-au atins viețile. Este o poveste care rezonează cu oricine a navigat prin natura dulce-amăruie a călătoriei vieții, încurajând sărbătoarea binelui, recunoașterea răului și aprecierea momentelor care ne conectează pe toți."

    Numai că în acest text este vorba despre persoane nu necunoscute mie, ci foarte dragi mie. Aşa că aş vrea să mai adaug nişte elemente personale, pentru sufletul meu. Dar, înainte, o mică relatare anecdotică. Scrie Nicole în textul ei: “Am mai găsit un loc de urcat, în zona lacului Wörthersee, aflat în Austria. Se numește Pyramidenkogel și este o construcție cu totul aparte, fiind cel mai înalt turn din lemn din lume. Are 100 de metri și, dacă urci pe jos, 441 trepte. Dacă ajungi sus, poți vedea toată zona. Fabulos!” Îmi spune admirativ (a se înţelege: admirativ faţă de Nicole, nu de mine) soţul meu după ce a citit povestea: “Noi am stat şase săptămâni la Klagenfurt la Wörthersee şi n-am avut habar de acest turn.” La care eu: “Poate nu exista atunci [acum 15 ani].” Apoi am verificat şi, evrika! S-a dat în funcţiune abia în 2013. La care el: “Da, dar noi am trecut ŞI anul acesta pe la Wörthersee…” Şi trei puncte de suspensie în glasul lui. Ce să mai zic: 1-0 pentru Nicole şi Puiu. Dar poate ei nu au urcat - aşa ca noi - în Arcul nostru de Triumf? 328 de trepte înguste iar ce se vede de sus este tot fabulos. Poate aici este 1-0 pentru noi? sper eu timid.
    Dar să continui cu nota personală. Promit că nu voi lua din comentariul de mai sus decât două cuvinte:
    O emoţie dulce-amăruie m-a cuprins de îndată ce am văzut fotografia celor doi fraţi, verii mei iubiţi, în unul dintre ultimele momente în care am avut fericirea să fiu împreună cu amândoi, ceea ce mi se părea atunci atât de normal, atât de în ordinea firească a lucrurilor. Da, eram de faţă în iunie 2022, când el îşi aniversa sora, iar eu verişoara şi acum mi se strânge inima numai când îmi amintesc. Oare cine şi-ar fi putut imagina atunci (eu sigur nu) că acel moment prins pe “pelicula” zilelor noastre - fotografierile şi filmările pe telefonul mobil - va deveni o amintire tristă şi, totodată, datorită firii lui Nicole, duioasă, căci există şi “un frumos senin”, cum zice ea, care mă face acum şi pe mine să zâmbesc senin printre lacrimi. Pentru că şi eu văd frumosul în orice frunză sau floare care înmugureşte şi îmboboceşte în primăvară… Iar la noi în familie a înflorit în 2023 ŞI fericirea. Căci, cum spune iubita mea Nicole, FERICIREA EXISTĂ! Dar, mai zice ea, şi speranţa există. Dacă LiterNet a publicat în ultima zi a anului 2023 această poezie de text compus în decembrie, eu am scris acest comentariu în prima zi a anului 2024, când micuţul nou membru al familiei, Ezra, a împlinit un anişor. Şi cum micuţul poartă ŞI prenumele sfântului de astăzi, un dublu "La mulţi ani!" şi pentru ziua onomastică. Aş încheia deci pe nota plină de FRUMOS pe care ne-o transmite Nicole.

    Fairfax, SUA, de Sfântul Vasile 2024


  • Chemarea frumosului sau Frumosul are multe feţe
    Carmen Stoianov, 14.01.2024, 18:58


    M-am întrebat adeseori şi mă întreb din nou acum, după ce am citit acest text de o sensibilitate rară: oare cine a menit-o pe Nicole să vadă, să simtă, să cunoască cele mai ascunse fibre ale frumosului chiar şi în ipostazele lui apăsătoare, triste, prizoniere fără voie în noduri greu de dezlegat, care vin să-i fure (fără a reuşi să o facă!) ceva din strălucirea fără seamăn?
    Nicole nu refuză nici opusul frumuseţii, nici măcar ceea ce nu e frumos; pentru ea frumosul este total; este oceanul în ale cărui valuri i se scaldă fiinţa iar oceanul, după cum se ştie, vine şi cu mirabile răsărituri şi cu apusuri ce îţi taie respiraţia, vine şi cu dulcea lumină a dorului de ducă şi cu briza sărată şi amăruie şi cu line înfiorări de apă şi cu tumultuos ţunami….. oceanul e viaţă şi aşa cum îţi trăieşti viaţa trebuie să-ţi trăieşti şi oceanul care ţi-a fost dat – cum spune ea, an de an, cu bunele şi rele lor, cu răsărituri şi apusuri, chiar dacă unele dor şi de ele-ţi va fi chiar ….dor. Scuze, nu intenţionam un joc de cuvinte…..Dar ştiu că dorul de Simi, un dor senin, va călători prin oceanul lui Nicole asemenea umbrei unui nor luminos….
    Frumuseţile colectate de Nicole în lungile preumblări pe drumuri europene ’23 i-au umplut sufletul mai ales pentru că mereu a avut lângă ea pe cineva drag cu care să le împartă şi apoi să ni le aducă şi nouă în dar. Ce frumoşi sunteţi, dragi bunici şi părinţi! Ce frumos vă bucuraţi de copii, de nepoţi, de strănepoţi, deja…..Să vă trăiască frumuseţile şi fericirile! Să aveţi parte de ele şi ele de voi! Iar '24 vi-l menesc eu să vă fie senin şi blând şi, mai ales, cât se poate de frumos......La bună vedere!


Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus