07.05.2024
Textele din seria Pichi au fost scrise ca temă a cursului de scriere Wannabe - Fabrica de Scriitori al lui Mihai Buzea (1 aprilie - 1 iunie 2024). LiterNet va publica o parte din textele scrise în cadrul acestui curs.

Indicațiile lui Mihai Buzea pentru această temă au fost: "Scrieți o povestire pe baza textului cu Pichi, descărcat de mine de pe Facebook - autor necunoscut. Textul se poate citi aici."


Frățiorul
Dragoș Duțulescu

- Duțule, ți-am zis mă că am un tătic nou? S-a măritat mămica cu un profesor român din Franța pe care l-a agățat pe Facebook.
- Du-te bă, Oase! Tanti Petru ne dă clasă la toți. O avea ea 75 de ani, dar tare-i mai place viața.

Încă de tânără, tanti Petru fusese o fire jovială și cu zâmbetul pe buze. Mereu cochetă, era o femeie căreia i-a plăcut să se aranjeze chiar dacă ăsta era un motiv clar de bârfă într-o comună ca Măciuca. Multor bărbați le plăcea de dactilografa primăriei pentru felul ei dezinvolt de a fi și pentru je-m'en-fiche-ismul pe care-l afișa de fiecare dată. Bolboroseala răutăcioasă a vecinilor pornea adesea de la picanteriile împrăștiate de Marcela, coafeza la care tanti Petru mergea de cel puțin două ori pe lună.

Nu-l știam pe Oase să fie așa de atașat de maică-sa. Nu-l auzisem niciodată să vorbească cu un așa entuziasm despre ea. Era ceva ce nu pricepeam. N-am apucat să-mi duc bine gândul pană la capăt că Oase, după ce gâlgâi din șprițul pe care tocmai și-l pregătise, continuă:
- Și nu ți-am zis-o pe cea mai tare. După ce s-au căsătorit, primul lucru de care s-a ocupat mămica a fost să facă ordine prin conturile moșului. La cei 82 de ani își avea banii împrăștiați prin mai multe conturi și, ce s-a gândit ea? N-ar fi mai bine să țină toți banii într-un singur loc? Și acum ține-te bine: am un tătic nou și... bogat. Din toate conturile alea cică s-ar fi strâns vreo 500 de mii de euroi. E, ce zici de asta?
- Băi, e de belea maică-ta. Ce să mai zic? Mă bucur pentru voi, îți dai seama. Mai ales că poate acum va decide să se mute în altă parte și să te lase și pe tine să-ți vezi liniștit de viață în alea două camere.
- Duțule, nu e simplu deloc cu banii ăștia. Se pare că răposata, nevasta profesorului, a fost aia care aducea bănuții la ei în casă. Nu știu din ce făcea bani, dar ar fi scris în testament că dacă profesorul vrea să aibă parte de ei, atunci trebuie să-l ia pe Pichi al lor și să călătorească cu el peste tot în lume. E treabă încurcată cu Pichi ăsta. Dacă frățiorul meu vitreg e așa important, s-ar putea să fie nevoie să împart cu el "cașcavalul".
- Dar tanti Petru ce ți-a zis? Ai întrebat-o?
- Băi, treaba e că, mai nou, mămica e super ocupată. Nu prea am mai apucat să vorbim. Stă plecată prin voiaje cu profesorul și cu Pichi. Când o sun ba se cazează cu ei pe la cinci stele, ba e cu Pichi la un SPA cu ciocolată, ba e servită cu homar tras în unt de nu știu ce chef de la un restaurant cu stele Michelin. Eu sper să clarific treaba asta chiar azi. Mi-a zis că vine prin oraș ca să-și mai rezolve niște treburi pe la primărie.

Pe nesimțite, lângă terasa unde stăteam la șpriț cu Oase, s-a teleportat o Tesla albă pe care am auzit-o doar datorită piuitul ei distopic de mașină electrică. La volan un tip subțirel cu o barbă albă tunsă elegant. În dreapta, tanti Petru fluturându-și cu mișcări de fotomodel părul negru, proaspăt coafat, parcă doar pentru a le face în ciudă tuturor gură cască.

Profesorul s-a dat jos și i-a deschis politicos portiera. Ea a coborât tacticos (așa fraierilor, uitați-vă) și apoi ne-a făcut cu mâna. A luat ceva de pe bancheta din spate, s-a întors spre noi și a zis:
- Ce mai faceți, puilor! Ce dor mi-a fost de mirosul ăsta de țară de la Măciuca.

Apoi, apropiindu-se de Oase îi zise:
- Scumpule, dă-mi voie să ți-l prezint pe frățiorul tău vitreg, Pićhi. Trebuie să fii mândru. Ai un frățior faimos. Este o mare vedetă în online. Are deja peste un milion de fani.

Trezit parcă din beție și cu un rictus de om nebun ce-i înghețase pe față, Oase apucă perplex șnurul subțire cu cristale Swarovski pe care i-l întinsese tanti Petru. Se uită în jos și, de la celălalt capăt al șnurului, un porc pitic rozaliu îl privea absent în timp ce-și făcea tacticos nevoile în fața lor.

(va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus