13.08.2009
Dacă la proiectul Natural Born Beauties (NBB) s-a pornit de la ideea artistică şi s-a alăturat o cauză socială, NBB fiind realizat în beneficiul Fundaţiei Renaşterea, de această dată s-a ales întâi cauza socială, apoi s-a conturat ideea, s-a găsit fundaţia şi apoi artistul. Alex Gâlmeanu a acceptat fără ezitare.

Proiectul de fotografie a fost realizat de Alex Gâlmeanu, organizat de Mihaela Berciu şi are ca beneficiar Programul Casablu care administrează, în Bucureşti, un adăpost privat pentru femeile victime ale violenţei domestice. Proiectul încearcă să sensibilizeze opinia publică, astfel încât să nu mai trecem nepăsători şi indiferenţi pe lângă durerea semenilor. Din păcate, România este definită de mentalităţi nepotrivite zilelor noastre şi dacă nu încercăm, fiecare dintre noi, să schimbăm câte ceva din aceste mentalităţi, societatea noastră va avea tot mai mult de suferit. Nimeni nu are dreptul de a lovi o altă persoană, dar acest fenomen nu va scădea dacă noi, societatea, nu facem ceva în acest sens, ci acceptăm tacit că acest lucru se întâmplă. Se poate face ceva! Important este să existe bunăvoinţă şi altruismul necesar de a ne păsa de ceilalţi.

"Cred că cel mai important motiv pentru care am acceptat să particip la acest proiect a fost ideea în sine. Este inedită şi ofertantă pentru un fotograf. Sigur şi posibilitatea implicării într-o campanie socială de genul acesta, a contat. Simt că fac un pic mai mult decât fotografie", spune Alex Gâlmeanu.

Conceptul proiectului se bazează pe ideea că aceste femei folosesc machiajul pentru a ascunde în faţa societăţii faptul că sunt abuzate, motivaţia lor principală fiind aceea că, din păcate, ele nu sunt privite ca victime, ci, mai degrabă, atitudinea celor din jur este "sigur şi-a meritat bătaia asta" sau "degeaba nu a bătut-o"...

Fotografiile lui Alex Gâlmeanu surprind însă 25 de bărbaţi puternici şi marcanţi ai României. Pentru ca imaginile să aibă un efect puternic şi memorabil, fotograful a descis să-i imortalizeze în ipostaze similare celor în care se află aceste femei: cu un machiaj special, pentru a evidenţia urmele acestor abuzuri. Printre ei: Ilie Năstase, Elan Schwartzenberg, Răzvan Mazilu, Răzvan Ciobanu, Cristian Mungiu, Dan Bittman, Florin Piersic Jr, Dan Chişu, Andrei Gheorghe, Vlad Craioveanu, Cătălin Botezatu, Mihai Dobrovolschi, Horia Brenciu, Dragoş Bucurenci, Smiley, Cătălin Ştefănescu, Mihai Petre, Andi Vasluianu, Tudor Giurgiu, Alex Abagiu, Andi Moisescu, Edi Petroşel, doctorul Stan.

Fotografiile prezintă "răni" şi expresii de frică, mânie sau doar dezaprobare, în decoruri ascunse, în spatele uşilor închise, imaginile finale evidenţiind suferinţa acestor femei victime. "Am ales să inversăm rolurile în faţa aparatului de fotografiat, tocmai pentru a transmite un mesaj direct către bărbaţii care consideră că au dreptul de a lovi, cu ajutorul unor bărbaţi puternici şi remarcanţi ai societăţii româneşti, bărbaţi care astfel îşi arată dezaprobarea faţă de aceste gesturi. Prin acest proiect dorim să-i provocăm pe cei care comit aceste abuzuri să se pună în rolul victimelor lor... probabil că le cerem prea mult!", ne lămureşte Mihaela Berciu asupra motivului pentru care s-au ales bărbaţi pentru a reprezenta femeile abuzate. "Vrem ca aceste femei să ştie că nu sunt singure, că există oameni care se gândesc la ele şi încearcă să le ajute", continuă Mihaela Berciu

Expuse la Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti "Carol I", holul Aulei, timp de două săptămâni, fotografiile au fost vândute în cadrul unei licitaţii de tip "silent auction" iar banii obţinuţi au fost donaţi în beneficiul Programului Casablu, fiind folosiţi pentru administrarea adăpostului pentru femei victime ale violenţei domestice.

0 comentarii

Publicitate

Sus