28.07.2009
Chintesenţa acestui proiect se regăseşte perfect în vorbele lui Havelock Ellis [Impressions and Comments (1914)]: "Lipsa defectelor în frumuseţe este un defect în sine. Mi se pare ciudat că, deşi ne mândrim cu faptul că suntem indivizi unici, facem tot posibilul să ne încadrăm în tipare predefinite. Iluzia duce la deziluzie, iar deziluzia la dezechilibru."

Supranumit un "exerciţiu de sinceritate", proiectul a constat în 3 etape consecutive: prima, fotografierea a 25 de personalităţi feminine, suficient de curajoase şi sincere încât să accepte provocarea de a se arăta lumii aşa cum sunt: fară machiaj şi fară o procesare ulterioară, reflectate de camera şi viziunea fotografului de modă Gabriel Hennessey.

A doua etapă a proiectului, a constat în prezentarea acestor fotografii în cadrul unei expoziţii la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I".

Expoziţia de la Biblioteca Centrală Universitară s-a încheiat cu un eveniment restrâns, în cadrul căruia invitaţii au licitat fotografiile. Sumele oferite au fost donate Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură şi folosite integral pentru continuarea Campaniei de Informare din cadrul Programului de Prevenire şi Depistare Precoce a Cancerului de Sân şi a celui de Col Uterin.

"Despre Natural Born Beauties spun că este un exerciţiu de sinceritate, o dată pentru vedetele implicate, prin faptul că se prezintă exact aşa cum sunt, şi, a doua oară, pentru mine ca fotograf prin faptul că am la dispoziţie numai aparatul foto, lumina şi pe mine însumi pentru a reuşi să surprind frumuseţea şi povestea fiecăreia dintre modele. În plus, cred în mod ferm că în lumea de azi e nevoie să avem momente de împăcare cu noi înşine, numai aşa putând fi cu adevărat fericiţi" (Gabriel Hennessey, fotograf român de origine columbiană)

"M-am alăturat proiectului iniţiat de Gabriel Hennessey pentru că subliniază nevoia de implicare a artiştilor în proiecte sociale, pe de o parte, iar de pe altă parte pentru a-mi exprima admiraţia faţă de toţi cei implicaţi în acest exerciţiu de sinceritate aşa cum îi place lui Gabi să-l numească, cu atât mai mult cu cât este, din toate punctele de vedere, un proiect dezbrăcat de superficialitate şi artificii tehnice. De asemenea, am ales să mă implic şi datorită eforturilor continue ale Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, lucru făcut cu consecvenţă, eleganţă şi respect faţă de o problemă gravă cu care se confruntă societatea noastră: cancerul la sân." (Mihaela Berciu, consultant de imagine)

"Proiectul iniţiat de Gabriel Hennessey cu sprijinul Mihaelaei Berciu este unul care subliniază sinceritatea şi transparenţa sufletului unor femei - persoane publice ale societăţii noastre, întocmai precum sunt toate activităţile desfăşurate de Fundaţia Renaşterea: transparente şi din dăruirea sufletească a celor implicaţi. Faptul că vedetele au acceptat sa pozeze pentru această cauză reprezintă nu doar un sprijin material, ci mai ales o voce unanimă care transmite mesajul nostru către femeile din România: "Controlul medical periodic poate salva vieţi!". Le mulţumim celor implicaţi în acest proiect pentru că au acceptat să ni se alăture în demersul nostru de a oferi speranţă celor aflaţi într-un moment de cumpănă!" (Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea)

Maeştrii fotografi Peter Lindbergh şi Richard Avedon reprezintă surse de inspiraţie ale proiectului, datorită portretelor unor celebrităţi internaţionale, faimoase pentru lipsa totală a "artificiilor" în produsul final.

0 comentarii

Publicitate

Sus