13.10.2022
La doi ani după ce am fost diagnosticată cu depresie postnatală, mă simțeam complet privată de Natură. Îmi era dificil să mă conectez cu ea, ca și când cineva - sau ceva - m-ar fi debranșat de propriile mele rădăcini. Eram aproape de neatins, iar spiritul era îndurerat după pierderea relației mele anterioare cu lumea înconjurătoare.

Am început să caut odihnă în oameni și în spațiul urban, cufundându-mă în realitatea străzilor aglomerate, a cafenelelor și a cantităților infinite de muncă. Atunci când plecam din oraș, nu mai simțeam bucurie în liniștea ruralului, a munților sau a mării. Ce mă incita înainte acum pur și simplu părea insipid. Îmi era dor de conexiunea mea cu soarele, cu pământul, cu vântul. Îmi era dor de felul în care acestea mă aduceau mai aproape de o parte din mine pe care credeam că am pierdut-o pentru totdeauna.

Apoi m-am hotărât să plec.

Mi-a fost ușor să aleg Islanda. Mereu mi-am imaginat că aș găsi acolo un altfel de peisaj - unul primordial, brut, nelumesc. Un peisaj care ar dezlănțui cele mai adânci emoții din mine și m-ar face să trăiesc frică și anxietate, uimire și recunoștință, toate în același timp.

Am vrut să exprim toată această noutate de sentimente prin fotografie și performance, astfel că am ales să imaginez relația cu natura prin fire de lână care să mă lege de elemente naturale, precum gheață, pietre sau nisip.

Pe parcursul călătoriei mele, am experimentat vânt de 70km/h, temperaturi negative, precum și privirile grupurilor de turiști care adesea se opreau să-mi facă fotografii. Am stat lângă cratere, cascade și Oceanul Arctic și nu mi-a fost teamă nici măcar o secundă. Am simțit cum viața mi se scurge prin vene, către minte, ca și când cineva - sau ceva - mă recabla înapoi la spirit.

În Islanda, m-am amestecat cu Natura și am devenit parte din ea. N-am mai fost decât o ființă umană, ci și purtătoare de Viață. Am fost recuplată.

*
Felicia Simion este o artistă vizuală și fotografă freelance cu interes pentru antropologie vizuală și storytelling, care caută constant noi moduri de a hrăni expresia de sine. În 2016 a absolvit Universitatea Națională din București, secția foto-video, iar în 2018 a terminat cu succes un masterat în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor la Universitatea din București.

Rădăcinile sale artistice pot fi regăsite în timpul copilăriei și al adolescenței, perioade în care a practicat pictura, muzica și scrisul. La vârsta de 13 ani a descoperit lucrările fotografilor Magnum, moment care, ulterior, a devenit reprezentativ în evoluția sa ca artist vizual.

Ca fotografă, tinde să adopte o abordare fine art în toate genurile pe care se concentrează la un moment dat. Își situează munca undeva la granița dintre realitate și ficțiune, jonglând cu ușurință între cele două. În ultimii ani, a fost inspirată de domeniul antropologiei culturale, explorând teme precum familia, identitatea, dinamica tradiției sau corpul feminin.

Vernisajul expoziției Rewired a avut loc miercuri, 5 octombrie 2022, de la ora 19:00, la Deschis Gastrobar (Splaiul Unirii nr. 160, București), în cadrul celei de-a 7-a ediții a Bucharest Photofest (facebook.com), iar expoziția va putea fi vizitată până pe 31 octombrie 2022.





















0 comentarii

Publicitate

Sus