16.05.2019
Vernisajul expoziţiei Descoperă Sefarad, expoziţie de fotografie care imagini din 18 oraşe spaniole cu o bogată moştenire culturală sefardă are loc pe 14 mai 2019, la Sala de Expoziţii a Instituto Cervantes. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Red de Juderías de España (Reţeaua oraşelor cu patrimoniu sefard din Spania - Ruta Sefardă)

Expoziţia fotografică Descubre Sefarad (14 mai - 30 iunie 2019), realizată cu sprijinul Red de juderías de España, prezintă imagini din 18 de oraşe spaniole care deţin un bogat patrimoniu sefard. Expoziţia, constând în 20 de fotografii din cartiere evreieşti spaniole actuale, este însoţită de un mic catalog disponibil în limba română, precum şi de un colţ unde vizitatorii se pot bucura de câteva titluri în limba spaniolă şi ladino.


***
În zilele de 14, 15 şi 16 mai 2019, Centrul "Goldstein Goren" din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România şi Red de Juderías de España, în parteneriat cu Ambasada Argentinei în România, organizează, la sediul Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti) cea de-a şasea ediţie a Zilelor Culturii Sefarde la Bucureşti.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervări la email [email protected]

Evenimentul, deja tradiţional în spaţiul cultural românesc, va beneficia în 2019 de prezenţa unor personalităţi de prestigiu în studiul culturii sefarde şi se va desfăşura după următorul program:

Marţi, 14 mai 2019, ora 18.00, Sala de Expoziţii a Instituto Cervantes

Vernisajul expoziţiei Descoperă Sefarad, expoziţie de fotografie care imagini din 18 oraşe spaniole cu o bogată moştenire culturală sefardă. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Red de Juderías de España (Reţeaua oraşelor cu patrimoniu sefard din Spania - Ruta Sefardă)

Prezintă:
E.S. Dl. Manuel Larrotcha - Ambasadorul Spaniei în România;
Rosa María Moro de Andrés - Directoarea Institutului Cervantes la Bucureşti;
Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman - Centrul "Goldstein Goren", Universitatea Bucureşti;
Marta Puig - Manager Red de Juderías (Spania)

În continuarea vernisajului, în Sala Auditorium a Instituto Cervantes, va avea loc un Recital de Muzică Ladino susţinut de Liat Farris-Twaina, acompaniată de pianista Ileana Avram, narator - Cornelia Ioana Clej.

Expoziţia fotografică "Descubre Sefarad" (14 mai - 30 iunie 2019), realizată cu sprijinul Red de juderías de España, prezintă imagini din 18 de oraşe spaniole care deţin un bogat patrimoniu sefard. Expoziţia, constând în 20 de fotografii din cartiere evreieşti spaniole actuale, este însoţită de un mic catalog disponibil în limba română, precum şi de un colţ unde vizitatorii se pot bucura de câteva titluri în limba spaniolă şi ladino.

Red de juderías de España - Reţeaua de cartierele evreieşti din Spania-Sefarad (redjuderias.org) este o asociaţie publică non-profit, care are ca scop protejarea si conservarea patrimoniul urban, arhitectural, istoric, artistic şi cultural sefard din Spania, dezvoltarea de proiecte culturale şi turistice, precum şi schimburi de experienţe naţionale şi internaţionale. Fondată în 1995, reuneşte 18 oraşe: Avila, Barcelona, Caceres, Calahorra, Córdoba, Estella, Hervas, Jaén, Leon, Monforte de Lemos, Oviedo, Plasencia, Ribadavia, Segovia, Tarazona, Toledo şi Tudela. La nivel european, Reţeaua este membru fondator al AEPJ (Asociaţia Europeană pentru Conservarea şi Promovarea Patrimoniului Evreiesc) cu care lucrează la dezvoltarea Rutei Europene a Patrimoniului Evreiesc.

Miercuri, 15 mai, ora 18:00, Sala Auditorium

Masă rotundă: Moştenirea sefardă în Europa

Participă:
Paloma Díaz Mas - Profesor de Cercetare la CSIC (Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania);
Leah Davcheva - Director al centrului pentru Educaţie şi Cercetare interculturală "Aha Moments", Sofia (Bulgaria);
José Antonio Lisbona - istoric, politolog (Spania)
Moderator: Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman - Centrul Goldstein Goren, Universitatea Bucureşti

Evenimentul va avea traducere simultană.

Joi, 16 mai, ora 18:00, Sala Auditorium

Sefarzii şi comunitatea evreiască de dincolo de Atlantic, în teatru şi film
Proiecţii de film în parteneriat cu Ambasada Republicii Argentina în România

Se vor proiecta documentarele:
En busca de Sefarad (Pe urmele sefarzilor), regia: Carina Gurovitz şi Paula Castiglioni, Argentina, 2017, 44 minute, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză.
El teatro Idish en Argentina, regia: Uri Gordon, protagonist Moisţes Berko Jablkowski, Argentina, 1991, 27 minute, v.o. spaniolă şi idish, subtitrare în limba română.

Participă:
Dl. Carlos María Vallarino - Consilier al Ambasadei Republicii Argentina în România
Dr. Renée Jablokowski - Consilier pentru Educaţie al CEP / Centrul de Educatie pentru Participare (Argentina)
Dr. Tomás Leivi - Coordonatorul Departamentului de Psihanaliză şi Drepturile Omului, CEP, Argentina

Intrarea libera, număr limitat de locuri. Va rugam rezervati loc printr-un mesaj pe adresa [email protected]

Marta Puig (absolventă a Facultăţii de Inginerie Industrială din cadrul Universităţii Pontificia de Comillas din Madrid) este specialist în management şi administrarea afacerilor. A lucrat mare parte din cariera sa profesională în companii private, în sectorul telecomunicaţiilor. În 2007, şi-a schimbat cariera profesională, a participat la alegeri municipale şi a făcut parte din echipa guvernamentală a unui oraş de 50.000 de locuitori. Timp de 4 ani s-a ocupat domeniile transformării digitale, personale, finanţelor şi patrimoniului. După această experienţă, decide să-şi formeze propria firmă de consultanţă pentru a sprijini Gestionarea Politicii Publice şi Transparenţa Municipală, până în 2015 cînd i se propune Managementul Rede de Juderias de España / Reţeaua Cartierelor Evreiesti din Spania, post în care a reuşit să implementeze experienţele profesionale anterioare.

Liat Farris-Twaina, a absolvit Universitatea Tel-Aviv, Facultatea de performing Arts, Facultatea de Teatru, Actorie şi Regie. A continuat studiile muzicale la Şcoala de Interpretare vocală şi corală Colegiul Levinsky din Israel. Din 2000, Liat Farris-Twaina a interpretat o varietate de compoziţii muzicale, atât în calitate de solist, cât şi în ansambluri de cameră. Este colaboratoare şi solista la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. În ultimii ani, opera sa muzicală se axează pe folclorul evreiesc, prezentând un mozaic de muzică evreiască veche şi modernă în limbile idiş, ladino şi ebraică. Printre proiectele sale muzicale se numără: "Cântecul va continua" - Festivalul Internaţional de Teatru şi Muzică "Tes", "Pasărea efemeră", "Trandafirul Sionului".

Pianista Ileana Avram, a absolvit pedagogia muzicală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În peste 20 de ani de activitate ca pianist acompaniator şi profesor, a participat cu studenţii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, olimpiade de muzică şi recitaluri şi a avut, de asemenea, colaborări cu studenţi de muzică în cadrul schimburilor internaţionale. De asemenea, a fost membru al mai multor jurii la diferite concursuri muzicale.

Paloma Diaz-Mas (Madrid, 1954) este in prezent de Profesor de cercetare al Consiliului Superior pentru Cercetare Ştiinţifică (CSIC) din Madrid şi, timp de aproape 18 de ani, a fost profesor de literatură la Universitatea din Ţara Bascilor. În CSIC conduce, din 2009, programul de cercetare "Los sefardíes ante sí mismos y sus relaciones con España", iar unul dintre rezultatele acestui program de cercetare este site-ul Sefardiweb. Principalele sale interese de cercetare sunt cultura diasporei sefarde, precum şi literatura hispanică de transmisie orală, cu o atenţie specială dedicată genului romancero, subiecte pe care le-a tratat şi publicat în mai multe cărţi şi în mai mult de o sută de articole. Este, de asemenea, autoare de romane şi povestiri, cum ar fi El rapto del Santo Grial / Răpirea Sfântului Graal (1984), El sueño de Venecia / Visul de la Veneţia, 1992, (Premiul Herralde pentru roman), La tierra fértil / Pământ fertil (1999, Premiul Euskadi), Como un libro cerrado / Precum o carte închisă (2005) si Lo que aprendemos de los gatos / Ce învăţăm de la pisici (2014). Cel mai recent roman al său se intitulează Lo que olvidamos / Ceea ce uităm (2017).

José Antonio Lisbona Martín (Barcelona, 1961) licenţiat în Ştiinţe Politice al Universităţii Complutense din Madrid, Master în Relaţii Internaţionale al Universităţii Sorbona din Paris. Jurnalist cu experienţă de mai bine de 25 de ani, a colaborat cu numeroase publicaţii şi mass media naţionale şi internaţionale printre care menţionăm ziarele La Vanguardia şi El País, apoi agenţia EFE, Televiziunea Spaniolă şi Radio France Internationale. Ca specialist şi cercetător în domeniul evreilor în secolul XX în Spania, în relaţiile dintre Spania şi Israel şi lumea arabă, precum şi în Politică Externă Spaniolă, este autor a trei volume de cercetare: "Retorno a Sefarad. La política de España hacia sus judíos en el siglo XX" (Întoarcerea la sefarad. Politica Spaniei faţă de evreii săi în Secolul XX, 1993), "Samuel Hadas. Embajador de Israel al Servicio de la Paz" / "Samuel Hadas. Ambasador al Israelului în slujba Păcii" (2011) şi "España-Israel. Historia de unas Relaciones Secretas" / "Spania-Israel. Istoria unor relaţii secrete" (2002), pentru acesta din urmă fiind laureat la Ierusalim cu Premiul Samuel Toledano în anul 2001.

În ianuarie 2012 i se acordă Premiul "Samuel Hadas, a la Amistad España-Israel" alături de Preşedinţii Felipe González şi José María Aznar, de Jordi Pujol, Esperanza Aguirre şi de alţi intelectuali şi politicieni spanioli de seamă.

Este Membru al Consiliului Asesor al Centrului Sefarad-Israel, organism dependent de Ministerul pentru Afaceri Externe şi Cooperare al Spaniei şi, de asemenea, este membru fondator al Society for Sefardic Studies, parte a The Mandel Institute of Jewish Studies a Universităţii Ebraice din Ierusalim. Face parte din Catedra Spania-Israel a Universităţii Juan Carlos I din Madrid unde predă discipline precum Istoria Evreilor în Spania Contemporană şi Politica Externă a Spaniei cu privire la Orientul Mijlociu.

Leah Davcheva, Ph.D. lucrează în domeniul limbilor străine şi al interculturalităţii de peste douăzeci de ani. Este consultant şi mediator intercultural la AHA Moments, Centre for intercultural learning, education and research, cu sediul la Sofia, Bulgaria. Leah lucrează cu educatori, tineri şi practicieni în afaceri pentru a îi ajuta în dezvoltarea personală şi colectivă. Este interesată de cronologia interculturală a migraţiei (atât din punct de vedere istoric, cât şi în prezent), diversitatea lingvistică şi culturală în Balcani, reciprocitate şi incluziune.
Leah Davcheva a condus, de asemenea, mai multe proiecte de cercetare bazate pe naraţiune, inclusiv proiectul Tales of Ladino.

0 comentarii

Publicitate

Sus