Cine spune că jocurile video te spală pe creier se-nşală. Iată cîteva pe care orice boss de companie o să te lase să le joci. E-n interesul lui.
Situaţii de criză
Zoo Tycoon e un joc de strategie numai bun să te-nveţe cum să pui lucrurile în perspectivă. Nu trebuie "decît" să construieşti o grădină zoologică, să faci profit, s-o extinzi şi să te asiguri în permanenţă că animalele sînt bine-mersi. De nu, numărul vizitatorilor scade, idem încasările, şi falimentul pîndeşte după colţ. Pe măsură ce înaintezi în joc, provocările se înmulţesc, dar îţi poţi planifica mişcarea următoare în funcţie de detaliile financiare şi statisticile afişate în permanenţă pe ecran.
Misiune posibilă
Ce-o să spun acum o să-ţi pară desprins din manualele de tip "how to", pe care de fapt încerc să le combat recomandînd aceste jocuri. Deci: ai avut vreodată impresia că un plus de voinţă şi perseverenţă e tot ce-a lipsit pentru a da lovitura? Fă-ţi mîna pe jocurile de aventuri. Îţi rezolvă problema mintenaş. De pildă: Harry Potter and the Chamber of Secrets. OK, n-ai fost înnebunit(ă) după film. Nu contează. Frumuseţea jocului stă în nivelul lui de dificultate: nu e foarte greu, dar nici apă de roze nu-i. Ideea e că nu poţi salva jocul cum ai tu chef şi trebuie să-l joci pînă atingi un punct "safe". În acest fel, eşti forţat(ă) practic să parcurgi de mai multe ori aceeaşi parcelă de joc şi să înfrunţi aceiaşi duşmani pînă termini misiunea. Cum spuneam, e un joc care-ţi testează răbdarea şi abilitatea de a persevera.
Ochi de vultur
Dacă te surprinzi spunîndu-ţi: "Cum naiba nu m-am prins? Se vedea cu ochiul liber", ai de lucrat la spiritul de observaţie. Du-te pe Yahoo, în Games, şi descarcă Diamond Mine. (Între noi fie vorba, e unul dintre joculeţele favorite în redacţia COSMO). În Diamond Mine, nu trebuie decît să faci permutări de giuvaere ca să obţii trei (sau mai multe) în linie. Problema e că joci contra cronometru, iar numărul de mişcări alocate pentru a îndeplini misiunea e limitat, aşa că trebuie să-ţi planifici cel puţin doi paşi ulteriori. Deşi nu e evident din prima, acest joc simplu te ajută să-ţi organizezi mai bine ziua de lucru şi să-ţi faci o ierarhie a priorităţilor.
Ia iniţiativa!
Te-ai săturat ca lumea să-ţi tot spună ce să faci? Există jocuri în care eşti lăsat(ă) de capul tău. Express yourself, cu alte cuvinte. În SimCity 4, ţi se oferă poziţia de primar a unui oraş pe care tu ţi-l construieşti, după bunul plac. Trebuie însă să combaţi crima organizată, şomajul şi poluarea, atrăgînd în acest timp tot mai mulţi "simşi" (cetăţeni simulaţi) în oraşul tău, şi să menţii un nivel rezonabil al taxelor. Dacă "simşilor" nu le surîde guvernarea ta, te dau jos. În The Sims, eşti un soi de primar de sector care trebuie să asigure bunăstarea locuitorilor săi. Primeşti în gestiune un cartier plin de "simşi" capricioşi (şi perverşi), a căror unică menire e să se joace cu nervii şi bugetul tău. Te poţi trezi că respectivele creaturi dorm pe podea, joacă baschet la miezul nopţii şi fac curte femeilor măritate.
(Articol preluat din Revista Cosmopolitan, octombrie 2004)