04.02.2003
... Şi a ieşit mătuşa Iulia din comă tot aşa brusc cum a intrat. Nu înainte de a fi vegheat la căpătâiul ei, cu rândul, toţi fraţii şi surorile, cu lumânări, cu sicriul pregătit, colacii comandaţi, cum ne-a zis doctorul: "nu o duce mai mult de trei zile"... până a avut mama visul acela teribil. După o noapte, la patul ei, s-a trezit că Iulia se face bine. Ne-am dus la spital şi aşa era. În mijlocul patului, sub privirile uimite ale doctorilor şi asistentelor, Iulia bea cafea şi era mai vie ca oricând.

Au dus-o acasă. Ne-am liniştit pe moment, dar mătuşa Iulia s-a trezit din comă cu o misiune: trebuia să aibă grijă de nepoate. Cum eu eram prea mică, a pus ochii pe sora mea, musai s-o mărite. A făcut un consiliu în sat şi i-au găsit mirele. Tot student, undeva la făcut vapoare. Viitorii socri s-au angajat ca în fiecare an să le îngraşe un porc la însurăţei şi să le facă apartament. Ne-a anunţat mătuşa de aranjament, şi că peţitorul ne va vizita curând. Mare emoţie pe mine, cum nu? Un peţitor... Ai mei n-au comentat nimic, să nu se îmbolnăvească iar mătuşa.

A venit şi ziua aceea de vară. Eu, acasă; sora mea, la tenis cu bicicleta; ai mei, la băi termale...
Bate cineva la poartă. Un tip destul de bine, mie mi-a plăcut. După ce mi-a spus că e în trecere şi ne-a adus ceva din partea Iuliei, m-am prins cine e. L-am poftit înăuntru şi am făcut pe gazda. L-am supus la un interogatoriu minuţios, apoi i-am dat să rezolve problemele mele din "Gazeta Matematică"... tema de vară... Să nu se plictisească... Se chinuia, de numa, numa...

Între timp am auzit poarta trântindu-se. Era sora mea. Când a auzit cine e la noi, a zis că mai face o tură cu bicicleta. Mi-a convenit. Era simpatic peţitorul.
Cum se făcea ora prânzului, am fugărit amândoi un pui prin curte, să-l tăiem pentru prânz.

Au ajuns şi ai mei de la băi. A prăjit mama puiul. După mâncare, i-au trimis pe tineri la plimbare. Ce-au discutat, nu ştiu. Pe mine nu m-au lăsat cu ei.
Pe la ora cinci, s-a dus şi peţitorul. Avea autobuz. Tare mi-a părut rău.
Nu ştiu de ce sora mea a răsuflat uşurată...

Geta

0 comentarii

Publicitate

Sus