14.08.2014
Cum poţi să expui anatomia atât de fragilă a lumii baletului, fără să distrugi ceea ce explorezi?

Fotograful Mircea Albuţiu s-a specializat în a urmări micile gesturi care au loc în culise, departe de glorie şi aplauze. Priviri îngândurate din spatele machiajului pe jumătate terminat, salturi fenomenale în pantaloni de trening, amintiri închise în vestiarele micuţe de tablă.

În loc să se lase sedus de sclipiciul şi perfecţiunea spectacolelor de balet, Mircea Albuţiu a ales să documenteze procesul prin care se ajunge la desăvârşire. Uimitor este că a reuşit - oamenii specializaţi în a zâmbi larg şi cuceritor chiar şi când degetele le sângerează în poante se lasă fotografiaţi fără să pozeze în seria Inside. Pentru a ajunge la o relaţie atât de plină de încredere, pentru ca balerinele să nu se crispeze când eşti în preajma lor cu un aparat foto, este nevoie de răbdare, discreţie şi respect. Răbdarea de a prinde momentul care îţi spune cel mai mult, fără să-l regizezi. Discreţia celui care pune prezenţa lui mai prejos de intimitatea celorlalţi. Şi respectul faţă de ipostazele sensibile şi profund personale ale fiecăreia dintre persoanele fotografiate.

În Inside, fiinţe costelive şi tandre îşi arată efortul, bucuria şi motivul pentru care au ales să facă balet. Fotografiat de aproape, machiajul abundent de scenă dezvăluie, paradoxal, expresii subtile şi complexe de îngrijorare, visare şi teamă.

Sper că seria lui Mircea Albuţiu nu este izolată, ci va deveni exponent al unui curent care se depărtează cu paşi repezi de documentarul senzaţionalist, pentru a se apleca înspre latura delicată a documentării vieţilor celor care, cu excepţia câtorva minute de scenă, sunt invizibili.


1 comentariu

  • fotografia
    giulia marin, 16.02.2015, 22:37

    Intradevar, Mircea Albutiu este un DOCTORAND in arta fotografica.


Publicitate

Sus