Actualitate
Candidaţii la funcţia de rector al Universităţii "Al.I. Cuza" răspund întrebărilor "Suplimentului": Îşi va asuma cea mai veche universitate românească un rol important în reconfigurarea Iaşului cultural?
de Cătălin Hopulele
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi se află în faţa celor mai importante alegeri pentru viitorul său, rectorul pe următorii patru ani având oportunitatea de a face un lucru necesar, în lipsa căruia capitala Moldovei a suferit: universitatea are dreptul şi puterea de a prelua iniţiativa mişcărilor culturale din urbe. În umbra ratării obţinerii titulaturii de Capitală Europeană a Culturii, următoarea conducere a celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară are datoria să preia "frâiele" şi să se implice mult mai activ în viitorul cultural al oraşului. Pentru a vedea care sunt ideile principale ale felului în care universitatea se raportează la actul cultural din Iaşi, "Suplimentul de cultură" a purtat un dialog cu cei trei candidaţi la funcţia de rector anunţaţi până acum, prof. univ. dr. Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept, prof. univ. dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere, şi prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.
Citiţi întregul articol...
Cinepub relansează filmul românesc online
de Iulia Blaga
Lansat pe 26 februarie 2015, Cinepub.ro, singurul canal online gratuit de cinema românesc, şi-a găsit deja locul în peisaj. Portofoliul său număra până în 20 ianuarie 2016 un total de 21 de lungmetraje, 26 de documentare, 37 de scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţii. Premierele au loc în fiecare joi, de la ora 20.30, pe YouTube, locul unde se încarcă toate filmele, graţie parteneriatului semnat de organizator, Agenţia de comunicare GAV, cu Google România.
Citiţi întregul articol...
Parisul ascuns, desluşit prin ochii celui mai cunoscut dramaturg român
de Cătălin Hopulele
Parisul lui Matei miroase a castani, a legume proaspăt culese, a croissant înmuiat în ciocolată caldă, a alei vechi, de sute de ani, uitate de timp, a culori şi pasteluri îmbibate în uleiuri de toate culorile. În Parisul lui Matei e o linişte creatoare, care se rupe de agitaţia străzilor din Oraşul luminilor. Fiindcă, în deceniile de când locuieşte acolo, Matei şi-a însuşit toate străzile pe care-şi poartă paşii, chiar şi aleile din Cimitirul Montparnasse unde-şi duc somnul de veci Ionesco, Brâncuşi, Tristan Tzara şi Emil Cioran. Marţi seara, în Aulă Magna a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, s-a deschis o fereastră în lumea aceasta pe care şi-a făurit-o Matei Visniec la Paris, într-un documentar realizat de către echipa TVR Iaşi.
Citiţi întregul articol...
Interviu
EXCLUSIVITATE. Interviu cu Paul Dano, protagonist în filmul Youth: "Când eşti pasionat de ceva, te simţi ca un copil. Iubirea poate fi aşa"
de Iulia Blaga
Am vrut demult să-l cunosc. Aşa cum mă aşteptam, nu e ca alţi actori de la Hollywood care spun banalităţi în interviuri. Străduinţa de a fi egal cu sine în orice spune tine, probabil, de seriozitatea pe care o pune în tot ceea ce face - fie că joacă în filme sau piese de teatru, produce, cântă cu trupa lui (Mook) sau îşi petrece timpul liber cu iubita, actriţă Zoe Kazan. Seriozitatea acestui actor, care până la 31 de ani a fost întotdeauna foarte bun şi uneori memorabil în toate filmele în care a jucat, e susţinută de curiozitate. Paul Dano da impresia că învaţă din orice.
Citiţi întregul articol...
Carte
Dincolo de paravanul ticăloşiei
de Cristian Teodorescu
Ce mai contează, azi, cine a fost disident şi cine nu, în România? Ce importanţă mai are ca foşti stâlpi ai Securităţii şi ai ceausismului au făcut carieră, uneori glorioasă, şi după 1990? În sfârşit, pe cine mai interesează ce s-a întâmplat în cultura autohtonă în timpul comunismului?
Citiţi întregul articol...
Avanpremieră
Patrick Modiano - Ca să nu te pierzi în cartier
O clădire din cărămidă, mai înaltă decât cele din împrejurimi şi uşor retrasă de la stradă. În loc să ia liftul, Daragane prefera să urce pe scări cele patru etaje. În capătul culoarului, pe uşă, o carte de vizită pe numele "Joséphine Grippay". Prenumele "Joséphine" fusese tăiat cu o linie şi înlocuit, cu cerneală violet, de "Chantal". Se pregătea să apese pe butonul soneriei, dar uşa se deschise. Fata se îmbrăcase în negru, la fel ca deunăzi, la cafenea.
Citiţi întregul articol...
Opinii:
Culegătorul de harfe
Seniorul, bastardul, obsesia
de Andrei Crăciun
Câteva cuvinte despre MJC, de Ion Iovan, o carte care va dura. Mă bucur de privilegiul de a fi doar un cititor care scrie prin gazete, lipsit deopotrivă de ambiţii în cetatea artelor, de viciul posterităţii şi de patima pizmuirii. De la înălţimea acestui categoric avantaj, pot privi cu detaşare luptele intestine ale literaţilor, micile inflamaţii ale criticilor, literatura noastră toată. Din măruntul meu turn, deloc de fildeş, salut atât apariţia acestei cărţi, cât şi a cronicilor entuziaste scrise în marginea ei.
Citiţi întregul articol...
Întâmplări şi personaje
Ingineru'
de Florin Lăzărescu
- ...da' cel mai mult, în pârnaie, am avut de învăţat de la Ingineru', şi-a continuat Nicu lunga poveste pe care noi o ascultam cu gurile căscate.
Odată era om, vă spun. Era învăţat, avea şi facultate, da' nu asta contează. Vreau să zic că de mic copil el visa să construiască poduri, mai exact, toată viaţa s-a trudit să facă cel mai mişto pod care a existat vreodată. Aşa i s-a năzărit lui, după ce a citit o poveste unde, cică, pentru a câştiga mâna unei prinţese şi împărăţia împăratului nu ştiu care, trebuia să faci un pod nemaivăzut...
Citiţi întregul articol...
Românii e deştepţi
Ce aduce e-mailul
de Radu Pavel Gheo
Reţeaua globală e minunată. Iar e-mailul e una dintre legăturile mele personale cu ea. Dacă n-ar fi fost e-mailul, n-aş fi aflat câţi oameni şi câte organizaţii sunt gata să mă ajute financiar, să mă îmbrace, să mă îndrăgostească, să mă îmbogăţească, să mă îmbunătăţească. Deocamdată nu am marşat la nici una dintre oferte, fiindcă pe lume sunt destui oameni mai necăjiţi, deci mai îndreptăţiţi decât mine să profite de ele. Aşa că de fiecare dată când văd asemenea mesaje, uneori nedrept etichetate drept spam, le şterg, însă o fac cu simţire şi gândire.
Citiţi întregul articol...
Vagonul cu vorbe
Calcule politice pentru două tururi la Primărie
de Florin Gheţău
E târziu pentru trecerea la sistemul de vot în două tururi la locale? Probabil că da. Însă această variantă oferă mai multă reprezentativitate, pentru că primarul e ales cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot. În plus, localele devin mult mai atractive în cazul unei finale între primii doi clasaţi.
Citiţi întregul articol...
Rockin' by myself
Artistul care şi-a comercializat moartea
de Dumitru Ungureanu
Nu am intenţia să opintesc sisific la spargerea unui tablou pictat pe cristal. David Bowie a reuşit să-şi confecţioneze o carieră impresionantă, fiind aproape de fiecare dată acolo unde se întâmplă ceva semnificativ în rock. Intuiţia, versatilitatea, informaţiile primite, capacitatea de-a simţi la timp dincotro bate vântul, abilitatea de a se înconjura de oameni care ştiau bine cum este şi devine cazul cu ceea ce se anunţă drept modă sau curent subteran consistent, toate astea combinate cu simţul afacerilor l-au menţinut constant pe Bowie în topul vânzărilor de muzică, aducându-i o avere cât se poate de respectabilă.
Citiţi întregul articol...
Scrisoare pentru melomani
Muzica, România şi... EUROPEANA
de Victor Eskenasy
Am citit cu întârziere interviul pe care prietenul meu Dan Matei, fost director al Institutului de Memorie Culturală (CIMEC), l-a acordat portalului LaPunkt în noiembrie anul trecut şi în care insista pe principalul proiect cultural al Uniunii Europene, Biblioteca digitală EUROPEANĂ. "Este prima bibliotecă digitală semnificativă care reuneşte text, cu audio, cu video" - explica el -, iar accentul este pus pe "calitatea obiectului digital, o imagine cu rezoluţie mare", şi pe "calitatea metadatelor", a descrierilor ataşate fiecărei fişe.
Citiţi întregul articol...
Datul în spectacol
De prin teatre, la început de 2016
de Oltiţa Cântec
Am descoperit, cu neplăcută surprindere şi infinită nedumerire, că în Catalogul ocupaţiilor din România (COR) nu apare profesiunea "critic de teatru". Nu mă gândesc la scenarii oculte gestionate de artiştii pe care, de-a lungul sezoanelor, i-au iritat peniţele ascuţite ale cronicarilor şi teoreticienilor. Trebuie să fie, pur şi simplu, o neglijenţă a celor care, în frunte cu Ministerul Muncii, revizuiesc anual pomenitul inventar ocupaţional. Nu suntem singurii... săriţi!
Citiţi întregul articol...
De veghe în lanul de cultură
Scurta şi înţeleapta viaţă a lui Ion
de Mădălina Cocea
De când nu ne-am mai scris, s-au întâmplat după cum urmează. Pe planeta internet a apărut Ion. Vom vorbi despre asta. Ion a ţinut predici peste tot despre cum să te porţi frumos şi a fost Regele Internetului. Am să povestesc şi despre asta. Apoi, pentru că Ion devenise un fel de cult al personalităţii, internetul a hotărât ca Ion mai bine ar face să tacă şi să-şi vadă de treabă.
Citiţi întregul articol...
Timpuri noi
Identitatea românească
de Daniel Cristea-Enache
- Stimate domnule Sorin Antohi, ce ar rămâne, în opinia dumneavoastră, ca un element "pur" românesc, vizibil şi rezistent, definind o identitate specifică?
- Ce mărci are identitatea românească? Pentru diversele elemente ale caracterologiei noastre etno-naţionale, vezi mai întâi însemnările călătorilor străini pe teritoriile locuite de români. Ele au fost adunate şi editate de mai mulţi istorici.
Citiţi întregul articol...
Internaţional:
Întoarcere în cheia X
de Dragoş Cojocaru
În 2016, anii '90 revin în forţă: se lucrează la remake-uri pentru Point Break, Power Rangers, Bad Boys, Ziua independenţei revine cu a doua parte, David Lynch reviziteaza misterele din Twin Peaks, iar Chris Carter redeschide Dosarele X.
Citiţi întregul articol...
Michel Tournier: "Meseria mea este să spun poveşti"
de Dragoş Cojocaru
Celebrul scriitor francez Michel Tournier a încetat din viaţa la începutul acestei săptămâni, făcându-i pe jurnaliştii de la "Le Figaro" să se întrebe ce este cu această serie neagră de decese care a lovit lumea culturală la începutul anului 2016.
Citiţi întregul articol...
Anul în care mor rockerii
de Dragoş Cojocaru
Nici n-a început bine 2016 şi muzica rock a pierdut deja multe nume sonore, o suită neagră de decese care a început cu Lemmy, a continuat cu David Bowie şi s-a mai "îmbogăţit" cu alte două nume. Glenn Frey, chitaristul faimoasei formaţii Eagles, a încetat luni din viaţă, la New York, la vârsta de 67 de ani.
Citiţi întregul articol...
Rămas-bun, Ettore Scola!
de Dragoş Cojocaru
Considerat a fi unul dintre ultimii mari maeştri ai cinemaului italian, regizorul Ettore Scola a încetat din viaţă marţi, la Roma, la vârsta de 84 de ani. Scola a realizat foarte multe filme, considerate capodopere cinematografice, în care a lucrat cu Marcello Mastroianni, Sophia Loren şi alte nume mari din Peninsulă.
Citiţi întregul articol...
Fast food
Film
Odioşii şi sinistra
de Iulia Blaga
Epitetul "odios", care ne-a intrat în subconştient odată cu formula "odiosul dictator", se înnoieşte în ceea ce e recomandat drept al optulea film al lui Quentin Tarantino (şi, după cele mai recente declaraţii, antepenultimul înainte de mult anunţată retragere). Varianta originală, "hateful", sună mai bine decât traducerea românească, deoarece eroii sunt uneori nesuferiţi, dar în nici un caz detestabili.
Citiţi întregul articol...
Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR vă răspunde
Cincizecişişapte
de Bobi
Om fi singurele fiinţe din Univers? Sau or mai fi existând civilizaţii în afară de noi? Iată nişte întrebări care efectiv te freacă la cap. Sunt mari distanţele între stele. Zeci şi sute de ani lumină. Dar ce s-au gândit inginerii de la NASA? Ia să trimitem un mesaj în spaţiu, că poate peste zeci sau sute de ani l-or găsi nişte boldiţi crăcănaţi şi verzi, capabili să ne perceapă măreţia, descifrând mesajul.
Citiţi întregul articol...