23.11.2004


Pe 1 august 2004, echipa de voluntari a DEX online a terminat de cules şi transpus pe internet ediţia 1998 a Dicţionarului explicativ al limbii române. Acesta conţine 65531 definiţii însumând circa 1200 pagini şi 13,5 milioane de caractere. Prin comparaţie, Biblia are circa 4 milioane de caractere.

Proiectul DEX online a debutat acum trei ani sub deviza "e cazul". Pentru toţi românii din România şi din afara ei care doresc să-şi vorbească limba puţin mai bine, existenţa pe internet a unui dicţionar explicativ nu este un moft, ci o necesitate. Cineva trebuia să facă acest efort şi noi am fost aceia. Din păcate, am fost nevoiţi să alegem calea mai puţin netedă, care în esenţă a presupus retastarea de la zero a tuturor definiţiilor.

Am demarat proiectul DEX online pe 28 august 2001, cu serioase îndoieli că se vor găsi suficienţi oameni cu devotament şi timp liber care să contribuie la acest efort. Şi totuşi, entuziasmul a zeci de oameni a depăşit orice închipuire. În calitate de iniţiator al proiectului, doresc să le mulţumesc din inimă tuturor acestor oameni - jucători de scrabble, rebusişti, programatori, bibliografi, traducători. Dacă aţi fost alături de DEX online din primele zile şi vă mai amintiţi că la început fundalul era mov; :) dacă v-aţi alăturat nouă în ultimele luni şi aţi scurtat enorm timpul necesar pentru completare; dacă aţi contribuit cu definiţii însumând milioane de litere (sensibil mai mult decât Un veac de singurătate); dacă ne-aţi ajutat numai cu o definiţie, o sugestie sau un mesaj de încurajare, vă mulţumim pentru că aţi fost alături de DEX online.

Dacă vreodată aţi scris un mesaj pe o listă de discuţii argumentând de ce DEX online nu are nici un viitor şi este o nebunie, vă mulţumim în mod deosebit. Ne-aţi făcut să spunem "ei da?" şi ne-aţi dat un binevenit spor de adrenalină :) Şi mai ales, aţi pus punctul pe i, arătând exact ce este DEX online: o idee nebună în care o mână de entuziaşti au crezut suficient încât să o ducă la îndeplinire.

Dacă vreodată DEX online v-a fost de folos, lor trebuie să le mulţumiţi. Ei şi-au rupt ore din timpul lor şi al familiei lor pentru a le dedica limbii române şi celor care o vorbesc. Ei au privit dincolo de efortul sisific şi au văzut roadele. O parte din ei, cei care au cules efectiv definiţiile, sunt listaţi aici. O altă parte, cei care au adăugat bucăţi de cod la DEX online pentru a-l face mai util şi mai atractiv, sunt listaţi aici.

Ce facem mai departe? Mai întâi, ne odihnim. Pe urmă, avem multe extensii în curs de dezvoltare. Există multe dicţionare valoroase în afară de DEX şi sperăm să vi le oferim într-un viitor nu prea lung. De asemenea, pornind de la baza de cuvinte existentă, dorim să producem un corector ortografic pentru limba română. Avem deja programe-client care pot descărca întreaga bază de date a DEX online, pentru ca aceia dintre noi care nu au o legătură permanentă la internet să poată beneficia offline de acest dicţionar. Şi aici mai este mult loc pentru îmbunătăţiri. Sperăm că voi ne veţi da idei şi pentru alte direcţii de dezvoltare. Baza de date a DEX online este liberă. Folosiţi-o oriunde vă trebuie.

Şi, pentru că fiecare din noi, la orice vârstă şi indiferent de preocupări, tot de cei dragi caută să se înconjure, profit de ocazie pentru a mulţumi familiei mele şi tuturor prietenilor mei. Slavă Domnului, nu-s puţini, şi m-am sustras de nenumărate ori de la obligaţii familiale şi prieteneşti pentru a mai lucra un pic la DEX online. Nu ştiu de câte ori mi-au auzit urechile cuvântul geek.în aceşti ani.

Mai ales, vreau să-i mulţumesc Dariei. Cea mai mare scăpare a Dicţionarului explicativ al limbii române este că au uitat să pună o poză a ei lângă cuvântul răbdare.

0 comentarii

Publicitate

Sus