23.12.2004



Ascultaţi din albumul Corindă, corindă... de Daniel Făt

"Dimineaţa lui Crăciun"

"O minune"


"Deschide gazdă uşa"



Producător: A&A Records

Citiţi cronica unui concert de colinde al lui Daniel Făt.




Poveste - Corindă, corindă...


La al doilea său album, Daniel Făt ne corindă. Cele 30 de piese sunt "corinzi şi mulţumituri", aşa cum le numeşte Daniel, laice şi creştine, mai ales cele laice fiind ajunse în mică măsură la auzul publicului larg. Tributul urmează a fi plătit în principal locuitorilor din Supuru de Jos (Satu Mare) şi din Dăneşti (Maramureş), de unde se trag mama, respectiv tatăl artistului, dar şi altor surse. În aceste localităţi Daniel îşi petrecea vacanţele de Crăciun din copilărie şi, urmând tradiţia, mergea în seara ajunului împreună cu alţi copii din sat pe la casele oamenilor cu colinda. "La Dăneşti mergeam cete de 15-20 de colindători îmbrăcaţi în costume tradiţionale, cu cămeşe, pieptar, gubă şi cioareci şi colindam tot satul până în dimineaţa primei zile de Crăciun. Straiţa (traista) ni se umplea de fiecare dată cu nuci, mere, prăjituri şi mai puţin cu bani ca astăzi", îşi aminteşte Daniel.

Deşi pe alocuri chitara îşi face şi ea loc, interpretarea corinzilor este însoţită în general doar de zurgălăi, tobiţă şi tamburină. Deliciul ascultătorilor îl vor face cu siguranţă aşa-numitele corinzi de păstă ogrăzi, care se interpretau în timpul petrecut de la o casă la alta. "Rămâneam astfel în voce, care avea de suferit din cauza frigului, dar şi persiflam pe cei colindaţi care nu erau darnici cu noi", spune Daniel. Tocmai de aceea temele predilecte erau gazda zgârcită, fata de măritat, bărbatul beţiv sau părăsit de nevastă: "Scoate banii din pungă / Nu căta că-s groşi la dungă"; "Taie, mamă, tăieţăi / Că vin peţitorii mei... / Fie cât de blăstămat / Numa s-aibă clop în cap"; "Voie bună şi-o corindă / Şi-un colac legat de grindă / Să fii gazdă veseloasă / Să plăteşti corinda noastră / Cu-n colac mândru de grâu / Să-l încingem pe la brâu / Cu-n măr roşu şi frumos / Ce ni l-a dat gazda nost".

****

Biografie:


Oşan de fel, Daniel Făt s-a născut în 19 iunie 1974 la Tăşnad în judeţul Satu Mare. Cu timpul, Daniel a coborât (sau "scoborât", cum ar spune el) încet la Baia Mare şi apoi, tot molcom, până la Târgu-Mureş, unde a şi absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia actorie.

Până în anul 2000, Daniel Făt a jucat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, pe urmă la Teatrul Municipal din Baia Mare (in piesele lui Goldoni, Moliere, Gogol, Wedekind, Alecsandri etc), iar din octombrie 2003 a ajuns tocmai la Giurgiu, la Teatrul Valah, fiind în tot acest timp şi colaborator al Teatrului Masca.

În paralel cu teatrul, Daniel Făt şi-a dezvoltat un alt simţ, şi anume pasiunea pentru muzica folk. Aceasta s-a concretizat în 1997, când a participat la Festivalul "Chitara de argint" (Reghin) şi la festivalul studenţesc din Craiova. În 1998 a fost prezent la festivalurile studenţeşti de la Iaşi, Galaţi, Reghin şi Târgu Mureş, precum şi la Festivalurile de folk "Galbenă gutuie" (Chişinău, Republica Moldova) şi "Om Bun" (Bucureşti). În 2000, 2001, 2002 şi 2003 a mai fost prezent la festivalurile "Om Bun" ca invitat pentru diverse recitaluri. Aşa cum însuşi recunoaşte Daniel, "muzica susţine teatrul şi teatrul susţine muzica".

Daniel Făt a mai fost colaborator pentru postul teritorial TVR Cluj, iar începând cu 1996 adună multe apariţii la televizate la posturile Antena1, Realitatea TV, TVR, TVR2, TVR International, Tele 7 abc).

Daniel Făt a susţinut diverse concerte în Art-Jazz-Club, La Scena, Casa Eliad, Big Mamou, ARCUB, Expirat, precum şi la diferite evenimente.

0 comentarii

Publicitate

Sus