18.05.2005
O ALTĂ ARHITECTURĂ

Proiecte visate

Arhitectura contemporană (nu numai cea autohtonă) colcăie de paradoxuri. Pe de o parte, parcă niciodată nu s-a scris atât de mult despre arhitectură şi, în numele unei „interdisciplinarităţi” la modă, intră în vorbă lume venită dinspre cele mai neaşteptate domenii. Pe de altă parte, „producţia” de arhitectură pare înscrisă pe un curs „comercial” şi mulţi profesionişti se arată interesaţi doar de rezultatele financiare ale muncii lor, uitând că arhitectura este menită să vehiculeze mesaje. Concursurile de arhitectură (locuri care ar trebui să mustească de idei), parcă tot mai rare, au prins iz de „licitaţii” (şi, de multe ori, chiar aşa li se zice).

Un alt paradox: deşi se construieşte într-un ritm îndrăcit, expoziţiile de arhitectură, cel puţin cantitativ, sunt cam subţirele (semn că mulţi dintre făcătorii de case nu se simt tare mândri de produsele lor şi caută, jenaţi, anonimatul).

Ceea ce lipseşte în acest peisaj este arhitectura care are prea multe de spus pentru a fi şi construită – arhitectura numită şi „experimentală”; o arhitectură capabilă să tragă după ea profesia, să arunce priviri proaspete asupra lumii; o arhitectură dezanchilozată; o arhitectură a „substanţei” şi nu neapărat a „materiei”.

Prin lume, acest tip de arhitectură face obiectul multor expoziţii iar „bienalele” îşi fac un titlu de onoare din a găzdui proiecte doar visate. Şi pentru că acest lucru nu se obişnuieşte (încă) la noi, deschidem o astfel de galerie în spaţiul virtual. Vom prezenta aici (în primul rând) idei.

Prima galerie virtuală, din seria Proiecte visate, vă invită să vedeţi Pavilionul României la EXPO 2005 AICHI JAPONIA.

DORIN ŞTEFAN, Alexandru Pop, Anda Ştefan, Mihai Popa, Elisa Iokina, Emil Burbea, Ştefan Simion, Oana Coarfa, Alin Popescu

În loc de prezentare a proiectului vă propunem un articol:
Un clişeu, milioane de dolari şi imaginea României

şi comentariul lui Dorin Ştefan:
“Provocarea a fost ca tocmai plecând de la clişee (de comandă) şi şabloane de percepţie (colectivă) să încercam o re-punere în discurs.”

0 comentarii

Publicitate

Sus