24.09.2020
Ascultaţi în interpretarea formaţiei Zimbru:

"The Ground" (9,8 Mb)
"Slow Disco" (9,71 Mb)

The Ground / Slow Disco - Noul dublu-single al trupei art-rock Zimbru

Începând cu 3 septembrie 2020, noul dublu-single al trupei art-rock clujene Zimbru e disponibil pe toate platformele relevante de streaming audio. Alcătuit din piesele The Ground şi Slow Disco, lansate la interval de o săptămână una faţă de cealaltă, single-ul prezintă 2 faţete muzicale diferite ale trupei, fiind totodată şi primul release Zimbru post-debutul Little Creatures, EP-ul care a adus trupa în atenţia internaţională.

Formaţia Zimbru este formată din Teodora Retegan (voce, sintetizator, chitară), Oana Pop (tobe, percuţie), Andrei Bobiş (sintetizator, sequencing, percuţie), Paul Bucovesan (percuţie, sintetizator, chitară bas).

The Ground

The Ground explorează povestea rupturii dintre lumea naturalului şi umanitate şi imaginează natura recăpătându-şi locul copleşind şi mai apoi înghiţind în pământ un exploatator simbolic - odată cu sistemul de credinţe şi consum care ne-au împins unde suntem. Piesa este o invitaţie la comuniune cu viaţa ce ne înconjoară şi o celebrare a pământului (the ground) ca sursă dătătoare de viaţă şi sistem de sprijin al acesteia - totul ambalat într-o structură muzicală psych-pop de neuitat.


Videoclipul pentru The Ground este prima incursiune de tip DIY (do-it-yourself) a trupei în a aborda producţia video după precedentele 2 videosingle-uri, Divination şi Little Creatures. Întregul videoclip a fost filmat de trupă de-a lungul unei după-amiezi petrecute într-o frumoasă grădină cu nici mai mult, nici mai puţin decât un telefon şi o lentilă caleidoscopică. Neplanificat, spontan, acesta captează perfect contextul emoţional al piesei, dar şi serveşte ca o capsulă în timp pentru una dintre cele mai ciudate veri din memoria recentă.

Grafica single-ului a fost creată punând în colaj diferite fotografii luate de-a lungul unei lungi plimbări printr-o pădure de conifere, sus în munţi, precum un puzzle înfăţişând culori şi texturi puternic contrastante. Colecţia de imagini e concentrată pe numeroasele plante şi vietăţi ce mişună şi cresc bogat pe solul fertil al pădurii.

Ideile muzicale iniţiale şi încărcătura emoţională a piesei s-au conturat într-un jam session prelungit, ce şi-a găsit inspiraţia într-o baie în miez de noapte în sălbăticia Deltei, printre alge bioluminiscente. Piesa, însă, şi-a căpătat repede forma actuală folosind o metodă de compoziţie împrumutată de la trupa Talking Heads, puternic bazată pe improvizarea de straturi şi straturi instrumentale, cu focus principal pe impactul emoţional al fiecăruia în parte. Întreaga piesă s-a conturat în nici 2 săptămâni.


Slow Disco

Slow Disco este o baladă intensă post-punk şi totodată una dintre cele mai vechi piese din catalogul formaţiei. Compusă în 2017 şi luând de-a lungul anilor diferite forme, titluri şi semnificaţii, piesa a fost înregistrată în 2020 pe parcursul a câtorva luni, pentru a completa single-ul The Ground.

Teodora Retegan povesteşte despre imaginarul şi povestea din spatele piesei Slow Disco:
"Slow Disco e precum chemarea unui lup care urlă îmi vreau haita înapoi, îmi vreau haita înapoi sub lună plină. Am scris piesa asta cam în aceeaşi perioadă în care St. Vincent a lansat o piesă cu acelaşi titlu. Îmi place să îmi imaginez că am scris-o în aceeaşi seară şi că piesa noastră e un alter ego al celor două versiuni Slow / Fast Disco ale lui Annie Clark. Poate că Annie avea chiar mai multe variante şi unele dintre cele pe care nu le-a vrut le-a trimis telepatic către trupe est-europene necunoscute precum Zimbru şi aşa am ajuns noi la ea."

 

Piesa a fost una dintre primele compoziţii în direcţia muzicală art-rock ce defineşte astăzi stilistic formaţia Zimbru şi, asemenea celorlalte piese care au compus debutul Little Creatures, a avut un traseu lung de la ideile incipiente la această formă finală. Iniţial inspirată de Kate Bush şi ultimul album al lui Bowie, piesa s-a transformat în parte integrantă acestui dublu-single, în poate cea mai transparent aranjată piesă a formaţiei, lăsând mult loc de desfăşurare pentru linia vocală a Teodorei Retegan.

Andrei Bobiş povesteşte despre procesul de producţie din spatele piesei: "Slow Disco a fost probabil cea mai uşor de produs piesă Zimbru. Are un aranjament simplu şi Teo are o interpretare vocală atât de frumoasă, atât de intensă - ascult obsesiv piesa de când am terminat producţia, ceea ce e oarecum bizar având în vedere că e o piesă pe care am cântat-o în atâtea concerte şi pe care am auzit-o în diferite forme de zeci de ori în ultimii ani."

Alături de The Ground, Slow Disco formează primul release Zimbru post-debutul Little Creatures, EP-ul care a adus trupa în atenţia internaţională (noiembrie 2019). În una dintre recenziile entuziaste publicate după lansarea Little Creatures, Europavox lăudau debutul fermecător al trupei: "Etichetaţi drept o gură de aer proaspăt în spaţiul est-european, nu poţi decât să te îndrăgosteşti de Zimbru iar şi iar."

Instagram - https://www.instagram.com/zimbrumusic
Facebook - https://www.facebook.com/zimbrumusic
YouTube - https://www.youtube.com/zimbrumusic
Spotify - https://smarturl.it/zimbruspotify
Apple Music - https://music.apple.com/de/artist/zimbru

Ascultă debutul Little Creatures aici: https://smarturl.it/LittleCreaturesEP. Ultimele 2 piese se pot asculta live pe LiterNet aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus