02.04.2021

Proiectul MiniTEXTE. Cuvinte de copii. a început cu o întrebare: ce înseamnă pentru copii perioada asta de izolare şi cum percep ei toate schimbările din jurul lor?

Dacă o "viaţă normală" însemna până acum un program clar, ce conţinea, de cele mai multe ori, mersul la şcoală, aderarea la un colectiv, activităţi extraşcolare alături de alţi copii şi un timp limitat petrecut acasă, cu familia, cum înţeleg copiii transformările abrupte din ultima perioadă?

Din fericire pentru noi, s-au grăbit să ne răspundă foarte mulţi copii talentaţi! Unii dintre ei au ales să se refugieze în poveşti fantastice, dar mereu cu un final fericit, alţii au hotărât să vorbească în aceste momente grele despre prietenie şi responsabilitate, iar alţii au centrat totul în jurul ideii de familie şi de ce mai poate însemna "acasă" în acest moment.

Am aflat astfel că nu doar pentru noi, adulţii, anul 2020 a fost unul dificil de gestionat. De multe ori avem tendinţa să trecem cu vederea sentimentele celor mici în raport cu evenimente importante, spunându-ne că ei "nu înţeleg". Nimic nu poate fi mai departe de adevăr.

Alegerea celor 12 MiniTEXTE ce urmau a fi transformate în poveşti video nu a fost deloc o sarcină uşoară pentru noi. Neputând să le departajăm valoric în niciun fel, pentru că toate erau foarte bune, am decis că cel mai onest ar fi ca fiecare regizor din proiect să aleagă textele care se apropie cel mai mult de inima sa. Astfel, regizorii Delia Gavliţchi, Olivia Grecea şi Raul Coldea, alături de o echipă mare de artişti, au ajutat textele selectate să parcurgă entuziasmantul drum de la hârtie, la ecran.

MiniSpectacolele rezultate vor fi prezentate în următoarele 12 săptămâni (câte unul în fiecare zi de luni) în această rubrică.

(Ana Cucu-Popescu, dramaturg)


0 comentarii

Publicitate

Sus