04.11.2021

Ascultaţi o piesă din repertoriul formaţiei Negură Bunget:

"Brad" (36,4 Mb)

(în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2021, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)

Negură Bunget (foto: Daniel Dorobanţu)

Despre Negură Bunget

În noiembrie 2021 Negură Bunget va lansa albumul pagan black metal Zău. Această parte finală, captivantă, profundă şi multistratificată a "trilogiei transilvănene" a atârnat de un fir de aţă. După trecerea în nefiinţă a bateristul Gabriel "Negru" Mafa (după un atac de cord în 21 martie 2017), muzicienii care fuseseră alături de Negru în ultima formulă Negură Bunget au decis să finalizeze interpretările muzicale ale frumoaselor peisaje, tradiţii şi mituri ale României pe ultimul album, pentru care părţile de tobă (ale lui Negru) fuseseră deja compuse şi înregistrate înainte de turneul final al formaţiei. Toate schiţele, demo-urile şi înregistrările din sala de repetiţii la care lucraseră au fost strânse cu grijă şi fiecare membru al trupei a umplut golurile, în deplină dedicare a ideii originale.


Numele "Negură Bunget" este derivat din româna veche, şi înseamnă "o pădure întunecată, ceţoasă". Evoluţia proiectului în timp a avut parte de continuitate, în ciuda numeroaselor schimbări.

Negură Bunget a fost o formaţie românească de black metal, fiind înfiinţată sub numele de Wiccan Rede la sfârşitul anului 1994, în formula de duo (chitaristul, vocalistul şi claviaturistul Edmond 'Hupagrammos Disciple' Karban alături de bateristul 'Negru'). Albumul de debut Zîrnindu-să, lansat către sfârşitul lui 1996, aduce schimbarea numelui trupei în cel actual şi cristalizarea unei ideologii specifice. Prima lor apariţie pe o scenă din străinătate a avut loc la festivalul Open Hell din Volyne (Cehia, 1999). Popularitatea trupei în mediul underground a crescut, fiind semnată iniţial la casa de discuri italiană Code666 Records, ulterior având contract cu Prophecy Records din Germania.

De-a lungul primelor două decenii din noul mileniu, formaţia originară din Banat a cutreierat toate continentele lumii în turnee impresionante fiind cea mai activă formaţie muzicală autohtonă pe plan internaţional din istorie.

Zău este testamentul şi moştenirea Negură Bunget şi un omagiu adus lui Gabriel "Negru" Mafa, care va trăi pentru totdeauna prin muzica sa.

Discografie:
From Transilvanian Forests, 1995 (demo)
Zîrnindu-să (1996)
Sala Molksa (1998)
Măiastru Sfetnic (2000)
'N Crugu Bradului (2002)
Negură Bunget Box (2004, box set)
Inarborat Kosmos (2005, EP)
OM (2006)
Măiestrit (2010)
Vîrstele Pămîntului (2010)
Tău (2015)
Zi (2016)
Zău (2021)

Componenţa:
Tibor Kati - voce / chitară
Adrian Neagoe / "OQ" - chitară / voce
Petrică Ionuţescu - instrumente tradiţionale
Ovidiu Corodan - bas
Negru - tobe / percuţii (toboşarul Gabriel "Negru" Mafa a încetat din viaţă, la vârsta de 42 de ani, în 21 martie 2017)

0 comentarii

Publicitate

Sus