17.04.2003
Apariţiile dirijorale ale lui Emanuel Elenescu se întind pe parcursul a mai bine de jumătate de veac, iar viaţa lui a intrat în al zecelea deceniu. Un CD (dublu) cu selecţiuni din opera sa dirijorală şi componistică lansat de Editura Casa Radio s-a transformat într-un multaşteptat cadou pentru maestrul nonagenar.




Am parcurs cu atenţie remarcabila prezentare a discului semnată de prof. dr. Grigore Contantinescu: "Simplu în relaţiile interumane, sarcastic dar şi bonom, Emanuel Elenescu are ceva din firea celor aleşi să trăiască mult, pentru că fac bine oamenilor din jurul lor, pentru că ştiu din fiecare clipă să adune ceea ce Talleyrand numea dulceaţa vieţii". Poveştile orchestranţilor de la repetiţiile şi concertele cu maestrul Elenescu sunt dintre cele mai savuroase. Se pare că umorul său, ca şi proverbiala sa bâlbâială s-au îmbinat întotdeauna într-o manieră extrem de plăcută cu indicaţiile muzicale, astfel încât actul interpretativ se petrecea într-o atmosferă de o relaxare maximă, cu efecte expresive dintre cele mai benefice, dar uneori şi imprevizibile.

Selecţia muzicală de pe dublul CD intitulat Emanuel Elenescu - Un senior al baghetei este extrem de interesantă. În concerte, a avut ocazia să prezinte publicului numeroase creaţii ale compozitorilor români contemporani, atât în primă audiţie, cât şi ulterior, după ce aceste piese intrau în repertoriu. El însuşi a compus mai multe lucrări orchestrale, una dintre ele fiind inclusă pe acest album. Este vorba despre Rapsodia română pentru vioară şi orchestră prezentată în versiunea Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Braşov, solist Florin Ionescu-Galaţi (care la data înregistrării avea 18 ani). O altă lucrare românească de pe acest CD, Variaţiunile simfonice pe un cântec de Anton Pann (Şase tablouri de epocă) de Theodor Grigoriu este prezentată în versiunea Orchestrei Naţionale Radio. Mai putem asculta Nanie pentru cor şi orchestră de Brahms cu Corul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca şi aceeaşi Orchestră Naţională Radio, care este dirijată de Emanuel Elenescu şi în două monumentale opere simfonice: Simfonia Alpilor de Richard Strauss şi Simfonia a III-a "cu orgă" în do minor de Saint-Saens.

Am ascultat cu plăcere întregul material muzical, rememorând atmosfera concertelor sale, atât de bine sintetizată în cuvinte în prezentarea discului: "Cu abilitate a adaptării la situaţiile specifice înregistrărilor de studio sau repetiţiilor pentru concertele de stagiune, pretenţios, dar fin psiholog, ştiind când să destindă atmosfera şi când să se arate fără îndurare, Maestrul este unul dintre puţinii şefi de orchestră îndrăgiţi şi preţuiţi la justa valoare de către toţi colaboratorii".

(Oltea Şerban-Pârâu)

·

··»Ascultaţi

Tema (un cîntec de Anton Pann) fragment din "Variaţiuni simfonice pe un cîntec de Anton Pann (Şase tablouri de epocă)" de Theodor Grigoriu (0,79 Mb), din albumul "Un senior al baghetei" de Emanuel Elenescu

Variaţiunea I fragment din "Variaţiuni simfonice pe un cîntec de Anton Pann (Şase tablouri de epocă)" de Theodor Grigoriu (2,33 Mb), din albumul "Un senior al baghetei" de Emanuel Elenescu






Albumul Un senior al baghetei a fost înregistrat de Orchestra Naţională Radio, dirijor Emanuel Elenescu
producător:Societatea Română de Radiodifuziune, Editura "Casa Radio", director: Sebastian Sârcă
redactor Călin Doboş
procesare digitală şi mastering: Călin Ioachimescu
S.M.E.I. Studio-Bucureşti
design Sideral Studio.

0 comentarii

Publicitate

Sus