24.04.2003
Albumul Florilegiu creştin, pe care vi-l prezentăm astăzi, marchează lansarea unei case de discuri - SonArt Records, dar şi debutul discografic al unui grup vocal de perspectivă - Artis Voice Quartet.





Prima formaţie profesionistă camerală de acest gen din România compusă din patru voci bărbăteşti, cvartetul "Artis Voice" (fondat de SonArt Artist Management) abordează un repertoriu larg, cuprinzând lucrări din epoca Renaşterii europene, din muzica bizantină, piese de Crăciun din literatura muzicală de gen românească sau universală. Din sfera lor de interes nu lipseşte însă muzica gospel, extrem de spectaculoasă în versiunea cvartetului bărbătesc. Aranjamentele sunt alese cu mare grijă, astfel încât să "sune bine" în formulă camerală.

Ascultând albumul, după primele şapte lucrări religioase din creaţia lui Gh. Danga, I.D. Chirescu şi G. Musicescu, descoperim o suită de 20 de scurte piese de cult grupate astfel încât să ilustreze muzica specifică liturghiei ortodoxe în perioada sărbătorilor Paştelui. Începând cu mai cunoscuta cântare Hristos Anesti (în greceşte, care se repetă de mai multe ori pe parcursul florilegiului), călătoria muzicală la care ne invită Artis Voice Quartet parcurge lucrări de cult de mare valoare muzicală precum Ectenia mare de Nicolae Lungu, Şi era ora a şasea de Gheorghe Mandicevschi, Doamne, Iisuse Hristoase de Gheorghe Cucu, inclusiv cele două variante româneşti consacrate ale cântării Hristos a Înviat, semnate de Podoleanu şi respectiv Musicescu.

Ansamblul excelează prin omogenitatea glasurilor şi printr-o bună proporţie între maniera de cânt limpede, non-vibrato şi o anumită căldură pe care muzica religioasă ortodoxă o implică, reflectată în unele momente mai intens vibrate. Remarcăm căldura şi expresivitatea vocii tenorului Constantin Neiconi desprinzându-se din ansamblu, spre exemplu, în lucrarea Clopote de seară, dar nota dominată a formaţiei rămâne un expresiv sunet de ansamblu, din fericire ocolit de orgolii solistice. Iar această manieră este proprie, am spune, muzicii cultului ortodox, care, cu toată evoluţia destul de sinuoasă prin care a trecut de-a lungul timpului a păstrat nota dominantă de cânt colectiv.

În Săptămâna Patimilor, ascultarea acestui disc poate reprezenta o bună terapie sufletească pe care ne-o putem permite şi... acasă. Stilistic şi muzical, iniţiativa Artis Voice Quartet este meritorie, iar în condiţiile unei bune difuzări, are toate şansele să se bucure de succes.

(Oltea Serban-Pârâu)

 Ascultaţi din albumul "Florilegiu Creştin" al grupului Artis Voice Quartet

"Clopote de seară" (791 kb)
"Hristos Anesti" (316 kb)
"Hristos a înviat" (501 kb)





Albumul Florilegiu creştin a fost înregistrat de Art Voice Quartet



Producător: SonArt Records, tel. 021.312.64.55, e-mail: [email protected], www.sonart.ro


Comandaţi acest CD la http://www.sonart.ro/audio/florilegiu.html

0 comentarii

Publicitate

Sus