Actualitate
Dan Perjovschi: "Cel mai mult mă enervează ideea de elită"
Interviu de Ana-Maria Onisei
Artistul vizual Dan Perjovschi a fost prezent joi, 12 ianuarie a.c., la Galeria Vector din Iaşi, pentru a expune proiectul "Aşa desenează şi copilul meu", o poveste în imagini a formării sale ca artist şi a evenimentelor din România care l-au influenţat. Cum se fuge din capitala regională direct în satul global? Ce înseamnă astăzi rezistenţa prin cultură? De ce nu ne interesează "vacile colorate", ci articolele din ziare? De ce ar putea ajunge şi copilul dumneavoastră un artist la fel de bun ca Dan Perjovschi?
Citiţi întregul articol...
Cum să scrii corpurile
de Mihaela Michailov
Pe 6 ianuarie, la Centrul Naţional al Dansului, a avut loc o discuţie body-to-body cu Rui Catalao (născut în 1971 în Portugalia), despre rolul şi semnificaţia dramaturgului în spectacolul de dans contemporan.
Citiţi întregul articol...
Al doilea premiu "Cartea anului" pentru Florina Ilis
Marţi, 10 ianuarie a.c., revista "Cuvântul" a acordat la Ateneul Român premiile pentru anul 2005, în timpul unei ceremonii care a durat mai bine de trei ore. În acest an au fost stabilite 18 categorii de premii, fiecare găsindu-şi corespondent în paginile revistei, dar au fost acordate şi cîteva distincţii speciale.
Citiţi întregul articol...
Pop-cultura:
LAMERICA
Bufetul lui 2005
de Casiana Ioniţă
Cum în fiecare săptămînă vin arome îmbietoare dinspre stînga paginii pînă în Lamerica, am găsit de cuviinţă ca la început de an să invităm şi "bucătăreasa artistă" a "Suplimentului" şi cititorii la masă. Luăm drept ghid Best Food Writing 2005, un adevărat restaurant al anului trecut, ce reuneşte articole apărute în publicaţii de specialitate ("Gourmet", "Bon Appetit") sau în ziare (de la "New York Times" pînă la "Houston Press") şi pornim cu el prin bucătăriile lamericane.
Citiţi întregul articol...
Trimisul nostru special
Receptaşul
de Florin Lăzărescu
Aveam în copilărie un vecin care se recomanda Arbiru. Îşi stabilise singur renumele şi era unul dintre puţinii oameni care se lăuda cu o poreclă. Cumva explicabil - nimeni nu ştia ce înseamnă "arbiru". La acest apelativ eu mai adăugasem un termen - ca o compensaţie pentru unul dintre bunicii mei, pe care nu apucasem să-l văd niciodată -, numindu-l "bunicul Arbiru".
Citiţi întregul articol...
Broscuţa Dilie se întoarce şi dă din buric
de Mădălina Cocea
Aţi făcut cunoştinţă cu Broscuţa Dilie anul trecut, pe ritmuri tehno. Se numea Crazy Frog şi a "ring ding ding" pe telefoanele mobile din toată Europa, apoi prin clasamentele muzicale şi, mai recent, pe piaţa cadourilor de Crăciun. Ajunsă în România, a început să-şi mişte, cu naturaleţe, buricul, să-şi înmoaie vocea de Trabant în ritmuri de acordeon şi să-şi ia, ca orice cîntăreţ respectabil, un nume de scenă. Broscuţa Dilie nu putea ajunge la noi decît pe ritmuri de manea.
Citiţi întregul articol...
Carte
Pagini din arhivele copilăriei
de Doris Mironescu
În decembrie trecut am citit o carte care mi-a plăcut mult. Am recomandat-o în dreapta şi-n stînga, mi-am promis s-o recenzez mai tîrziu aşa cum merită. Numai că acest "mai tîrziu" a devenit, din păcate, prea tîrziu pentru unul dintre autorii cărţii, excelentul prozator Sorin Stoica, cel care, cu numai cîteva săptămîni în urmă, în paginile acestei reviste, propunea cu umor ca "oamenii despre care se vorbeşte de bine să fie pe cît posibil în viaţă".
Citiţi întregul articol...
In memoriam
S-a stins din viaţă Sorin Stoica
La numai 27 de ani, scriitorul Sorin Stoica s-a stins din viaţă. Pleda pentru povestire, dar nu povestirea "abjecţiei", a "urîţeniei, hidoşeniei lumii". Mult mai important era felul în care scria. Îţi dădea impresia că este în stare să comenteze savuros şi instrucţiunile de folosire ale unui extinctor plasat pe holul spitalului în care îşi poartă zilele unele dintre personajele sale: "Oamenii şi-au pierdut capacitatea, facultatea de a povesti. Povestitul e o excepţie, nu un fapt la ordinea zilei. Povestitul trebuie învăţat, însuşit, practicat".
Citiţi întregul articol...
Dosar
Rezultatele Barometrului Cultural 2005 - Ce gusturi are România culturală
Suplimentul de cultură vă prezintă, în premieră, rezultatele Barometrului de Consum Cultural pe anul 2005, realizat de recent-înfiinţatul Centru de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii (CSCDC) din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor.
Citiţi întregul articol...
Cine, unde şi cît consumă cultură
de Liviu Chelcea, Director al Centrului de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii
Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii (CSCDC), o instituţie de dimensiuni scăzute din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, a realizat în luna noiembrie 2005 un sondaj reprezentativ naţional pentru populaţia de peste 15 ani, pe un număr de 1.636 de persoane, cu marja de eroare de +/- 2.9%. Barometrul Cultural 2005 are o miză triplă.
Citiţi întregul articol...
Consum cultural şi nevoi în mediul rural şi în mediul urban
de Radu Mălureanu, Sociolog, Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii
Cel mai adesea sîntem tentaţi să credem că "la ţară" oamenii au preferinţe şi gusturi mai puţin elaborate, sînt mai puţin "elevaţi", mai puţin emancipaţi. E drept să spunem că cei din mediul rural sînt simpli consumatori de "cultură" de masă (muzică ieftină, filme ieftine, carte ieftină)? Sînt "citadinii" mai cultivaţi şi mai deschişi către cultura mai greu accesibilă?
Citiţi întregul articol...
Au familiile migranţilor români alte gusturi?
de Remus Gabriel Anghel, Doctorand în sociologie, Universitatea Bielefeld, Germania
Multe studii asupra migraţiilor internaţionale menţionează faptul că, în numeroase cazuri, migraţiile actuale nu se mai încheie cu asimilarea migranţilor în ţările de destinaţie, ci cu crearea unor spaţii sociale intense între ţările de destinaţie şi cele de origine (Glick Schiller et al.: 1995, Faist: 1999).
Citiţi întregul articol...
Circulaţia culturii în interbelic
de Adrian Neculau, profesor la Catedra de Psihologie, Universitatea "Al.I. Cuza", Iaşi
Era în 1925, în anii efervescenţei social-psihologice de după Marea Unire. Un fiu de ţăran de pe Valea Jijiei face studii de filosofie la Universitatea din Iaşi (cu Ion Petrovici şi Petre Andrei) şi i se propune să rămînă asistent, întrezărindu-i-se o strălucită carieră universitară. El însă crede că are o altă menire şi-şi croieşte un alt destin: să educe oamenii din satul natal, să "ridice" cultural satul românesc.
Citiţi întregul articol...
Vedeta culturală
José Saramago: "Fără personajele mele, nu aş fi fost acelaşi"
de Ana-Maria Onisei
"Aş putea spune că, literă cu literă, cuvînt cu cuvînt, pagină cu pagină, carte cu carte, am implantat în mine, riguros, fiecare personaj pe care îl creasem. Fără ele nu aş fi fost acelaşi; viaţa mea nu ar fi devenit mai mult decît o schiţă inexactă, o promisiune care, ca toate celelalte, în final, ar fi rămas doar o promisiune, existenţa cuiva care ar fi putut să fie cineva, dar n-a reuşit", declara José Saramago în discursul de la decernarea Premiului Nobel pentru literatură, în 1998.
Citiţi întregul articol...
Rubrici permanente
Circul nostru vă prezintă
De la bunicuţă la mătuşă
de Lucian Dan Teodorovici
Ion Iliescu n-a avut vreo bunicuţă care să-i lase averi incomensurabile. Din motivul ăsta, şi-a permis să rîdă superior în momentul în care ziariştii se interesau de arborele lui genealogic, trimiţînd săgeţi "subtile" către mătuşa lui Năstase, şi să ridice din colţul buzelor a sărac, dar cinstit, formula lui preferată.
Citiţi întregul articol...
Românii e deştepţi
Manele updated (I)
de Radu Pavel Gheo
Un compozitor german, Thomas Beimel, spunea (într-un interviu realizat de Cezar Paul-Bădescu şi publicat în Dilema Veche, nr. 98/ 02-08.12.2005), în strictă legătură cu fenomenul în discuţie, că "există o groază de prejudecăţi în România.
Citiţi întregul articol...
La loc TELEcomanda
Marşul imperialului
de Alex Savitescu
Scriu textul ăsta miercuri, undeva spre după-amiază, iar colegii de la gazetă fac iarăşi treişpe-paişpe, tot aşteptînd rîndurile subsemnatului. Stau de vreo trei-patru ceasuri şi mă tot gîndesc despre ce naiba să vă povestesc săptămîna asta.
Citiţi întregul articol...
Voi n-aţi întrebat, Fără Zahăr vă răspunde
Dosarul "Boboteaza"
de Bobi
Oricît de mult mi-aş fi dorit să-mi afund şi mai adînc mufa în perna caldă, ştiam prea bine că în acea dimineaţă n-o puteam face. Îi promisesem soacrei că mă duc la prima oră să reprezint familia la marea cruciadă a obţinerii celor două kile de sfîntă aghiasmă pe cap de enoriaş împărţite cu ocazia mai sus amintitei sărbători. Inutil să vă mai prezint riscurile pe care le implică sinuciderea curată de a-ţi refuza soacra. Încă nu s-a născut omul cu boaşe aşa mari.
Citiţi întregul articol...
Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
Corbul elastic şi divin
de Emil Brumaru
Arţăgoaso îmblînzită cu terci de zmeură stricată în conserve, acum, dacă eşti în spume, ce mă fac singur pe lume? Asta-mi mai lipsea la cercevea să ai tu creierii nervoşi fiindcă ai mei sînt total storşi şi parcă toţi s-au pus pe mine cu certuri şi inflamaţii la ovare, huooo!!!, că iar o să zici că-ţi insult corbul elastic şi divin. Sînt uimit cu cîtă uşurinţă scoţi cuvintele din geantă (n-ai tu poşetă, eşti fomeie din popor!), de parcă ai scoate melesteul ca să-mi spargi capul şi-aşa gingaş la zdruncinături.
Citiţi întregul articol...
Telenovela nova
Un mire fără căpătîi (cap. VII)
de Şerban Foarţă
- Ştii ce-am văzut, mă, zice-Alec,/ fincă nu mai puteam să plec,/ să mă desprind (chit că Adela/ mă aştepta la disco)...
Citiţi întregul articol...
Scrisoare pentru melomani
Singur pe lume - cea a discurilor lui Mozart
de Victor Eskenasy
Aniversarea Mozart se apropie cu paşi repezi şi, îmi e uşor să-mi închipui, nu sînt nici pe departe singurul care îşi ascultă discurile mozartiene şi caută să cumpere unele noi. Ce să cumperi însă mai întîi? Cine răsfoieşte baza de date a unui magazin german, pusă pe web, constată că oferta este copleşitoare: sub numele Mozart sînt afişate nici mai mult, nici mai puţin de... 5.000 de discuri.
Citiţi întregul articol...
Teatru la rotisor
Copăceii din cochilia din copilăria din cer
de Mihaela Michailov
Cînd eram mică, scriam pe pereţi. Pe toţi pereţii casei, pînă la nivelul la care ajungeam, curgeau litere. Eram înconjurată de un text-cascadă, ininteligibil, care pentru mine avea sens. Era cea mai frumoasă poveste cu putinţă.
Citiţi întregul articol...
Cronica de film
Microcosmos - macro-vrajă
de Iulia Blaga
Prima oară cînd am văzut documentarul poetic Microcosmos - Le peuple de l'herbe, am făcut rost de un afiş cu un cal de iarbă care avea în spate, mare şi albă, luna. Cam în aceeaşi perioadă citeam Dimineaţa magicienilor de Louis Pauwels şi Jacques Bergier. Cartea a fost editată din nou, iar eu am văzut, întîmplător, iarăşi filmul. Dar tot nu mă pot opri să nu mă refer la un pasaj care la vremea respectivă m-a dat gata.
Citiţi întregul articol...
Muzică pe litere
Underground şi mainstream în acelaşi timp
de Răzvan Ţupa
Numele său vine, evident, de la unul dintre cele mai cunoscute romane clasice americane: Moby Dick. Mai puţin cunoscut este faptul că muzicianul new-yorkez ar putea fi urmaşul scriitorului Herman Melville.
Citiţi întregul articol...
Arte vizuale
Madonna
de Matei Bejenaru
Ca şi dumneavoastră, am văzut în ultimul timp pe canalele muzicale de televiziune noul clip al Madonnei. Chiar dacă trupul ei nu mai are flexibilitatea de acum două decenii, în continuare reuşeşte să ne "ţină ochii" pe sticla televizorului...
Citiţi întregul articol...
Enţiclopedia Encarta
Invitaţie la voiaj
de Luiza Vasiliu
Enţiclopedia nu face niciodată ce face toată lumea. Cînd oamenii sînt ocupaţi de moarte şi n-au timp de nimic, ea se întinde leneş pe sofa şi adoarme uşor, iar cînd toţi sforăie, enţiclopedia veghează la geam şi priveşte cu luneta la tot ce nu se-ntîmplă pe lume.
Citiţi întregul articol...