23.06.2022
Ascultați două piese din repertoriul lui Marius Matache:

"Licurici" (5,11 Mb)
"Ninge iubito" (10,2 Mb)

(în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)



Despre Marius Matache

Marius Matache promovează muzica folk de 15 ani (primul lui concert având loc în 8 aprilie 2004, la Club Big Mamou din București), timp în care a cântat în diferite formule de trupă (I'mperfect), proiecte (Gashkademia de Folk) sau solo. Din 2007, cântă sub egida Marius Matache & Folk Band Imperfect, trupă ce include, în funcție de proiecte, diferiți muzicieni (nai, pian, vioară, bas, percuții etc.).

Marius Matache a susținut recitaluri în festivaluri de muzică folk (Alba Iulia, Suceava, Mediaș, Folk You, Fălticeni etc.) sau alte evenimente culturale de amploare (Festivalul de Epigramă de la Brăila 2013, Festivalul de Film Documentar Toamnă la Voroneț, Zilele Aradului 2013, Festivalul Cetăților Dacice 2007 etc.), dar și spectacole individuale (Alchimia toamnei - București 2013, Iași, Botoșani, Gura Humorului - 2015, Teatrul Excelsior, MP3 - Onești 2013, Cinema Capitol, seria de spectacole Seri acustice la Mignon - București 2014-2015, Teatrul Mignon) sau concerte de club în foarte multe orașe din țară.

În 2010 a compus un imn pentru naționala de rugby a României care încă se difuzează pe stadionul Arcul de Triumf la meciuri.

În 2013 a lansat primul album de autor, intitulat HOINAR prin Piața Matache, lansat în 27 de orașe din România. Marius Matache este prezent pe patru albume colective (Ziua de Mâine 2008, Folk din pana mea! 2011, Fălticeni Folk 2014, Folk din pana mea! Vol. 2 2016) și pe un album al formației Țapinarii (2010 ani de folk alternativ), având colaborări cu Daniel Iancu și Ovidiu Mihăilescu.

La începutul lui februarie 2014 a lansat primul videoclip oficial, pentru piesa Cât de mult, care a adunat peste 3000 de vizualizări în primele două săptămâni, iar în acest moment a depășit 20.000 de vizualizări. Clipul este disponibil aici:


În noiembrie 2014 a început munca la cel de-al doilea album, realizat integral pe versurile poetului Sorin Poclitaru și avându-l ca producător muzical pe Victor Panfilov. La album au contribuit, printre alții, Vlady Săteanu (bas, Sarmalele Reci), Vova Sergheevici (tobe, Tavi Colen Band, ex-Spitalul de Urgență, ex-Bandidos), Cristian Mihai (nai, voci auxiliare), Lyuben Gordievski (keyboards, ex-Pro Consul), Alex Panfilov (chitare).

Realizarea albumului a avut la bază o campanie de crowdfunding prin care fanii individuali și sponsorii au putut sprijini financiar finalizarea Alchimiei. S-au strâns astfel aproape 3.000 de euro ce au mers către multiplicarea albumului și realizarea unor materiale promoționale (bannere, tricouri, magneți, căni).

În 2015 a realizat primul turneu național de amploare, intitulat Primăvara HOINARă, ce a inclus 11 orașe din întreaga țară. De asemenea, a susținut alături de poetul Sorin Poclitaru trei spectacole Alchimia toamnei, la Iași, Botoșani și Gura Humorului.

Albumul Alchimie a fost lansat în primăvara lui 2016 printr-un spectacol la Palatul Național al Copiilor, dar și în alte zece orașe din țară (Timișoara, Reșița, Gura Humorului, Botoșani, Ploiești, Mediaș, Lehliu, Bacău, Alba Iulia, Onești). Tot în 2016 a concertat în premieră la Gărâna (Hanul La Răscruce), Râmnicu Vâlcea și Zilele Orașului Mărășești. A susținut de asemenea un recital pe stadionul Arcul de Triumf în deschiderea meciului România - Uruguay (26 noiembrie).

În 2017, Marius Matache a făcut parte din trupa Teatrului Masca în cadrul Festivalului Internațional al Statuilor Vivante, București, susținând reprezentații timp de 7 zile și a susținut recitaluri în cadrul festivalurilor Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș, Salonul de Folk și Blues "Gil Ioniță" Bacău, LollyBoom București, două spectacole de folk la Teatrul de Comedie din București, în cadrul unui proiect coordonat de el și finanțat de Primăria Sectorului 3 în cadrul programului de fonduri nerambursabile pentru ONG-uri.

2018 a demarat cu un turneu intitulat Poveștile Alchimiei, ce a inclus 10 orașe (Mediaș, Sibiu, Dorohoi, Cluj-Napoca, Baia Mare, București, Bacău, Brașov, Brăila, Zlatna). Festivaluri în care a susținut recitaluri: VAMAdus Folk Vama Veche, Flori pentru Suflet - Remember Florian Pittiș, Folk Minor Fest Tecuci, Printre Măguri, Folk Fest Remember Costinești, Târgul Național de Folk 2018 Gura Humorului, Salonul de Folk și Blues. A cântat în premieră la Târgu Jiu și Târgu Neamț; a depășit 1.000 de abonați pe contul de YouTube și a început lucrul la un nou album, cu piese de iarnă. De asemenea, a coordonat proiectul InformART, finanțat de Primăria Sectorului 3, ce a vizat școli și licee din Sectorul 3.

În perioada martie - iulie 2019 a realizat un turneu aniversar pentru cei 15 ani de carieră - Marius Matache - 15 ani - ce a presupus 15 concerte în 15 orașe diferite: Petroșani, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bistrița, Onești, Suceava, Dorohoi, Brașov, București, Bacău, Gura Humorului, Tecuci, Lehliu, Mediaș și Slobozia. Pentru al treilea an consecutiv, a câștigat o finanțare nerambursabilă de la Primăria Sectorului 3, pentru proiectul FolkN3T.

Chiar dacă 2020 a fost un an dificil pentru muzicieni, nu a stat degeaba și în aprilie a finalizat albumul cu piese de iarnă intitulat Ninsorium. La realizarea lui a colaborat cu Victor Panfilov (producție muzicală), Berti Barbera (percuții), Vlady Săteanu (bas), Lyuba Gordievski (pian), Cristi Mihai (nai), Daniel Sfichi (acordeon), având proiecte finanțate prin Patreon, începând din martie 2020. Membru în juriul festivalului-online Pe aripi de chitară... de la Brăila și workshop de industrie muzicală cu laureații din festival, a susținut recitaluri la Brezoi, Gărâna, dar și o serie de concerte în aer liber la București, Gura Humorului, Delta Dunării sau Conacul lui Maldăr. Tot în 2020 a fost co-producător muzical al albumului colectiv POE3 - note lângă note, ce a reunit tineri artiști din școli și licee din Sectorul 3 al Municipiului București; discul a fost finanțat de Primăria Sectorului 3 prin proiectul POE3 - de la manualul de literatură la poezia cântată. De asemenea, a început lucrul la albumul nr. 4, Experimental.

În 2021, Marius Matache a înregistrat recitaluri în festivaluri la Brezoi, Sighetu Marmației, Delta Dunării, Gura Humorului, Brăila. Concerte la Timișoara (Casa Tineretului), Arad, București (Teatrul Masca), Lehliu, Gura Humorului, Iași. Pe 25 octombrie a lansat albumul Experimental, la care au contribuit Vlady Săteanu (bas), Lyuba Gordievski (pian), Marcel Moldovan (tobe), Sorin Romanescu (chitară electrică). Producător muzical a fost Victor Panfilov, iar coperta este realizată de Sergiu "6fingers" Mitrofan (byron).

2022 este un an dedicat susținerii tinerilor artiști, în care a organizat două workshopuri pentru ei: Vreau la radio (16 martie, online) și La pas prin muzică (19 mai, Piatra Neamț). Recitaluri prevăzute în cadrul unor festivaluri naționale: Folk Minor Tecuci (27 mai), Flori pentru Suflet - Remember Florian Pittiș (4 iunie), Baricada Folk Brezoi (19 iunie), Folk In Festival Budeasa (2 iulie), Printre Măguri (29 iulie).


Marius Matache este cercetător în cadrul Universității din București, doctor în chimie din 2006. Blogger serios pe www.mariusmatache.ro, redactor-șef al www.ForeverFolk.com (din 2008) și cofondator al proiectului www.roconferinte.ro. Co-moderator al emisiunii Chef de vorbe în perioada 2009 - 2010, la Radio România Cultural. În vara lui 2016 a realizat emisiunea Bilanț olimpic la RFI. În perioada septembrie 2017 - octombrie 2018 Marius Matache a realizat, împreună cu Robert Tache, emisiunea Seven Folk la Radio Seven.
www.facebook.com/MariusMatacheOficial

0 comentarii

Publicitate

Sus