05.01.2023
Ascultați două piese din repertoriul Ruxandrei Donose:

"Galbenă gutuie" (6,83 Mb)
"Colind pentru noi" (4,66 Mb)

 

Despre Ruxandra Donose

Ruxandra Donose este una din cele mai cunoscute și apreciate mezzosoprane din generația sa, captând atenția publicului și a criticii de specialitate în teatre de operă și săli de concerte din întreagă lume.

Este apreciată pentru culoarea specială a vocii, omogenitatea registrelor și eleganța frazării, ca și pentru expresivitate scenică. De asemenea, este remarcată pentru ușurința cu care jonglează între stilurile muzicale și repertoriul extrem de larg, pornind de la Monteverdi și până la muzică contemporană, peste 80 de roluri de operă, sute de lieduri, cantate și oratorii. Discografia ei include mai multe opere integrale, lieduri și lucrări vocal simfonice, pentru EMI, Deutsche Gramophone, Naive, Naxos și altele. De asemenea, este deținătoarea multor premii și distincții, ultimul fiind premiul pentru Cultură Constantin Brâncoveanu, în noiembrie 2022.

De câțiva ani a început să dedice din atenția ei interpretării de colinde și pricesne - printre altele a apărut și ca invitat special în diverse concerte de Crăciun susținute de Ștefan Hrușcă - și în general și altor stiluri de muzică vocală. Cel mai recent nou interes este acela de a scrie, atât literatură, cât și muzică.

Colind pentru noi este scris cu ocazia Crăciunului 2022, pe versuri de Adrian Păunescu, voce și pian Ruxandra Donose.
Galbenă gutuie este o reinterpretare a cântecului Nicăi Zaharia, pe versuri de Adrian Păunescu, voce și pian Ruxandra Donose.


0 comentarii

Publicitate

Sus