02.02.2023
Ascultați două piese din albunul Tora al formației Graiu:

"Anamisa Di Doi Lai Munts" (9,41 Mb)
"C-așa Giucau Bătrânii" (5,59 Mb)

(în perioada 1 ianuarie - 30 martie 2023, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)



Despre Graiu

O fuziune în sunet și în spirit între românități orientale și moșteniri afro-americane, aduse în contemporan sau despre rădăcini ramificate atât de profund încât se întâlnesc. Pentru că graiul este elementul de bază al limbii, depozitarul rădăcinilor noastre culturale, ne arată de unde venim și da, în afară de limbă, graiurile sunt și muzică și cânt, arhetipuri mentale și sonore, sunt ritual și catharsis, izvorâte din cel mai visceral și sincer strat al ființei noastre.

GRAIU reinterpretează organic muzici în graiuri din ceea ce poate unii am auzit la școală că sunt dialectele istorice românești (două din ele pe cale de dispariție): aromâna, meglenoromâna, istroromâna - și, desigur, dacoromâna (româna standard nord-dunăreană), într-o oglindă tematică și sonoră cu muzica tradițională în graiul afro-american de dinaintea blues-ului și jazz-ului.

Abordarea integrează organic stilurile de cânt tradițional cu un acompaniament instrumental neconvențional, minimalist, dar relevant cultural, chiar simbolic, atât pentru muzicile tradiționale balcanice cât și pentru cele afro-americane, prin natura instrumentelor alese.

Cântece ritualice și de joc, balade haiducești, doine, cântece lirice și pastorale din Tessalia, Pind, Meglen, Albania, Macedonia, Istria și diferite zone din România, iar de cealaltă parte a Oceanului - field-hollers, spirituals, shouts, prison blues, cântece de muncă și gospel.

GRAIU este cu și despre muzică ce nu a fost creată în scopuri de divertisment. Un act de rememorare a unui patrimoniu cultural ce altminteri dispare împreună cu comunitățile tradiționale care l-au creat. Explorând convergențe aparent improbabile, GRAIU își datorează existența unei revelații despre cum oamenii își pot vărsa sufletul la fel într-o doină maramureșeană, un cântec polifonic aromân și un field-holler afro-american.

Neîntâmplător, puntea culturală pe care o propunem aici a început să o construiască însuși marele etnomuzicolog Alan Lomax, căruia îi datorăm revelarea unui imens patrimoniu de folclor afro-american și universal și care nu a fost străin de muzica noastră tradițională, ba chiar a editat un album de folclor românesc arhaic în 1960 (ce conține inclusiv un cântec în dialectul aromân) și a cules cântece din satul transilvănean Drăguș, jud. Brașov în 1968.

Începând din ianuarie 2022, proiectul GRAIU a fost selectat în programul internațional MOST - Balkan Music Export Programme, alături de alți 11 artiști / trupe din regiune

De la lansarea albumului de debut Îngân lumea - despre blues și cântări tărăgănate în aprilie 2019 (sub titulatura Alina Ciolcă & Band) activitatea proiectului numără apariții la festivaluri și evenimente culturale precum Festivalul Internațional de Folclor București 2019 Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2019 Tam-Tam Festival 2019 7 IN 7 Art Festival Bluzău - Blues, Jazz and anything else Festival 2019; Enescu Orfeul Moldav - Filarmonica Mihail Jora Bacău 2020; Rocktoberfest 2021; Ziua Iei la Muzeul ASTRA Sibiu 2021; Roland Jazz Festival 2021 & 2022; Buzău International Arts Festival 2021&2022; Straiță Plină 2021&2022 Embargo Fest 2022; Ziua Minorităților Naționale la Filarmonica de Stat Sibiu 2021; Street Delivery Baia Mare 2022; Concerte pe Acoperiș la Filarmonica de Stat Sibiu 2022; Ploiești Jazz Festival 2022; Buzau International Arts Festival, Sept 2022... pe lângă evenimente independente, printre care un concert conceptual de mare succes la Teatrul Național București în februarie 2020.

Componență:
Alina Ciolcă - voce
Mac Marian Aciobăniței - chitară
Adrian Chepa - percuții, bass, drâmbă.

0 comentarii

Publicitate

Sus