30.10.2007
Con-Tours este a doua expoziţie de fotografie pe care am avut-o la European College of Liberal Arts (ECLA), la Berlin, în iunie 2005. Prima expoziţie s-a chemat Ferestre... iar racul din mine va merge înapoi şi vă va povesti despre ea cu altă ocazie, în altă pagină LiterNet.

Fotografiile mele conturează nişte călătorii pe care am avut norocul sa le fac, străzi care mi-au plăcut şi pe care mi-a plăcut să o apuc, ferestre care s-au conturat frumos atât pe ochiul meu cât şi pe lentila camerei mele de fotografiat. Fiecare fotografie apare în urma unei frumoase prietenii: aparatul vede prin ochii mei şi ochiul meu vede prin lentila lui; imaginile noastre se completează... compete with / complete each other... se creează una pe cealaltă.

Îmi place să îmi botez fotografiile, numele lor sunt contururile unor prieteni & prietenii: Geraldine (the musician), Joseph (the dancer), Catherine (profesoara), Hadrian (împăratul...) Ei sunt adevăraţii posesori ai fotografiilor mele... de aceea unele dintre ele le poartă numele.

Unele fotografii sunt furate, luate pe moment, altele sunt făcute pe îndelete; digitale sau pe film, unele fotografii sunt clare, altele sunt blurate (deşi fixează imaginea, mâna şi ochiul fotografului sunt aproape mereu în mişcare, ba uneori chiar au emoţii şi tremură: de bucurie, de nerăbdare, de uimire (la fel ca şi stăpânul lor, Wondering EYE / wandering I...)

Fotografia îngheaţă timpul, am citit undeva. Însă pentru mine fotografia face timpul să circule, de colo colo, în prezent, în viitor, în trecut; fotografia nu e un timp îngheţat, ci un sens de călătorie... Con-Tours nu este un frigider cu lucruri puse la rece, ci o expoziţie cu personaje vii, călătoare: o pasăre în zbor, câteva rufe la uscat, o lumină în tren dinspre Dresda, o uşă de cuvinte în cehă, prietenii mei în tren spre Hamburg, un felinar gânditor, o nuanţă de albastru care mi-a fost colegă de cameră la Berlin...


0 comentarii

Publicitate

Sus