17.06.2009
Film Menu, iunie 2009
Primul număr Film Menu
"Film Menu" este o revistă de cinema realizată în proporţie de 90 la sută de studenţi ai facultăţii de film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. Celelalte aproximativ zece procente sunt ocupate, cel puţin în cazul acestui prim număr, de Valentin Crisbăşan, responsabil de conceptul grafic al revistei, de Matei Branea, căruia i se datorează ilustraţia copertei şi de mine, în calitate de redactor coordonator.

Motivaţia tuturor celor implicaţi în conceperea şi redactarea propriu-zisă a "Film Menu" nu este una de natură materială. Niciunul dintre noi nu a fost remunerat pentru implicarea sa. Ne dorim ca "Film Menu" să funcţioneze ca o pepinieră a viitorilor specialişti în cinema din ţara noastră. Nefiind constrânşi de presiuni financiare, vom scrie numai despre acei cineaşti pe care îi considerăm, dintr-un motiv sau altul, destul de relevanţi pentru a merita dezbateri în paginile revistei, indiferent de gradul de notorietate la care au ajuns. Nu ne vom gândi la preferaţii publicului şi nu ne vom sfii să ne exprimăm sincer opiniile, cu toate că uneori acestea ar putea deranja. Nu ne dorim cu orice preţ să desfiinţăm idolii altor generaţii de cinefili şi nici să ne impunem propriile repere cinematografice. Pentru moment, ţinând cont că redacţia e proaspăt formată şi că gusturile membrilor ei sunt nu de puţine ori radical diferite, un asemenea demers ar fi oricum artificial şi ar fi sortit eşecului. Sperăm însă ca iniţiativa noastră să încurajeze şi înfiinţarea unor alte reviste de cinema în România. Considerăm că o ţară cu o cinematografie atât de vie precum a noastră ar trebui să aibă nu una, ci zece reviste specializate în cinema. Momentan nu are nici una scrisă în limba română.

Primul număr al "Film Menu" conţine aproape patruzeci de articole, grupate în nouă rubrici. Răsfoind-o, veţi observa că suntem interesaţi în aceeaşi măsură de cinematograful contemporan şi de cel clasic. Pentru noi cinematograful e la fel de viu, indiferent de culoarea peliculei sau de formatul ecranului. Importantă este calitatea filmelor puse în discuţie, nu ţara de provenienţă, bugetul lor sau perioada în care au fost realizate.

Cinematografia română va avea parte totuşi de un statut special în paginile revistei. Ne propunem să scriem constant articole despre noile filme realizate de cineaştii români, dar şi despre cineaşti aparţinând altor generaţii. Am considerat că cinematografia română este destul de importantă pentru a-i aloca spaţiu consistent începând chiar de la debut. În consecinţă aceasta constituie tema numărului unu a "Film Menu".

Dacă vi s-a părut că rândurile de mai sus au fost scrise cu detaşare, nu v-aţi înşelat. Am făcut un efort de a ocoli efuziunile sentimentale sau detaliile personale în acest prim editorial. Nu mi-am dorit decât să punctez anumite interese comune ale membrilor redacţiei şi am încercat să nu deconspir nimic din tonul revistei. A fost un prim număr muncit şi suntem mândri şi fericiţi că îl aveţi în aceste momente înaintea dumneavoastră. Sperăm ca următoarele zeci de pagini să vă convingă să urmăriţi în continuare evoluţia noastră. Şi, poate şi mai important, sperăm să vă determine să acordaţi din ce în ce mai multă atenţie cinematografului, pe care îl iubim cu toţii enorm, în feluri diferite, dar enorm. (Andrei Rus)

Descarcă numărul 1 din Revista Film Menu, mai 2009 aici..

0 comentarii

Publicitate

Sus