13.01.2004
Cum zicea Frank Sinatra (într-un cu totul alt context - tocmai ce-o agăţase pe Marylin Monroe...) "it was a very good year". Eu mă refeream la filmele din 2003. Care va să zică, un an nu aşa de grozav ca 2002, dar parcă nici aşa de secetos ca 2001.

Cum s-a deschis sezonul premiilor, să ne lăsăm purtaţi de val şi de vîrtej şi să vedem ce şi cum, şi mai ales cine şi de ce.

Oscarurile or să se întîmple mai devreme cu o lună, aşa că în decembrie avalanşă de premiere şi presiunea aferentă creată de studiouri a făcut să ne ţiuie urechile în cinematografe şi să ne lase cu o mică cine-indigestie zilele astea. De unde şi absenţa mea din acest colţ de URL...

Lumea şi-a cam aruncat brazii de Crăciun dar cele mai preţioase ornamente - Golden Globes - se împart abia la sfîrşitul lunii ianuarie. Să ne încercăm mîna cu nişte previziuni?... Mai bine vă zic cine mi-ar plăcea mie să cîştige Globurile de Aur. Aşadar, doamnelor şi domnilor (răpăit de tobe):

Film - dramă
* Cold Mountain
* The Lord Of the Rings: The Return Of the King
* Master and Commander: The Far Side Of the World
* Mystic River
* Seabiscuit

Odată inelul dus pe apa (?) Sauronului, multă lume se aşteaptă ca ultima (şi nesfîrşita!) parte a trilogiei lui Peter Jackson să-i aducă şi aurul mult-visat - sub formă de statuete - dar mie unul mi se pare că Minghella a dat de aur la... Rîşnov cu Cold Mountain, deşi mulţi au cîrcotit cum că filmul nu e destul de sudist dat fiind că e făcut de un italo-britanic şi are ca staruri o australiancă şi un englez... Asta-mi aduce aminte de replica lui Renée Zellweger, căreia i s-a reproşat că nu e destul de britanică pentru rolul lui Bridget Jones: "Dacă o englezoaică (Vivien Leigh) a putut s-o joace pe Scarlett O'Hara, de ce n-ar putea o texană s-o joace pe Bridget Jones?"

Film - musical sau comedie
* Bend It Like Beckham
* Big Fish
* Finding Nemo
* Lost In Translation
* Love Actually

Aici e mai greu. Toate sînt nişte filme excelente (Încă n-am văzut Big Fish, dar promite). Categoria asta e o ilustrare perfectă a faptului că toate aceste premii sînt o încercare de a compara un jucător de şah cu un jucător de table (nu că ar fi ceva în neregulă cu nobilul sport al marţiului şi porţii-n casă...). Bend It Like Beckham (în care fotbalistul cu pricina nu apare...) e un fel de My Big Fat Indian Football Match, poate puţin prea uşurică pentru un Glob aşa de mare, dar care-o lansează în sistemul stelar (star system, cum ar veni) pe Keira Knightley, următoarea Blondă a Hollywoodului. Cît despre Finding Nemo, Pixar a devenit deja un gen în sine, iar ultima sa producţie se apropie de perfecţiune. Cum să nu poţi s-o iubeşti pe uituca Doris şi să-i urăşti pe enervanţii pescăruşi?!...

Şi că veni vorba de personaje complexe despre care Cristina şi cu mine vorbim mult timp după ce-am ieşit de la cinema, inima mea de fost traducător / interpret merge însă spre filmul Sofiei Coppola Lost in Translation, cel mai bun film pe care l-am văzut în 2003. Un film care nu se grăbeşte nicăieri, deşi poate merge oriunde, un film intim, trist, sarcastic, romantic, despre care e greu să vorbeşti pentru că multe lucruri rămîn nespuse. Un film despre înstrăinare care mi-a mers la suflet.

Rol principal masculin - dramă
* Russell Crowe - Master and Commander: The Far Side Of the World
* Tom Cruise - The Last Samurai
* Ben Kingsley - House Of Sand and Fog
* Jude Law - Cold Mountain
* Sean Penn - Mystic River

Şi-aici mă cam scarpin în creştet, căci sînt puţin alergic la personalităţile supradimensionate ale domnilor Crowe şi Cruise (cu excepţia rolului din Magnolia). Împărţitorii de Globuri s-ar putea să sucombe în fata talentatului domn Law (vezi ultimul film al lui Minghella înainte de Cold Mountain).
Notă: n-am ajuns încă la mult-lăudatul Mystic River, dar Sean Penn merită oricum laude (dar nu mai mult) pentru rolul complex din 21 Grams.

Rol principal masculin - musical sau comedie
* Jack Black - The School Of Rock
* Johnny Depp - Pirates Of the Caribbean: The Curse Of the Black Pearl
* Bill Murray - Lost in Translation
* Jack Nicholson - Something's Gotta Give
* Billy Bob Thornton - Bad Santa

Categoria asta ar putea fi împărţită în două subcategorii (nu e o sugestie, Doamne fereşte...). În prima:
- Jack Black e dolofan, slinosel şi isteroid cum îl ştim
- după dulce-amarul About Schmidt, JACK IS BACK!
- iar Billy Bob e ăl mai al ciufut Moş din cartier
Care va să zică, toţi sînt aşa cum îi ştim. Sau chiar mai mult decît atît.

De partea cealaltă a pîrleazului stau Johnny Depp şi Bill Murray, cu nişte contre-emploi-uri pe cît de surprinzătoare, pe atît de meritorii. Aşadar, cîte o jumătate de Glob la fiecare.

Rol principal feminin - dramă
* Cate Blanchett în Veronica Guerin
* Scarlett Johansson în Girl With a Pearl Earring
* Nicole Kidman în Cold Mountain
* Charlize Theron în Monster
* Uma Thurman în Kill Bill (Vol. 1)
* Evan Rachel Wood în Thirteen

Nu'ş ce să zic... mă simt un pic precum primarul faţă cu precipitaţiunea (de sezon). Luat pe nepregătite, adică. N-am fost la Kill Bill (să zicem c-aştept volumul 2...). Nici la Girl With a Pearl Earring (mi-am luat porţia de Colin Firth în Love Actually). Nici la Veronica Guerin n-am ajuns (reacţie alergică la filme cu Veronica în titlu?...). Nu sînt fanul premiilor acordate înainte de vreme (Evan Rachel Wood are cîţi ani zice în titlul filmului cu pricina). Iar Nicole Kidman în Cold Mountain e ca o Scarlett O'Hara blondă şi fără hachiţe. Cam inspidă, care va să zică. Şi n-am văzut nici Monster. Lumea o vorbeşte de bine pe d-ra Theron, în rolul unei criminale în serie (sau în paralel, nu se ştie exact...) şi sper că nu din cauză că s-a urîţit - slavă Domnului, doar temporar - pentru acest rol...

Rol principal feminin - musical sau comedie
* Jamie Lee Curtis în Freaky Friday
* Scarlett Johansson în Lost in Translation
* Diane Keaton în Something's Gotta Give
* Diane Lane în Under the Tuscan Sun
* Helen Mirren în Calendar Girls

Scarlett Johansson e o gură de aer proaspăt care dă aromă şi lirism reveriei dulce-amărui care e Lost in Translation.

Regie
* Sofia Coppola - Lost in Translation
* Clint Eastwood - Mystic River
* Peter Jackson - The Lord Of the Rings: The Return Of the King
* Anthony Minghella - Cold Mountain
* Peter Weir - Master and Commander: The Far Side Of the World

Deşi ei or să zică Jackson (sau Eastwood?), eu zic Minghella (sau Coppola?).

Scenariu
* Anthony Minghella - Cold Mountain
* Jim Sheridan, Kirsten Sheridan, Naomi Sheridan - In America
* Sofia Coppola - Lost in Translation
* Richard Curtis - Love Actually
* Brian Helgeland - Mystic River

Excelent scris filmul irlandezilor (familie mare!) Sheridan: o poveste despre imigranţi fără clişeele de rigoare şi cu două mini-actriţe formidabile. Un film mic dar puternic, sentimental, fără a fi siropos.
Sau să-l onoram pe Richard Curtis pentru Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Bridget Jones luat de două ori şi mulţi Mr. Bean-i înainte de Love Actually? Not actually...

Film străin
* Les invasions barbares - Canada
* Good Bye, Lenin! - Germania
* Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran - Franţa
* Osama - Afganistan
* The Return - Rusia

Cum adică "film străin"?... Păi Globurile de aur sînt acordate tocmai de presa... străină de la Hollywood! Ce-i asta, SUA contra restu' lumii?... Dacă-i pe-aşa, din patriotism local (şi din cauză că n-am văzut celelalte filme...), eu "votez" cu Les invasions barbares. Deşi sînt curios şi de filmul care l-a scos pe Omar Shariff din pensie (M. Ibrahim) şi frustrat că n-am apucat să intru la Good Bye, Lenin! la festivalul din Toronto...

Nu pot să închei fără să vă urez un an nou bun cu multe filme fericite (dar nu neapărat cu happy ending)! Sau, mai bine invers: un an nou fericit cu multe filme bune. Sau, şi mai bine, în vorbele unui mare absent de la premiile de anul trecut: "Champagne for my real friends and real pain for my sham friends!" (Ed Norton în The 25th Hour)



(Toronto, 12 ianuarie 2004)

0 comentarii

Publicitate

Sus