Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Insolita de marţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Din tradiţiile (urbane) ale popoarelor - Astăzi, Santarchy


Corin Toporaş

14.12.2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Dacă te prinde sîmbăta viitoare pe o stradă din New York, Toronto, Tokyo sau mai ştiu eu unde şi vezi o haită de Moşi Crăciuni zgomotoşi şi un pic afumaţi, nu te panica. Nu e nici supradoză de colinde, nici intoxicaţie cu decoraţiuni de sezon. Pur şi simplu ai dat de un spectacol (să-i zicem al străzii) pre numele său Santarchy, un congres (alţii îi spun Santacon) cît se poate de neoficial al Moş Crăciunilor (nu cel adevărat, mult mai ocupat cu încărcatul săniei şi cantonamentul renilor).

Ideea e veche de un deceniu şi face flash mob-urile la fel de interesante precum o seară pe canapea c-o bere trezită şi-o pungă de chipşi unsuroşi urmărind dezbateri parlamentare la televizor...

Cu ocazia Santarchy-ului, moşii (de ocazie şi ei...) îşi pun costumul roşu - sau orice variaţie pe această temă - şi se întîlnesc într-un loc prestabilit. În secret, bineînţeles. Ce urmează ţine de inspiraţia de moment (şi de alcoolemia din sînge). În orice caz, dacă aveţi copii, aţi face bine să ocoliţi această manifestaţie, căci n-aţi vrea ca ăla micu’ să-l vadă pe Moşu’ bînd, fumînd, vorbind urît sau mai ştiu eu ce Doamne-iartă-mă...

Toată povestea a început acum zece ani cînd un grup de prieteni din San Francisco n-a mai putut să suporte "spiritul sărbătorilor" şi s-au înfiinţat neinvitaţi la o petrecere de firmă, au început să fure băuturile de pe mese, de-acolo s-au dus la o altă cîrciumă, apoi la alta, apoi la un club de striptease iar de-acolo unii au ajuns acasă, alţii au adormit pe... drum.

Orice club are regulile lui, iar Santa Steve, participant la două congrese în New York şi unul la Toronto, mi le enumeră pe toate patru: Don't mess with the police. Don't mess with kids. Don't mess with store security. And don't mess with Santa. Regulile sînt imprimate la loc de cinste: pe pungile de hîrtie împărţite participanţilor în caz de rău de... sanie.

Anul trecut la New York, Moşii s-au strîns la un restaurant chinezesc din Manhattan. Cum nimeni nu livrează pînă la Polul Nord, probabil că Moş Crăciun pofteşte la dim sum, pad thai sau pacheţele de primăvară... Mai încolo? HO, HO, HO! A început deranjul... S-au împărţit daruri (piese de Lego, felii de brînză topită, bomboane sau cărbuni - echivalentul nuieluşei...) şi s-au cîntat colinde precum "Frosty the Cokehead", "Wreck the Halls" sau "Chipmunks Roasting on an Open Fire" şi altele de nepovestit la gura focului.

La Toronto, punctul de întîlnire a fost la centrul comercial Eaton Centre, chiar lîngă... Moş Crăciun, cel profesionist, de unde au fost repede daţi afară, din cauza concurenţei neloiale faţă de săracul angajat al mall-ului. De acolo s-au dus să se zgîiască la patinatorii din faţa primăriei iar mai apoi au luat la rînd cîrciumile de pe Queen Street West. De aici încolo, poveştile încep să se bată cap în cap...

Unul din cele mai interesante aspecte ale fenomenului - pe lîngă spectacolul care îi amuză pe unii şi produce confuzia altora - este spiritul comunitar instantaneu (just add beer). Toată lumea îşi pierde identitatea devenind pur şi simplu Santa referindu-se la sine folosind o persoană a treia regală, în genul "Santa agrees with you" sau "Santa will go home now".

Un ultim sfat de la Santa Steve: îmbrăcaţi-vă bine pentru că sîmbătă o să fie frig. Şi nu vă cumpăraţi costume de la dollar stores (magazine unde orice costă un dolar), care tind să se rupă la cusături, pe ici pe colo, prin locurile esenţiale...

Toronto (după Groenlanda, pe dreapta)
12 zile pînă la CrăciunNotă: Pentru a vedea fotografii relevante vizitaţi http://www.rayolivares.com/santacon
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro What's on your iDevice? 9+1 podcasturi favorite (5.0/5 - 8 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Little Free Library - o (mini)bibliotecă pe adresa dumneavoastră (5.0/5 - 11 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Unde (şi cu cine) ieşim diseară? Astăzi, Serial Diners (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Lista lui Corin. 10 din 2004 (4.8/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro A Day at the Races sau Other People's Money (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer