16.03.2004
De dimineaţă au fost aventuri. În ziorel de ziuă de dus fata la şcoala, plus luat altă prietenă, părinţii ei o lasă în faţa uşii, când au fetele meci de baschet sau altceva de... la muncă, nu la dus şi adus pruncii de la activităţi extra şcolare...

Începem cu ceva specific canadian, obicei când se duce fata tare devreme: ciocolată caldă cu lapte, un fel de prăjitură tot caldă cu banane, afine, zmeură, dulceaţă...
Azi ajung acolo, dar fuga înapoi acasă, şi-a uitat mănuşile, deşi a fost întrebată la plecare dacă a luat tot ce trebuie, nu a primit prajitură!
A primit banii de buzunar, alocaţie săptămânală, în avans, lucrează fata pentru ei, sterge praful, face curat în băi, inclusiv lună şi bec oglinzile. Trăieşte în capitalism, nimic nu se cuvine de la natură, pentru fiecare cent trebuie muncit.

S-a luminat de ziuă până să plece, vijelie mare, un autocar ce trebuia să vină după ei a sărit de pe autostradă, nu puteau pleca până nu veneau toate autocarele. Autocare de lux pentru prunci, cu ecran, cu filme. Drumul spre nord. Pe autostradă vijelie, accidente, au luat-o pe altă rută, cunoaşte fata toate autostrazile şi rutele alternative, doar nu e prima dată când merge mai la nord de Toronto. Cred că ştie şi toate ieşirile de pe autostradă.

Vreme minunată, numai -40oC, fix vreme de schiat.
Ajung acolo, la echipament, coadă mare, lasă să stea alţii la coadă, fătuca fuga la comandat o ciocolată cu lapte, să se încălzească, i s-a părut că de data asta e totuşi frig!
Bine gândit. Au făcut unii o coborâre, cel mult două, toată ziua, a mea dacă a dat atâţia bani, 45$ pe distracţie, a facut 30 de coborâri. Cu pauze, dar alţii au stat la caldură, ea sus, jos. În sfârşit mi-a dat dreptate:
- Mami, bine că mi-ai spus să-mi iau şapca, mi-ai spus cum să mă îmbrac, tot tu eşti cea mai deşteapta mamă! Creşte inima în mine!
- Nu ţi-a fost frig?
- Numai la faţă, era un vânt groaznic, plus ce viteză aveam eu pe schiuri. Joia viitoare îmi iau ochelari speciali pentru asta, nu ştii tu cum te dor ochii, nu ştii tu cât de dureroase sunt degeraturile.
- Ce degeretaturi?
- Când m-am dus cu telescaunul(?) până sus pe pârtie am scăpat o mănuşă, am pus mâna pe scaunul de plastic de lângă mine, am crezut că mor de durere când l-am atins, l-am rugat pe un om de acolo, de la scaune, dacă poate să-mi găsească mănusa, eu tot mi-am dat drumul pe pârtie şi fără mănuşă, jos, nu-mi mai simţeam mâna...

Cred şi eu, la -40 C plus viteza pe pârtie...
- Ce s-a mai întâmplat?
- Mi-a adus mănuşa, m-am dus unde stateau toţi la căldură, dar am stat puţin în colţul cel mai rece, să-mi revină mâna, nu m-am dus cu ea la foc să o încălzesc, mi-ai povestit tu cum e, dar şi aşa durere n-am avut nici când mi-am rupt nasul şi mi-am spart capul, de m-ai dus la urgenţe. Eu credeam că aia e cea mai mare durere, asta a fost de 100 de ori mai mare. Apoi arătam ca o babă, părul care mi-a ieşit din şapca era tot alb, îngheţat.

Bun moment să fac eu puţină educaţie sexuală:
- Aşa e, durere de 100 de ori mai mare la degeratura decât la spart capul şi rupt nasul, dar să naşti un copil e de 1000 de ori mai mare durerea.
- Serios?
- Foarte serios, de ce crezi că la maternitate sunt gratii la ferestre? Să nu te arunci pe geam de durere, dar acolo dacă ai copii când eşti căsătorită, când trebuie şi vrei să ai copii, pe coridor sunt mami, tati, soţul tău, îţi dă doctorul medicamente şi nu e nici o durere, poate puţin ca atunci când îţi spargi nasul, dar sunt toţi lângă tine, cum am fost eu cu tine la urgenţă.

- Da, m-ai ajutat tare mult, mai ales că te-ai certat cu toţi doctorii de acolo să-mi facă nu ştiu ce. A fost bine cu tine acolo.

M-am certat cu doctorii că vroiam radiografie craniană, i-au facut tomografie, să fiu eu liniştită că nu e nimic periculos, dar asta după ce mi-au spus să merg acasa şi să revin dacă are fata dureri de cap ori senzaţie de greaţă... am spus ca le are deja, dar mă pot duce acasă şi revin după cinci minute.
Joia urmatoare e runda a doua de schiat...

0 comentarii

Publicitate

Sus