Vreţi o vacanţă de neuitat?! Vreţi o vacanţă exotică, incitantă, interesantă aşa cum n-aţi mai văzut/auzit/întâlnit?! Luaţi-vă pe urmele lui Don Quijote Rătăcitorul şi-o să descoperiţi ultima frontieră: Conil de la Frontera – o localitate andaluză situată la vreo 40 de km de Cadiz, pe malul Oceanului Atlantic, în apropierea Gibraltarului.
Plecarea din Madrid – staţia de autobuze Mendez Alvaro, cu liniile Socibus, până în Cadiz. Preţul unui bilet dus-întors, 35 de euro. Durata călătoriei: aproximativ 7 ore. Condiţiile de transport: excelente! Există legatură din Cadiz spre Conil de la Frontera din oră în oră.
Imaginile se derulează cu repeziciune prin faţa ochilor. Căsuţe rustice, foarte îngrijite, albe, construite în stil oriental, fără acoperiş, cu terase împodobite cu vegetaţie exotică. Pretutindeni întâlneşti palmieri şi cactuşi, foarte multe flori de un colorit impresionant, mirosuri de peşte prăjit, străduţe înguste, localnici foarte ospitalieri. O ambianţă extrem de primitoare, un aer oceanic proaspăt şi puternic, o senzaţie de altă lume – în sensul frumos al cuvântului. Aterizez pe o străduţa scurtă şi cochetă, la vreo 50 de metri de plajă – Calle Extramuros 24. În curtea interioară mă întâmpină un imens arbore exotic. Tanti Juani mă salută de la etajul 2 şi îmi urează bun venit. Gata! Don Quijote Rătăcitorul porneşte în explorarea împrejurimilor.
Situat în perimetrul aşanumitei coaste gaditane Costa de la Luz, Conil de la Frontera are o suprafaţă de 88 de km pătraţi şi o populaţie de peste 17.000 locuitori având ca principale ocupaţii comeţul şi turismul. Restaurantele, barurile, magazinele cu obiecte artizanale împânzesc pur şi simplu străzile incredibil de înguste, situate în pantă – o adevarată încântare pentru excursionişti. Parohia de Santa Catalina – sec XVII, Iglesia de la Misericordia – 1779, Capela del Espiritu Santo – sec. XVII, Iglesia de Ntro. Padre Jesus Nazareno – 1715, Torre de Guzman – sec. XIV, Las Torres – Vigias, Puerta de la villa, sunt doar câteva dintre reperele istorice ale localitaţii Conil de la Frontera.
Impresionante sunt interioarele caselor, cu renumitul patio andaluz – curtea interioară, o adevarată bijuterie: flori de toate nuanţele împrăştiate în toate colţurile posibile, arbuşti exotici – în special palmieri, o întreagă panoplie de cactuşi, ceramică pictată, gresie, scăriţe care duc la terasa de pe acoperiş. Majoritatea caselor te întâmpină cu uşile de la intrare deschise. O imagine de ospitalitate extremă, întâlnită şi la noi în ţară mai ales în zona Maramureşului. Renumele unor localuri precum: El Castillo, El Punto, Portillo, Quintanale, Cabalache, La cantina unde poţi să te delectezi cu delicioase meniuri bazate exclusiv pe produse de pescărie: gambas plancha, gambas al ajillo, langostinos cocidos, tortillas de camarones, mero a la marinera, calamares rellenos, atun encebollado, cipirones al ajillo, pulpo alinada, puntillitas fritas, chocos fritos, boquerones, paella de mariscos sau renumitul gazpacho andaluz.
Plaja este imensă şi sălbatecă în acelaşi timp, cu mici golfuri tocmai bune pentru practicat nudismul, cu nisip foarte fin, cu scoici mari şi pietre ciudate. Cu o istorie care se pierde undeva prin timpurile fenicienilor, cu legenda lui Hercule circulând între baştinaşi, cu invaziile bizantine şi vizigote, cu o predominantă arhitectură musulmană, Conil de la Frontera este renumit şi datorită partidelor de pescuit, mai ales în privinţa peştelui ton. La începutul sec. XVI populaţia era de câteva sute de locuitori, ajungând în finalul sec. XVIII la 4000.
Astăzi, localitatea Conil de la Frontera este renumită pentru serviciile turistice deosebite, pentru plaja foarte bine situată şi normal, pentru preţurile practicate – mult mai scăzute decât în alte zone turistice similare. Asta şi datorită faptului că majoritatea locuitorilor practică turismul rural, oferindu-şi spre închiriere propria locuinţă. Preţul unei camere, dotată cu toate facilitaţile, este între 20 şi 40 de euro pe zi în funcţie de perioadă. Un meniu te poate costa intre 9 şi 17 euro iar o excursie până în Tanger – Maroc, în jur de 50 de euro.
Dincolo de orice închipuire, Conil de la Frontera este o ultimă frotieră la care visează orice muritor. Chiar şi muritorul/nemuritor, Don Quijote Rătăcitorul - care şi-a văzut în cele din urmă împlinit visul. Conilul este o splendoare a naturii, un loc fascinant şi exotic, o destinaţie pe care n-ar trebui s-o rateze nimeni. Oricât de târziu ar veni ea – vorba proverbului: mai bine mai târziu decât niciodată.