Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

#neamsaturat


Alexandra Dinu

02.02.2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Sute de mii de statusuri. Milioane de share-uri.

Miros solidaritate şi miros caracter. Trag aer în piept şi încep să mă bucur. Nu este totul pierdut. Lăsând la o parte termenii judiciari, articolele de lege, numerele ordonanţelor, numărul dosarelor la DNA, numărul anilor care au trecut de la revoluţie, trecând peste statisticile reale legate de puşcăriile din România, numărul votanţilor, alegerile pe care le-au făcut, îmi creşte inima pentru că generaţiile care vin după '80 au un plus: un set de valori pozitive şi vehemente despre cum ar trebui să funcţioneze ţara noastră. Indiferent dacă sunt dobândite prin părinţi sau prin forţe proprii, aceste valori aduc cu ele forţă şi o voce puternică, sigură, paşnică, o voce care dă glas speranţei pentru cei care acum sunt nişte pici sau care se vor naşte.

Nu am plecat din ţara mea. Pentru că aici m-am născut. Pentru că aici am primit o educaţie, pentru că vreau să cred că pot trăi demn aici.

Ne manifestăm pentru că suntem sătuli de nedreptate. Dozajul a fost prea mare de această dată, am intrat în şoc şi reacţionăm.

Au fost blamaţi tinerii care râdeau şi făceau glume la protest. Să îi scuzaţi că sarcasmul şi ironia fină le-au fost arme. Preferaţi nişte sticle aruncate şi nişte petarde? Altă întrebare.

Au fost blamaţi părinţii care au venit cu copilaşii la protest. Să îi scuzaţi că îi învaţă ce înseamnă să ai coloană vertebrală şi că nu este bine să furi. Se numeşte educaţie civică. Preferaţi să ignore totul? Altă întrebare.

Au fost blamaţi jandarmii. Să îi scuzaţi că şi-au făcut datoria, chiar dacă şi ei simt acelaşi lucru ca noi. Trebuie să trăiască şi ei. Am fost uniţi, chiar dacă am fost separaţi de nişte garduri. Preferaţi să ignore totul? Altă întrebare.

Au fost blamaţi cei care au votat cu PSD-ul. Să îi scuzaţi, acum regretă. Au fost şi ei în stradă. Unii. Vor mai veni şi alţii. Preferaţi să stea acasă? Altă întrebare.

Au fost blamaţi lideri de opinie nepărtinitori. Să îi scuzaţi că încearcă să informeze populaţia în timp util, astfel încât să fim în siguranţă. Preferaţi să tacă? Altă întrebare.

Au fost blamaţi reporterii de televiziune. Să îi scuzaţi că îşi fac şi ei meseria. Poate că nu au avut suficient noroc să lucreze într-o instituţie imparţială, dar şi ei duc o viaţă ca şi voi / noi: au familii de întreţinut şi rate de plătit. Preferaţi să demisioneze? Altă întrebare.

Au fost blamaţi oameni de către alţi oameni. Trăim în acelaşi mediu. În teorie ar trebui să ne comportăm la fel, dar fiecare are o bulă care face parte dintr-o bulă şi mai mare. E vorba de bula socială care intră în cea a cetăţeanului. Preferaţi să le arătaţi cum stă treaba prin violenţă? Altă întrebare.

Este ora 1:05 şi încă aud sirene. Oraşul ăsta nu doarme. Ţara asta nu mai doarme, de când totul se face noaptea pe furiş.

Ne ducem existenţa urmărind ca interesele ţării să fie respectate de cei care au ajuns la guvernare, şi care ar trebui să dea dovadă de patriotism şi respect faţă de oamenii pe care îi reprezintă.

Ne vom blama în continuare, dar până una alta, suntem în stradă cu toţii, uniţi.

PS: Un tătic îşi întreba fiul cocoţat pe umerii săi: Ai steagul pregătit? Pişpirică nu avea mai mult de 4 ani. Mândru tare îl flutură fericit. Are steagul lui. Se uită după maică-să şi zâmbeşte. Să îi păstrăm zâmbetul şi să nu lăsăm loc de reproşuri.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer