15.02.2005
Galeria Simeza, Bdul Magheru, nr. 20, 15 – 28 februarie 2005


  Vizitaţi Clubul Ilustratorilor, o galerie cu imagini din Expoziţia omonimă.


  Prezentare: o desenatoare cu oarecare experienţă în ale ilustraţiei de carte, dobândită întâmplător, plus mai mulţi tineri absolvenţi, plus doi încă studenţi.
  Ce am realizat: câteva cărţi ilustrate, mai cum a vrut editorul, mai cum a permis bugetul, mai cum a vrut artistul (mai rar).
  Ce avem de oferit? Imagini care povestesc. Imagini care fie spun o poveste pe care o ştiţi, fie ilustrează o poveste inventată sau una care încă nu există. Nimeni nu "a comandat" aceste ilustraţii, ele ordonează plastic gânduri sau sentimente, amintiri ale artistului-ilustrator. Nu-i nimic dacă nu ştii întotdeauna ce spun, ce înseamnă. Poate că nici nu există citire "corectă", e destul să te bucuri, să visezi, să faci o pauză din realitatea imediată. Călătoreşte în imagine, împreună cu artistul- ilustrator-copil.



În librăriile apusene pline de cărţi frumoase, raionul cărţilor pentru copii străluceşte. Sunt cele mai spectaculoase, mai rafinate, mai originale. Iar ilustratorii sunt vedetele cărţii pentru copii. E o meserie frumoasă din care se poate trăi. Normal ar fi ca editorul să aleagă ilustratorul potrivit la textul potrivit. Să nu-i impună un text străin, prea strâmt, sau prea vechi sau prea colorat pentru el. Din când în când ar putea chiar să comande "o haină" special pentru el?!

Am văzut puţine cărţi româneşti pentru copii, bine scrise, frumos ilustrate, generos tipărite (a fost odată Silviu Băiaş...) Nu ştiu unde sunt autorii dar noi suntem aici, mulţi, destui şi aproape degeaba. Aşteptând să fim descoperiţi, solicitaţi. Poate nu ne organizăm, nu ne promovăm, sau pur şi simplu încă nu e nevoie de noi? Această expoziţie demonstrează că nu stăm ca Nătăfleaţă în aşteptarea zemoasei pere editoriale.



Ce vrea de fapt ilustratorul? Să intre în mirajul cărţii tipărite, să-şi dezvolte un stil personal, să fie (bine) plătit. Să nu lucreze degeaba.

Până una-alta, prieteni vizitatori, luaţi imaginile acestea şi inventaţi-vă singuri cărţile! Vor fi cele mai frumoase.

Expoziţia Clubul Ilustratorilor Aproape Nepublicaţi – Imagini care spun poveşti va fi deschisă la Galeria Simeza, Bdul Magheru, nr. 20 între 15 – 28 februarie 2005


Membrii clubului:
Stela Lie lector Grafică UNA Bucureşti
Silvia Olteanu masterandă UNA Bucureşti
Irina Popa Masterandă UNA Bucureşti
Elena Ghiocel absolventă Grafică UNA Bucureşti
Simona Groosa Masterandă UNA Bucureşti
Alina Antemir studentă Grafică UNA Bucureşti
Sebastian Opriţa masterand UNA Bucureşti
Iulian Frăţilă absolvent UNA Bucureşti
Florian Mihalache masterand Academy of Art and Design Beijing R P Chineză
Florentin Vişan masterand UNA Bucureşti
Ionuţ Ciupuliga student Grafică UNA Bucureşti
Adrian Mihalcea grafician Muzeul de Istorie Naturală "Gr. Antipa"

0 comentarii

Publicitate

Sus