21.02.2005
(a patra ediţie: 25 februarie - 2 martie 2005)

"Vine, vine primăvara..." Teoretic şi mental ea începe la 1 Martie. Iar 1 Martie te duce imediat cu gândul la mărţişoare. În vechime, mărţişorul (un bănuţ de aur sau de argint, cu un fir împletit de mătase sau cu arnici sau cu găitan - cel mai adesea alb-roş, mai rar alb-negru) era prins de părinţi la gâtul sau la mâna copiilor lor, în ziua de 1 Martie des-dimineaţă, până să răsară soarele, ca să aibă noroc în cursul anului, să fie deplin sănătoşi şi curaţi ca argintul. În unele locuri din Bucovina, fetele erau cele care aninau mărţişoare la pieptul băieţilor. Iar Nicu Gane ne spune că: "mărţişorul era un dar ce-şi trimiteau românii unul altuia în ziua de 1 Martie".
Astăzi obiceiul s-a mutat de la sat la oraş, iar mărţişoarele se dau fetelor şi femeilor din preajmă (rude, prietene, colege etc.). Bănuţului de odinioară i-au luat locul tot felul de obiecte miniaturale cu conţinut simbolic şi caracter estetic, exprimând pe cât se poate sentimentele şi gustul celui care dăruieşte faţă de fata sau femeia respectivă. Nu este uşor să afli mărţişoare care să se potrivească atât personalităţii dăruitorului, cât şi specificităţii persoanei ce-l primeşte şi relaţiei cu acea persoană.

Spre a veni în ajutorul prietenilor săi, precum şi a tuturor celor care văd un gest semnificativ în dăruirea unui mărţişor şi care sunt în căutarea unor mărţişoare aparte, Muzeul Ţăranului Român, având în vedere şi succesul înregistrat anul trecut cu acelaşi prilej, organizează în perioada 25 februarie - 2 martie (zilnic între orele 10-19), a patra ediţie a Târgului Mărţişorului.

Este un târg organizat în principal cu participarea unor studenţi de la Universităţile de Arte Plastice şi de Arhitectură, cu tineri absolvenţi ai acestor universităţi, cu elevi de la Liceul de Artă Plastică "Nicolae Tonitza", cu meşteri ale căror obiecte se pretează a fi dăruite de Mărţişor.

Mărţişoarele oferite spre cumpărare vizitatorilor se vor evidenţia prin bun gust, inspiraţie, inventivitate, ingeniozitate, inteligenţă, frumuseţe, umor. Ele constituie unicate, iar raportul preţ - calitate va fi totdeauna foarte bun, în favoarea cumpărătorului. Specialiştii muzeului vor veghea asupra calităţii mărţişoarelor, astfel încât acestea să corespundă exigenţelor generale ale instituţiei şi prestigiului ei, probat de titlul de Muzeu European al Anului obţinut în 1996. Vor participa aproape 170 de expozanţi. Atmosfera va fi tinerească, antrenanta, primăvăratică. Pe lângă întâlnirea cu obiectele, vizitatorii vor avea prilejul să întâlnească oameni frumoşi, de bună calitate umană şi profesională. În felul acesta, Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român oferă o alternativă benignă şi extrem de atractivă faţă de imensa invazie de subproduse şi de kitch-uri care invadează cu această ocazie pieţele, bulevardele şi gurile de metrou ale Capitalei.

În plus, Galeria de Artă Ţărănească va fi un loc bine pregătit şi extrem de potrivit pentru a-şi întâmpina cumpărătorii cu o mare varietate de alte daruri posibil a fi oferite de 1 Martie, dar şi de 8 Martie. De asemenea, Librăria muzeului pune la dispoziţia vizitatorilor gama largă a publicaţiilor proprii ale muzeului (albume, cataloage, afişe, pliante, reviste, cărţi poştale, CD-ROM-uri, CD-uri, casete video şi audio etc.), precum şi lucrări de referinţă ale altor edituri prestigioase.

Pentru aceia care vor putea să mai dispună de puţin timp în plus faţă de acela destinat târguirii de mărţişoare, este o bună ocazie de a (re)vedea sălile mai vechi sau mai noi ale expunerii permanente a muzeului, spre liniştită bucurare şi regăsire de sine.
Oricum, motivele pentru o (nouă) vizită şi întâlnire cu Muzeul Ţăranului Român sunt numeroase şi deosebit de atractive.

0 comentarii

Publicitate

Sus