Actualitatea:
 Cristian Tabără, între partea de carte şi partea de bani
de Ana-Maria Onisei şi George Onofrei
La începutul acestei săptămîni, editorii de carte din România au primit o ofertă de publicitate pentru emisiunea "Parte de carte", realizată de Cristian Tabără la PRO TV. Anunţul că apariţiile autorilor şi semnalarea cărţilor se vor face, începînd de pe 24 iulie, contra cost, a nedumerit principalii editori de carte din România, cu atît mai mult cu cît comunicatul nu venea din partea realizatorilor emisiunii, ci din partea Asociaţiei Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural (AEPC), care anunţa astfel parteneriatul încheiat cu studiourile Media Pro.
Citiţi întregul articol...
 Salutări de la Petrila
de Constantin Vică
Joi, 30 iunie, la Librăria Cărtureşti, Ion Barbu a adus un experiment uitat din anii '80: Cercul artiştilor dispăruţi. Ion Barbu locuieşte la Petrila, în mintea lui Adrian Năstase, în inima lui Ion Iliescu, pe paginile unu, patru şi cinci, într-un manual de educaţie civică şi răspîndit prin Academia Caţavencu. Ion Barbu a fost profesor de desen la Şcoala Generală nr. 1.
Citiţi întregul articol...
 Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii
de Constantin Vică
Toată lumea se ascunde atunci cînd vine vreun sfîrşit. Pentru toţi e motiv de plînsete, urlete şi teamă. S-a terminat o telenovelă, plînge România. S-a terminat berea, plîng bărbaţii, s-a terminat ciocolata, plîng copiii. Dar cînd se termina lumea, cine plînge? La "Observatorul astronomic" din Bucureşti n-a plîns nimeni. Pur şi simplu, Sfîrşitul lumii era prins între copertele unei cărţi.
Citiţi întregul articol...
 Tabără de muzică electro, nu caut publicitate
de George Onofrei
De pe 21 iulie, la Ciorbeşti, în judeţul Iaşi, va avea loc cea de-a şasea ediţie a unei manifestări mai puţin cunoscute publicului larg - Ciorbeşti Gathering, numit şi cg6. Pe lîngă faptul că va reuni peste 50 de artişti de muzică electro, evenimentul îşi propune să aducă la Ciorbeşti şi arta contemporană.
Citiţi întregul articol...
Pop-cultură:
 Route 66
Ultimele ştiri! Tintin salvează Chicago de gangsteri!
de Casiana Ioniţă
Gangsteri, indieni, publicitate excesivă şi politişti cam nepricepuţi. Aceasta este America pe care o găseşte Tintin, personajul de bandă desenată al belgianului Herge. Mai bine zis, acesta este oraşul Chicago, singurul vizitat de bravul reporter Tintin şi cîinele său, Milou. Un oraş în care stereotipurile americane apar la fiecare colţ. Şi pe care Tintin reuşeşte să îl cureţe de gangsteri.
Citiţi întregul articol...
 Homepage, sweet home
Conceptul de colină* (II)
de Florin Lăzărescu
Domnule redactor Florin Lăzărescu,
În "Suplimentul de cultură" nr. 32, 2-8 iulie 2005, realizat de Editura Polirom şi "Ziarul de Iaşi", care a apărut sîmbătă 2 iulie 2005, am găsit articolul "Conceptul de colină", care pe mine m-a impresionat. Din Dicţionarul enciclopedic (Editura Cartier, 2001) am citit cuvîntul (definiţia): "colină s.f. a formă de relief prelungă, mai mică decît dealul". După ce-am citit articolul respectiv de mai multe ori, m-am gîndit să vă răspund la provocare din simpatie pentru oraşul Iaşi, din respect pentru ieşeni şi din admiraţie pentru articolul pe care l-aţi publicat.
Citiţi întregul articol...
Interviu:
 Mircea Mihăieş, vicepreşedintele Institutului Cultural Român: "Mă comport ca un român perfect: nemulţumit de mine, cîrcotaş, cusurgiu"
Interviu de Răzvan Chiruţă
"Aşteptăm acum noua lege a ICR. Toate ideile noastre pot fi reduse la una singură: să creăm nişte pîrghii prin care să scoatem în afară, să exportăm cultura română. În clipa de faţă, ICR, după legea actuală, este, cum bine spunea Nicolae Manolescu, o combinaţie între Cîntarea României şi Descîntarea Europei. Or, nu vrem să facem acest lucru. Eu sînt foarte puţin interesat în a cînta România în stilul ceauşist şi, totodată, în a fi un fel de descîntător al ideii de Europa."
Citiţi întregul articol...
Dosar:
 12 autori români în programul "Les Belles Etrangeres"
Dosar realizat de George Onofrei
Anul acesta, între 14 şi 26 noiembrie, 12 autori români se vor afla în Franţa pentru a lua parte la programul "Les Belles Etrangeres", iniţiat de Ministerul Culturii francez, prin intermediul Centrului Naţional al Cărţii. În săptămînile trecute, o echipă condusă de Martine Grelle, comisar pentru "Les Belles Etrangeres", a filmat în România scurte momente cu scriitorii care vor fi traduşi şi publicaţi de editurile franceze pînă la debutul turneului acestora. Lista autorilor cuprinde 12 nume din diferite generaţii: Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun, Letiţia Ilea, Dan Lungu, Ion Mureşan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Ştefănescu, Vlad Zografi. După spusele lui Martine Grelle, România se află "în cărţi" pentru a participa la "Les Belles Etrangeres" încă din 1999.
Citiţi întregul articol...
Vedeta culturală:
 Michel Houellebecq şi liberalismul literar
de Ana-Maria Onisei
"Barza cea bătrînă a răspuns simplu, cu o voce lentă şi fioroasă: Tat twam asi. Puţin după aceea, cimpanzeul era executat de tribul de berze." În casa întunecată, Houellebecq are o figură măcinată de Jim Beam, mîini aspre şi ochi siniştri. Locuieşte în apropierea mării. Povesteşte despre flux şi reflux, dar nu "pricepe" valurile. Le ţine mereu departe, cu ajutorul draperiilor grele din camera de zi.
Citiţi întregul articol...
Rubrici permanente:
 Circul nostru vă prezintă:
Mic îndrumar de luptă împotriva Justiţiei
de Lucian Dan Teodorovici
Trăim vremuri confuze, difuze, mofluze, în care nu mai ştim cine-i alb şi cine-i negru, cine-i corupt şi cine-i cinstit, cine-i bogat şi cine-i sărac ş.a.m.d. Între atîtea incertitudini, răsare în ultimul timp şi o mare certitudine: s-a descoperit unicul vinovat pentru posibila amînare a intrării României în Uniunea Europeană cu un an.
Citiţi întregul articol...
 Românii e deştepţi
Teste de tupeu: print african de e-mail
de Radu Pavel Gheo
Îmi amintesc că odinioară, cînd eram mai tineri, mai săraci şi stăteam în chirie, fără vreo posibilitate raţională de a avea un apartament, Alina şi cu mine am avut tupeul să punem în săptămînalul de anunţuri timişorean "Publitim" un text prin care noi, "doi tineri intelectuali fără posibilităţi financiare, căutam sponsor generos care să ne doneze o garsonieră în Timişoara, indiferent de confort sau zonă".
Citiţi întregul articol...
 Ars Coquinaria
Vrei un senviş?
de Adriana Babeţi
Ziceam că eram Raluca din cl. IV be şi că eram în anotimpul vara. Vara este cel mai frumos anotimp. Aşa scrie că este vara scriitorul T.O. Bobe în compunerea sa Cum mi-am petrecut vacanţa de vară făcuta de băiatul Luca. Ziceam că era deja vacanţă şi că scriam tot ce am văzut cul la teleu în 1 caiet roz cu 5 inimi roşii şi lacăt f mic care la-m primit cadou de ziua mea de la Papi.
Citiţi întregul articol...
 La loc TELEcomanda
Clienţii lu' Tanti Gargara
de Alex Savitescu
Meteorologii ne avertizează că România a început să-şi schimbe clima. Nu numai că iarna nu mai e ca vara, dar, după cum se poate lesne observa, nici vara nu mai aduce a vară. Şi se pare că ivirea tot mai insistentă a tornadelor pe axa Mamaia - Făcăeni - Dorohoi bulversează nu numai orătăniile luate cu japca de vînturile puternice, ci şi pe unii realizatori de emisiuni din televiziunile patriei, care au început să îşi manifeste creativitatea similar cu felul în care au trecut puhoaiele peste curţile oamenilor.
Citiţi întregul articol...
 Voi n-aţi întrebat, Fără Zahăr vă răspunde
Scroafa caldă
de Bobi
Voi nu m-aţi întrebat niciodată nimic despre vacanţele minunate pe care le-am petrecut numai la bunici, în timp ce alţi copii, sărmanii, se prăjeau la mare sub soarele dogoritor sau îşi juleau dureros genunchii prin taberele de la munte, locuri unde părinţii mi-au spus dintotdeauna ca nu vreau să merg.
Citiţi întregul articol...
 Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
Şi sunînd dînsa la torcofon...
de Emil Brumaru
Şi sunînd dînsa la torcofon... tăcînd chitic, nespunînd cine e... da' eu ştiam, bănuiam, speram, o şi vedeam... subţire, cu ochii mai mari decît capul... un soi de mogîldeaţă extraterestră rătăcită pe palier, neobişnuită cu liftul (se avîntă, brusc, în sus, nu pe scări, ci prin spaţiul gol, liber, durînd-o-n cot de "legea" gravitaţiei...
Citiţi întregul articol...
 Cum stau lucrurile
Oda: la Constantin Fîntîneru
de Ionuţ Chiva
Îmi place să mi-i imaginez ca pe mafioţii romanului interbelic românesc, ei trei: Constantin Fîntîneru, H. Bonciu şi Max Blecher (în această ordine, profund subiectivă). Un fel de băieţi gen filmul independent american din anii '90, fără Spike Lee, feminism şi tot restul.
Citiţi întregul articol...
 Scrisoare pentru melomani:
Se discută...
de Victor Eskenasy
...şi cîte se mai discută astăzi în lumea muzicii! Mai puţin în cea din România, încremenită de regula în peisaj. O constat, însă, citind mailurile de pe diverse liste de muzicologie sau dezbaterile din lunarele specializate pe muzică clasica şi jazz, pentru Marea Britanie şi Franţa. Ce or avea atîta de discutat şi ce ne priveşte pe noi, va întreba, vorba lui Celibidache, "mîrlanul"? Ei bine, ne priveşte.
Citiţi întregul articol...
 Teatru în laborator
Concediu de odihnă. Vă rugăm reveniţi!
de Luiza Vasiliu
Criticarul îşi face bagajele şi pleacă în vacanţă. Am scris vreo cîteva luni bune despre teatru, am încercat să sucesc minţile cititorilor şi să conving că mă pricep, că ştiu despre ce vorbesc, că, dacă dau verdicte, ele nu sînt gratuite.
Citiţi întregul articol...
 Cronică de film:
"Marea dinlăuntru"
de Iulia Blaga
La Marea dinlăuntru / Mar adentro m-am dus cu sacul. Atîtea premii obţinute, atîtea laude, la care se adaugă ciuda lui Almodóvar, căci filmul lui Amenabar a luat tot ce se putea din premiile naţionale, în detrimentul filmului său, La mala educación (drept care Almodóvar a şi ameninţat că se retrage din Academia Spaniolă de Film), erau suficiente motive să fiu curioasă.
Citiţi întregul articol...
 Muzică pe litere
Rimbaud + Morrison = Patti Smith
de Răzvan Ţupa
Despre femei fatale ţi se poate povesti la orice oră. Despre legende care au refuzat să fie vedete şi îşi văd liniştite de treabă se întîmplă să afli mult mai rar. De data aceasta, este vorba despre Patti Smith
Citiţi întregul articol...
 Arte vizuale
O imagine text
de Matei Bejenaru
Citiţi întregul articol...
 Liberul arbitru
Cel mai frumos meci de fotbal din lume
de Sorin Stoica
Pe vremea mea, uite că am ajuns s-o scriu şi pe asta, jucam fotbal toata ziua. Uneori, la ocazii să zicem, mergeam şi pe stadionul Doftanei Băneşti. Spun stadion şi mai să mă pufnească rîsul. Un stadion unde păşteau oile lui Vasile Bou, iar în apropiere se află un cimitir unde mai sărea mingea şi spărgea candele şi alte chestii de recuzită bisericească.
Citiţi întregul articol...