19.09.2005
Actualitate:

  De un an, arta contemporană se vede la muzeu
de Constantin Vică
Dacă te ţine privirea, dacă prin sertarele minţii ţi-au rămas locuri goale, dacă tu crezi că arta începe în anul 2000, dacă ai chef de ceartă cu prietenii, dacă mai prinzi ironiile şi eşti gata să dai piept cu sistemul, du-te la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC). Acum e chiar problematic ce s-a întîmplat. Ca să folosesc un cuvînt mare, Mihai Oroveanu, directorul MNAC, a pregătit o "retrospectivă" a artei româneşti din anii '70 pînă în 2000. Ce a ieşit în final sigur te va enerva.
Citiţi întregul articol...

  Au fost reinaugurate sălile create de Irina Nicolau şi Horia Bernea
de R. Chiruţă
Muzeul Ţăranului Român a reinaugurat cele două săli amenajate în trecut de Horia Bernea şi Irina Nicolau, "Ferestre" şi "Timp".
Citiţi întregul articol...

  Noul ministru al Culturii vrea să renunţe la manifestările "nefundamentale"
de R. Chiruţă
Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) va promova, pînă la sfîrşitul acestui an, mai multe proiecte "curajoase" şi chiar "revoluţionare", a anunţat miercuri, 14 septembrie a.c., noul ministru Adrian Iorgulescu.
Citiţi întregul articol...

  "Chicago" vine la Bucureşti pe banii spaniolilor
de George Onofrei
Pregătit ca un eveniment pentru lumea teatrală din România, Chicago (care va avea premiera pe 25 septembrie) finalizează un proiect iniţiat anul trecut şi întrerupt din cauza costurilor mari pe care ar fi trebuit să le acopere Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB).
Citiţi întregul articol...


Pop-cultură:

  COOLTURISME
Soneria care a transformat broscoiul în prinţ
de Mădălina Cocea
"Vrruuuuuum, drrrrrum drrrrruuuum, bip bip"... am zis cu toţii, într-o zi oarecare a copilăriei noastre, încălecaţi pe-un scaun răsturnat, cu mîinile încleştate pe spătar şi apăsînd pînă la fund o acceleraţie inexistentă. Pînă aici, Daniel Malmedahl, un tînăr din Suedia, nu este cu nimic special.
Citiţi întregul articol...

  Homepage, sweet home
Tiuk!... ş-aşa!
de Florin Lăzărescu
Discut cu Mihai Vakulovski pe Yahoo!Messenger şi-l rog să-mi recomande un site cultural despre care merită să scriu. Altul în afară de www.tiuk.reea.net, cel realizat de el şi cîţiva prieteni. Şi observ nedreptatea - în cele patruzeci şi două de articole de pînă acum, am pomenit doar în treacăt unul dintre cele mai faine proiecte culturale de pe net-ul românesc: "Tiuk! (k-avem kef!)". Profit de prezenţa online a lui Mihai şi schimb formula rubricii. Încerc să-i iau un mini-interviu.
Citiţi întregul articol...


Carte:

  Un "Desant" prea puţin observat
de Doris Mironescu
Povestiri mici şi mijlocii e o carte polemică. Dar asta într-un mod subtil şi autoironic, aşa cum şade bine unor scriitori care şi-au făcut lecţiile de literatură contemporană. Polemică în primul rînd prin titlu, care trimite la IMM-urile invocate de guvernele româneşti succesive în căutarea unor soluţii salvatoare pentru economia naţională. Povestirea, genul scurt, este soluţia gospodărească propusă de autori în faţa unei eventuale situaţii de criză în proza românească.
Citiţi întregul articol...


Interviu:

  Interviu cu regizorul Alexandru Solomon
Interviu de Iulia Blaga
Cred că există un public pentru astfel de filme. Faptul că nu i se oferă alternative, atît la televizor, cît şi în sala de cinema, nu demonstrează nimic. Există însă un alt risc major. Cuvîntul "jaf" din titlu atrage, însă termenul "comunist" produce iritare - şi înţeleg şi de ce. S-a produs o suprasaturare demagogică, discursul anticomunist a fost, cu mici excepţii, la fel de dogmatic şi lemnos ca limba vechiului regim. Dacă oamenii vor înţelege că e vorba despre alt fel de discurs, vor intra în sală.
Citiţi întregul articol...


Dosar:

  Spaţii de creaţie
Poate fi un cerc blurat, desenat în nisip, sau un pătrat cu laturile fluide. Poate fi un spaţiu concret, tangibil, sau căsuţa din zahăr şi turtă dulce, cu ferestre crocante. Poate fi camera în care lumina secţionează colţurile obiectelor şi coperţile lucioase sau atelierul unde se aglomerează figurinele imaginaţiei.
Citiţi întregul articol...

  Era simplu, dar n-am scris
de Dan Perjovschi
Pînă acum am reuşit de-am ratat două dosare ale "Suplimentului de cultură", cu toate că-mi place la nebunie să scriu (că de aia m-am făcut artist vizual) şi-mi place şi "Suplimentul". Dacă mai contează, aflaţi că prima dată eram la Muzeul de Artă "Ludwig" din Köln, iar acum sînt la Bienala de Artă din Istanbul. Mai pe bune zis, numai de dosarele româneşti îmi ardea mie cînd afirmarea internaţională bătea la uşă: toc!
Citiţi întregul articol...

  All I Need Is Love...
de Simona Popescu
Are Virginia Woolf o carte celebră, A Room of One's Own, unde scrie, la un moment dat, că o femeie, ca să fie scriitoare, trebuie să aibă un venit sigur şi o cameră a ei de lucru, un spaţiu, adică, ferit de orice sentiment al "invadării".
Citiţi întregul articol...

  Spaţiul nu este o cauză a muzicii, ci un efect al ei
de Vlaicu Golcea
...sau poate fi spaţiul delimitat de mine într-o parte, iar în cealaltă, laptopul....cordon ombilical? Cablul ce leagă căştile de placa de sunet - legată la rîndu-i de calculator, care este conectat la hard-discuri externe. Două maşinării modulare - una cu vise şi alta cu putere de calcul. Osmoză. Spaţiul de creaţie este aerul dintre noi.
Citiţi întregul articol...

  Apartamentul transformat în galerie de artă
de Vlad Nancă
La parterul blocului în care locuiesc sînt patru ateliere ale Uniunii Artiştilor Plastici (UAP). Într-unul e o ipsosărie în care meşteşugăresc nişte băieţi din cînd în cînd, în altul se mai strînge lumea la băute, iar în celelalte două nu e nici un fel de activitate de trei ani, de cînd locuiesc în zonă. Cînd, la un moment dat, cineva m-a acuzat că mă lupt cu UAP numai pentru că îmi doresc spaţiul de la parter i-am spus: "Aşa e!".
Citiţi întregul articol...

  Spaţiu' nu mai era acolo, că-l luasem cu mine
de Dumitru Gorzo
Mă plimbam cu Tomas pe Victoriei, cu Mofa la patru dimineaţa - şi spaţiul creator tot cu mine era, ca la băiatu' ăla - poet - care zicea că lui îi ajunge plimbarea între doi plopi (poate să şi plouă) ca spaţiu de creaţie ca să-şi scrie poema. La fel şi eu, doar că mi se întîmplă să am şi alte nevoi cu spaţiul de creaţie. Precise.
Citiţi întregul articol...


Vedeta culturală:

  Andrei Codrescu adăposteşte poeţii New Orleans-ului
de George Onofrei
Andrei Codrescu, scriitorul român care în 1966 a lăsat în urmă un regim comunist care "asasina oamenii în propriile apartamente" pentru a găsi un New Orleans îmbătat în jazz şi versuri de Ginsberg, are în aceste zile casa plină de refugiaţi.
Citiţi întregul articol...


Rubrici permanente:

  Circul nostru vă prezintă:
Diluarea obiectivităţii
de Lucian Dan Teodorovici
Perioada imediat postrevoluţionară a fost marcată, în ton cu haosul instituţional şi politic, de un haos la nivelul presei. Încă neobişnuiţi cu ideea de libertate, au fost jurnalişti care şi-au oferit rapid serviciile unor forţe politice sau chiar de altă natură, ceva mai ascunsă, iar proaspăt apăruţii patroni de presă şi-au dat seama rapid că singurul mod de a supravieţui "pe piaţă" e oploşirea pe lîngă cei ce împart bucatele.
Citiţi întregul articol...

  Românii e deştepţi
Tînăr şi nepregătit
de Radu Pavel Gheo
Despre literatura română tînără din ultimii ani s-au scris multe - şi bune, şi rele. Uneori cu înţelegere, alteori cu o ranchiună uşor vizibilă, deşi greu de înţeles, şi în destule dăţi cu entuziasm - uneori naiv. În orice caz, veşnica problemă a confruntării tineri-bătrîni a fost pusă iarăşi. Şi de tineri, şi de bătrîni.
Citiţi întregul articol...

  Ars Coquinaria
Foietaje (I)
de Adriana Babeţi
Nădăjduiţi (după titlu) că ar urma niscai reţete de ştrudele ori de aluaturi înfoiate? Problema domniilor voastre. Speraţi! Ce putem face dacă în dulcea noastră limbă foietaj (pe care, de altfel, nu-l găsiţi în DEX), ne trimite doar înainte, la plăcinte. Hehe, în franceză - altă limbă, tot de la Rîm, da' pare-se mai cu moţ - feuilleter va să însemne, întîi de toate, a răsfoi, a citi în grabă şi abia la urmă a prepara aluatul pentru foi. Repede ne-am prins că la unii lectura zburdă pînă şi-n cuhnii. Da' la alţii?
Citiţi întregul articol...

  La loc TELEcomanda
Ştirihizada
de Alex Savitescu
Am din ce în ce mai des, în ultima vreme, impresia că sistemul după care funcţionează producerea ştirilor seamănă cu un disc de vinil zgîriat. Nu ştiu cine este de vină pentru treaba asta. N-aş da vina numai pe editorii de jurnale, cărora trebuie să le fie tare greu să găsească, zilnic, două-trei subiecte de deschidere. N-aş blama în totalitate nici politicienii sau vedetele noastre, cărora mama natură le-a dat un sistem de gîndire aproape la fel de elementar ca algoritmul unei simple maşini de calcul: cînd văd "0" în faţa ochilor, stau pitiţi în bîrlog; cînd văd "1", încep să spere că din treaba asta le iese ceva.
Citiţi întregul articol...

  Voi n-aţi întrebat, Fără Zahăr vă răspunde
Agricultura cu sapa-n gură
de Bobi
Voi nu m-aţi întrebat niciodată ce se poate face pentru a revigora agricultura românească, atît de greu încercată de lăcuste, omizi, caca, acid şi alţi factori nocivi care ne-au dus ţara de rîpă. De ce, dom'le, ditai grînarul Europei nu mai produce 9.000 de kile la ha, 350 de purcei pe cap de scroafă şi tauri cu fuduliile cît capul meu, care lăsau gestante pînă şi căpiţele de fîn?
Citiţi întregul articol...

  Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
Alte întrebări de prisos
de Emil Brumaru
A treia întrebare: "...tu ştii să joci teatru?". Răsbum-burum-bum!!! Aşa s-ar transcrie zgomotul tunetului auzit de Pavel Matveevici. Vă amintim că Anton Pavlovici e un as în materie de insulte. Iată ocazia ideală de a face din obsedantul ţînţar ditamai armăsar. Zaikin, pişcat pînă în măduvă, nu se mai stăpîneşte. Trăsnit de cuvîntul "teatru", ţipă la Petea ca ars cu fierul roşu în carne vie, se repede la dînsul cu ocări dure, răscoapte de ură în cenuşa unei îndelungi ranchiuni;
Citiţi întregul articol...

  Cum stau lucrurile
Despre "blocajul scriitorului"
de Ionuţ Chiva
Mult timp nu am privit cu ochi buni chestia asta, "blocajul scriitorului", I mean. Poate şi pentru că mi-o reprezentam prin imagini f. artistice, cum aruncă ăla ghemotoacele de hîrtie şi-şi şterge năduşeala, eventual urlînd în crizele creaţiei: "Nu mai pot, deci nu pot astfel" etc.
Citiţi întregul articol...

  Scrisoare pentru melomani:
Carl Flesch despre George Enescu
de Victor Eskenasy
"Cînd un om ajunge la a 60-a aniversare, primele trei mişcări ale simfoniei vieţii lui sînt încheiate şi se deschide partea finală, a cărei durată este incertă. Vine timpul pentru el să facă un bilanţ." Cu aceste cuvinte începeau Memoriile lui Carl Flesch, scrise în anii '30 şi publicate pentru întîia oară, în limba engleză, în 1957.
Citiţi întregul articol...

  Teatru la rotisor
Scurt circuit al privirii
de Mihaela Michailov
Îmi place expresia englezească "to pay attention" pentru că te pune în gardă. Trebuie să plăteşti, să negociezi, să faci o tranzacţie cu atenţia. Să nu-ţi scape nimic, căci altfel s-ar putea să nu-ţi ajungă toate economiile pe zece ani. În teatru, atenţia la fiecare detaliu e un fel de străbunică agilă, pe fază, cum se spune, căreia nu-i scapă nici un amănunt. Nu doar cuvîntul, replica, acţiunea sînt miezul unui spectacol.
Citiţi întregul articol...

  Film
Vi s-a părut. Acest film nici nu a început.
de Iulia Blaga
Unul dintre paradoxurile atribuite lui Zenon este cel al dihotomiei. El demonstrează că, de pildă, dacă vrei să ajungi în staţia de troleibuz, trebuie să parcurgi jumătate de drum; ca să parcurgi jumătate de drum, trebuie să mergi un sfert; ca să mergi un sfert, trebuie să parcurgi o optime. Şi aşa, fiecare interval fiind divizibil la doi, nu poţi parcurge drumul pînă la capăt pentru că nici măcar nu poţi să-l începi. De aici ideea iluziei mişcării. Cinematograful e însă o artă a mobilităţii. Camera se mişcă, actorii se mişcă, există montajul care dă o logică.
Citiţi întregul articol...

  Muzică pe litere
Învierea lui Tupac
de Răzvan Ţupa
Tupac Shakur a rămas unul dintre rapperii cei mai cunoscuţi în lume, fiind, în orice caz, cel care a înregistrat cele mai bune vînzări ale genului. Pentru presa din toată lumea, Tupac a reprezentat povestea de succes ideală: negrul sărac ajuns vedetă, care are necazuri cu legea, promite că se va cuminţi, este acuzat de violenţă, de vulgaritate, "repară" totul din vorbe...
Citiţi întregul articol...

  Arte vizuale
Ultimele clipe ale lui Moş Crăciun
de Matei Bejenaru
Sîntem cu toţii obişnuiţi ca în perioada sărbătorilor de iarnă să vedem imaginea lui Moş Crăciun în reclamele şi filmele de la televizor ori pe panourile publicitare. În toate aceste imagini, Moşul împarte daruri copiilor şi părinţilor, întruchipînd un bătrîn sfătos, înţelept, ce rîde voluptuos cînd face mici şotii copiilor neastîmpăraţi. Nu m-am gîndit că acest personaj atît de iubit ar putea fi bolnav ori că ar fi fost şi el vreodată tînăr, pentru că imaginea sa intens afişată este desprinsă dintr-un basm din lumea rece a Nordului îndepărtat.
Citiţi întregul articol...

  Liberul arbitru
Nervoşii
de Sorin Stoica
A făcut carieră acum cîţiva ani o imagine cu un Gino Iorgulescu supraponderal alergînd după un Zotta care era încă arbitru. Alergînd să-l înhaţe şi să-l scarmene. O scenă de maidan. Sau de "Cascadorii rîsului". De atunci, lucrurile au evoluat, iar numărul de nervoşi a crescut îngrijorător. Au devenit chiar o categorie. Îşi pot face sindicat.
Citiţi întregul articol...

  Enţiclopedia Encarta
Un Portnoy mai mic
de Luiza Vasiliu
N-are rost să vă povestesc cum am scăpat din burta motanului negru şi gras. E de necrezut, la fel ca finalul Scufiţei roşii, cînd, dacă mai ţineţi minte, vînătorul îi taie burta lupului şi le scoate afară pe nepoată şi bunică. De cînd am păţit-o cu Behemoth, sînt mult mai circumspectă: mă uit în stînga şi-n dreapta cînd traversez, dar mai ales atunci cînd deschid o carte.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus