17.10.2005
Actualitate:

  Florin Piersic Jr. explică de ce primul său lungmetraj are o intrigă poliţistă - „M-am săturat de temele sociale"
Interviu de Oana Stoica
„Acesta este un puzzle. Fă o poveste" - este îndemnul pentru public cu care Florin Piersic Jr. şi-a lansat în această săptămînă în cinematografe primul lungmetraj, Fix Alert, în care joacă şi părinţii săi, Florin Piersic şi Tatiana Iekel.
Citiţi întregul articol...

  Selecţia de titluri pentru standul naţional de la Frankfurt a fost făcută de edituri - Ministerul şi AER-ul s-au pus de acord: „N-au fost probleme cu organizarea"
de Ana-Maria Onisei
Unul dintre cele mai importante evenimente de pe piaţa de carte europeană, Tîrgul Internaţional de la Frankfurt, va începe pe 19 octombrie. România va participa cu un stand naţional incluzînd cele mai importante edituri din ţară şi cu 40 de module personalizate.
Citiţi întregul articol...

  Nu pune mîna, bă, că frige!
de Cristian Neagoe
1200 de grade Celsius nu e doar temperatura de topire a sticlei, ci şi numele celei mai elaborate expoziţii din Bucureştiul acestui sfîrşit de octombrie. După competiţia iniţiată de Galeria Nemţoi şi de Librăriile Cărtureşti, 28 de artişti reprezentînd şase forme de exprimare artistică îşi prezintă lucrările de pe 12 pînă pe 24 octombrie în cele două galerii, una pe Calea Victoriei nr. 126, cealaltă pe strada Arthur Verona nr. 13.
Citiţi întregul articol...


Pop-cultură:

  COOLTURISME
Ambasadoare cu năbădăi
de Mădălina Cocea
Cînd Nadia joacă în reclame pentru lapte pasteurizat şi echipa naţională de fotbal vrea să cîştige meciuri cu rugăciuni la Dumnezeu, cînd O-Zone au ajuns imn pentru paradele gay din toată lumea şi jumătate din România fredonează melodii pe ritmuri de claxon pe Kiss FM, cînd vinurile noastre stau prin supermarketurile europene în praful celor din Tazmania şi vecinii ne-au omologat sărmăluţele de sub nas, cînd brandul de ţară se construieşte cu englezisme, iar în practică s-a bronzat cu nuanţe tuciurii...
Citiţi întregul articol...

  Veşnicia s-a născut la site
de Victor Jalbă
Umanist de formaţie, reuşesc să mă încurc de fiecare dată cînd vine vorba de calcule, iar modul în care sînt distribuite anumite sume pe fluturaşul meu rămîne un mister pe care îl las contabililor temă pentru acasă. Săptămîna trecută, discutam la o bere despre profesorii de odinioară, iar o vecină (absolventă de mate-fizică ajunsă filosoafă) îmi dezvăluia cum în liceu toată clasa „lucra" după „Gazeta Matematică" - manualul fiind pentru proşti.
Citiţi întregul articol...


Carte:

  Inocenţa în primejdie
de Doris Mironescu
Cînd te apuci să citeşti un roman nou despre traficul de carne vie, aşteptările nu pot fi prea diversificate. Romanul poate fi un reportaj social, deturnat estetic prin exploatarea limbajului dur şi a unei realităţi urîte, şocante, pe care majoritatea dintre noi o cunosc doar de la televizor, şi nu prea bine. Sau poate fi o relatare „dinăuntru", semnalînd teologic ispăşirile unui destin care coboară. Prea puţini cititori s-ar aştepta la o scriere poetică, ce pedalează mult pe reveriile inocenţei şi foloseşte rareori sau aproape deloc tuşele groase de grotesc şi hidoşenie morală pe care un astfel de mediu le oferă din plin.
Citiţi întregul articol...


Interviu:

  Interviu cu Mihai-Răzvan Ungureanu, ministrul de Externe al României: - „Nu vorbim de un gest de complezenţă, ci de o necesitate istoriografică"
Interviu de Nicoleta Amoisoaei
Astăzi, cu o conducere proaspătă la Facultatea de Istorie şi cu un Senat cît se poate de bine ancorat în modernitatea academică, s-a putut gîndi la înfiinţarea unui Centru de Studii Ebraice. Nu vă mai spun că a existat şi o rezistenţă la o asemenea iniţiativă, care nu datează de ieri, de astăzi, este mult mai veche, vine din mijlocul anilor '90, iar reticenţele de atunci au fost cele care au întîrziat pentru o perioadă relativ lungă de timp înfiinţarea Centrului.
Citiţi întregul articol...


Eveniment:

  S-a relansat cea mai veche editură din România
de Constantin Vică
CARTEA ROMÂNEASCĂ se relansează în această toamnă cu volume ale unor scriitori români contemporani, printre care Cristian Teodorescu, Andrei Oişteanu, Răzvan Ţupa, Claudiu Komartin, Costel Baboş şi Emil Brumaru. La preluarea în administrare a celei mai vechi edituri în activitate din România, în luna mai a acestui an, Polirom s-a angajat, printr-un protocol încheiat cu Uniunea Scriitorilor, să asigure managementul CărŢii RomâneŞti, precum şi resursele financiare necesare pentru desfăşurarea întregii sale activităţi editoriale.
Citiţi întregul articol...

  4X4 poeţi tineri la CARTEA ROMÂNEASCĂ
de Ana-Maria Onisei
Răzvan Ţupa, Elena Vlădăreanu, Claudiu Komartin şi Dan Sociu îşi lansează cele mai recente volume în noua colecţie de poezie tînără a Editurii CARTEA ROMÂNEASCĂ. Sînt primii dintre autorii tineri de poezie cu care editura revine în această toamnă. Într-un format inedit, incluzînd cîte un CD audio cu toate versurile recitate de autori, cele patru volume au intrat, începînd din această săptămînă, în librării.
Citiţi întregul articol...


Reportaj:

  Am întins-o rapid prin Viena... Vin de coacăze şi fasole bătută
de Elena Vlădăreanu
Lucrurile s-au întîmplat repede, abia dacă am apucat să alegem textele. La public nu ne-am gîndit, dar ştiam că vor veni oameni mulţi, şi mai ales mulţi tineri, ca să ne asculte. Ceea ce s-a şi întîmplat. Numai că tinerii erau trecuţi bine de 50 de ani. Pe 28 septembrie, ne întîlnim în Gara de Nord: eu, Nora Iuga, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Teodor Dună, Constantin Virgil Bănescu (Bobiţă pentru toată lumea). Desigur, există anumite gînduri „demonice".
Citiţi întregul articol...


Rubrici permanente:

  Circul nostru vă prezintă:
Amiciţia domnului preşedinte
de Lucian Dan Teodorovici
Nu despre demisia lui Mircea Miclea vreau să vorbesc aici, deşi pornesc de la ea. În fond, deocamdată n-am avea motive să contestăm onestitatea motivelor care au provocat această demisie, putem accepta că a fost vorba chiar de onoare şi nimic altceva. Şi asta cu toate că nu sîntem obişnuiţi cu gesturi lipsite de dedesubturi, pînă şi demisia doamnei Muscă, motivată cam la fel, dovedindu-se, în fapt, o decizie mediatică, de la care doar artificiile au lipsit.
Citiţi întregul articol...

  Românii e deştepţi
Asteriscul - sufletul comerţului
de Radu Pavel Gheo
Mi-a plăcut întotdeauna zicala aia cu „Reclama - sufletul comerţului". De o vreme încoace, am remarcat însă că în multe cazuri reclama în sine nu e neapărat sufletul comerţului - dacă prin „suflet" înţelegem „esenţa" comerţului, adică a afacerii. În contractele redactate cu viclenie profesionistă, există în partea de jos a paginii un text micuţ, tipărit cu litere şi mai micuţe - aşa-numitul small print. De obicei, el scapă atenţiei clientului şi - tot de obicei - acolo se impun clauze pe care, dacă le-ar cunoaşte, respectivul client nu s-ar mai grăbi aşa tare să semneze pe linia punctată.
Citiţi întregul articol...

  Ars Coquinaria
Ghiveci de toamnă
de Adriana Babeţi
Am mijotat ce-am mijotat* nişte subiecte pentru „Supl." din 15-23 oct. 2005, dar nu ne-am putut hotărî ce să dăm în clocot final. De fapt, n-am mai avut gaz în butelia lui Zanussi, nici vreascuri în „Ciocanul Nădrag", plita pe care o ţinem încă activă în pivniţă drept suvenire pentru bunica şi pentru firma bănăţeană, cîndva fruntaşă pe ramură.
Citiţi întregul articol...

  La loc TELEcomanda
Găina e şi ea om
de Alex Savitescu
A fost tratată la mişto în toată istoria omenirii, de la babilonieni pînă la cei din zilele noastre. I-a fost luat cu japca numele şi introdus în expresia „eşti proastă ca o găină". Cumplit tre' să se fi simţit toţi copiii care, printr-o glumă nesărată a onomasticii, au trebuit să audă, în spatele ghiozdanelor, în fiecare pauză mare, înjuronomatopeele „Cotcodac!", „Pitpalac!", „Pui, pui, pui!".
Citiţi întregul articol...

  Voi n-aţi întrebat, Fără Zahăr vă răspunde
Basmul cu Pokemon împărat
de Bobi
Mă plimbam prin parc într-una dintre acele sîmbete fatidice în care soţia are o revelaţie şi se apucă îndîrjit de curăţenie generală, din aia cu mopuri, clor, detergenţi şi aspiratoare cu tiraj mărit, care sug şi cimentul de sub gresie. Avusesem inspiraţia să scot borna de la bateria maşinii, lucru care mă absolvea minunat de linsul geamurilor. Aşa că tocmai stăteam la o presupusă coadă infernală la magazinul de piese auto.
Citiţi întregul articol...

  Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
Alter Blego
de Emil Brumaru
Dar mie tocmai asta îmi lipseşte, îi explicam tacticos, politicos, căutînd să nu-mi pierd cumpătul, să nu fiu nici prea-prea, nici foarte-foarte, nici prea aproape, nici prea departe, mă rog... să las o impresie de om la locul lui cleios. Mda, acceptă Alter Blego, ai vrea să curgă mierea şi laptele prin robinete... aşa...
Citiţi întregul articol...

 Cum stau lucrurile
Prostul
de Ionuţ Chiva
Alin Ionescu, un domn, se trezeşte emiţînd păreri asupra mea (mai mult decît asupra cărţii mele) în săptămînalul „Academia Caţavencu", nr. 39 (5-11 octombrie, 2005).
Citiţi întregul articol...

  Scrisoare pentru melomani
Despre ediţiile naţionale discografice... ale altora
de Victor Eskenasy
Ale altora, fiindcă la capitolul muzică cine ar pune în practică un proiect de publicare a unei ediţii speciale de discuri, să-i spunem „George Enescu: Interpret şi Dirijor?". Şi dacă nu ne-am făcut o nişă nici măcar în anul „internaţional" Enescu... Nu-mi rămîne decît să vă vorbesc încă o dată despre cehi, care, iată, fac senzaţie, lansînd acum o a doua „Ediţie de aur" a marilor lor interpreţi.
Citiţi întregul articol...

  Teatru la rotisor
Schumann pe ţeava de la robinet
de Mihaela Michailov
Nu ştiu dacă aţi făcut vreodată portretul robot al unei experte contabil. E din categoria acelor office ladies pe care le recunoşti dintr-o mie. Puţin snoabe, sobre, rigide, îmbrăcate conform politicii de birou. La teatrul ACT veţi regăsi acest şablon, excelent personalizat de Emilia Dobrin. Numai că în spatele unui deux pieces din tafta marca Armani se ascund nişte blugi hippie.
Citiţi întregul articol...

  Film
Garden State - de pus pe rană
de Iulia Blaga
Garden State este un film de anul trecut, care la noi a trecut neobservat, de Crăciun. El e acum disponibil pe DVD. E un film de văzut - trist, vesel, adevărat - în genul lui Pieces of Aprilie / Cină cu bucluc de Peter Hedges. Unul dintre filmele care nu-şi aleg o temă mare, dar care reuşesc să spună o grămadă de lucruri, toate sincere. Producţia reprezintă debutul în lungmetraj al actorului Zach Braff. Acesta a scris şi scenariul, deţinînd şi rolul principal, alături de Natalie Portman şi Peter Sarsgaard.
Citiţi întregul articol...

  Muzică pe litere
Muzica lor a uluit scena electro internaţională
de Răzvan Ţupa
Cînd te desprinzi de automatismele care tind să îţi spună că muzica populară este o prezentare anostă de costume curăţele şi interpreţi ţepeni şi de prejudecata că sonorităţile contemporane abia reuşesc să surprindă un crîmpei autentic, poţi avea surpriza să dai peste Shukar Collective. S-a tot scris despre ursarii mixaţi de DJ-i pentru proiectul Shukar Collective, mai puţin s-a auzit despre faptul că albumul Taves Bahtalo (cum a fost lansat în Marea Britanie) a entuziasmat presa de specialitate şi publicul obişnuit al sonorităţilor electro sau urban.
Citiţi întregul articol...

  Arte vizuale
Dealu Frumos a găzduit în urmă cu o săptămînă Festivalul „In Between" - Cum se vede noaptea Bahluiul lîngă Sibiu
de Matei Bejenaru
În ultimii ani, revista „Arhitext" şi-a făcut un obicei din a insera în paginile sale un dosar despre artele vizuale, lucru îmbucurător pentru relativa „secetă" publicistică din domeniu. De fapt, trinomul arhitectură-design-arte care stă la baza organizării acestei reviste s-a regăsit şi în proiectul interdisciplinar „In Between", care s-a desfăşurat săptămîna trecută la Dealu Frumos, în judeţul Sibiu, şi care a încercat să propună „canale de comunicare" între spaţiul artistic şi cel arhitectural de la noi.
Citiţi întregul articol...

  Liberul arbitru
Să luăm aminte la Coelho
de Sorin Stoica
Acum, cînd m-am apucat de scris, habar n-am care va fi scorul dintre Cehia şi Finlanda. Dar asta nu mă împiedică să dau anumite verdicte, chiar dacă neştiinţifice, băbeşti aproape.
Citiţi întregul articol...

  Enţiclopedia Encarta
Ruşinea
de Luiza Vasiliu
În paginile roşii din Enţiclopedie vreau să adun, pe cît se poate, o mare parte din ruşinea lumii ăsteia. Ştiu că e prea mult, că s-ar putea să dea pe-afară, iar celelalte pagini s-ar afla în pericol de a roşi tocmai pînă în vîrful urechilor. Roşeaţa intensă din obraji e bună şi pentru mine, şi pentru pagini, şi pentru răsfoitorii de Enţiclopedie. Căci există un mare pericol: „«sharam», ruşinea, e ca oricare alt lucru - dacă trăieşti cu ea îndeajuns de mult, va deveni o piesă de mobilă". Nu numai Salman Rushdie ştie asta - cu toţii o ştim, dar mi se pare că la cei mai mulţi dintre noi ea face deja parte din mobila minţii.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus