15.07.2003
Se duce românul în Canada, că-i mai răcoreală, vorba lui Amza Pelea cu ai lui "Oltenii în tren", o are orice român care se respectă, o pune periodic de pe calculator, dă drumul la difuzoare şi... în seara asta ne râdem cu Amza Pelea. Când a ajuns olteanul în Canada şi din octombrie până prin iunie, funcţie de încălzirea vremii, vede el că nu se mai termină cu ninsoarea, se face brusc englez, vorbeşte numai despre vreme.
- Cât a fost ieri cu factorul de vânt? - Păi numai -40C, da' mâine se încălzeşte serios, vor fi numai -20C, tu ce zici, mai ninge? - Musai să ningă, că se încălzeşte clima, se face tot globul deşert, o să vină să ia apă din Canada, de prost crezi că am venit eu aici? Am văzut în România un semn cu: "cine va avea păduri va avea aur", eu sunt cu un pas înainte, cine va avea apă va avea aur.
- Da' pe la magazinele româneşti ai mai fost?
- Fost, chiar azi. Mi-am luat dulceaţă de trandafiri, de nuci verzi, o nebunie, bine că avem apă, nu costă mult apa, dulceaţa e 4 dolari borcanul, îi luai nevestii gogonele şi tăiţei. Mâine face supă. Cât am stat la coadă să plătesc m-am uitat la Pro TV, au la magazin, da' nu dau drumul la sonor, să nu ne ducem toţi acolo şi să stăm cu orele în magazin, eu aşa cred. Tăiţeii, 4 dolari fără un cent punga, dulceaţă, o felie de caş, oleacă de pastramă, gogonele, iaca, dădui 46 de dolari şi 10 cenţi pe toate.
- Cât pensia mamei, da' noi avem alt nivel de trai.
- Varza murată s-a terminat, poate au de Paşti, bine ca mi-am amintit, mi-a zis nevasta să iau şi varză murată, mi s-a aprins becul când a comandat una: Şinşi sarmaluţi di post. I le-a pus în cutie şi s-a dus cu sarmaluţili di post. BTW, aşa între noi, englezii, tu ştii ce post o fi acum?
- După cum ninge eu cred că iar e postul Crăciunului.
- Să mergi şi tu la magazinul românesc, te simţi ca acasă, au şi Eugenia, plus vânzătoare acre, mai acre ca gogonelele, arată şi tare obosite, de parcă ieri au fost în Turcia să vadă Sfânta Sofia. Ce bine e în Canada!

Geta


0 comentarii

Publicitate

Sus