31.05.2009
RFI România, mai 2009
Trăim într-o epocă de mare stres în care ne enervăm foarte des şi deseori din nimic. Culmea este că nu marile probleme, cum ar fi corupţia clasei politice sau criza economică, îi înfurie uneori pe oameni, ci... micile probleme cotidiene: un robinet care începe să curgă noaptea, o maşină căreia începe să-i sune alarma în faţa blocului la ora şapte dimineaţa, bădărănia unui vânzător şamd.

Greu, în orice caz, să-ţi păstrezi calmul când din toate părţile "plouă" cu motive de enervare. Cum să traversezi un mare oraş, să foloseşti mijloacele de transport în comun la o oră de vârf, să lucrezi într-o mare întreprindere fără să te enervezi? Puţini dintre noi ţin însă un jurnal zilnic al "momentelor de enervare". Câţi oameni activi pot spune seara "astăzi nu m-am enervat decât de 5 ori, faţă de ieri când m-am enervat de 7 ori"... Nici nu ştim de fapt de câte ori ne enervăm zilnic: de zece ori, de douăzeci de ori, de o sută de ori? Enervările par să fie inevitabile chiar dacă suntem conştienţi că nu este bine să ne enervăm şi încercăm din toate puterile să rămânem "cool".

În Europa există o prejudecată, şi anume că britanicii ar fi oamenii cei mai flegmatici, capabili să rămână calmi în cele mai stresante situaţii. Ei bine, sondajul despre care aminteam mai sus demonstrează că nu britanicii au nota zece în materie de caracter flegmatic, ci scandinavii. Englezul de rând se enervează în medie cam de patru ori pe zi, mai mult decât italienii şi francezii, care se enervează cam de trei ori pe zi. Mai calmi decât italienii şi francezii par să fie spaniolii şi germanii (spaniolii probabil datorită faptului că trăiesc într-o ţară cu soare, iar germanii datorită proverbialei lor discipline).

Să revenim însă la scandinavi, care ar trebui consideraţi în Europa un model în materie de calm. Ei bine, din sondaj rezultă că danezii se enervează... cam o dată la zece zile! Danemarca ar putea fi deci declarată ţara paradisiacă prin excelenţă, a calmului absolut, locul în care ar trebui să ne petrecem vacanţele noi, cei care suntem stresaţi şi nervoşi.

Interesante sunt însă şi motivele din care se enervează europenii. În Marea Britanie, s-ar părea că situaţia care-l scoate cel mai repede din sărite pe un englez este atunci când vede pe cineva care nu stă corect la coadă, sau la rând, fie la poştă, fie într-un magazin, fie într-o gară... În Franţa, francezul începe să se înroşească de furie în special când... i se serveşte o mâncare proastă şi când serviciul lasă de dorit într-un restaurant. Italienii par să se irite cel mai mult când sunt la volan şi au de-a face cu şoferi care conduc prost... Iar scandinavii par să se enerveze cel mai des atunci când li se vorbeşte de rău ţara...

Ancheta despre care vorbesc a fost făcută în 13 ţări, dintre care numai una est-europeană, Polonia. Aşa se explică faptul că România nu face parte din această listă. Pentru că dacă ar fi făcut parte, am fi aflat poate un lucru cu adevărat uluitor: că românii se enervează cel mai mult în Europa, la fiecare pas şi din orice, cu excepţia cazului când li se vorbeşte rău de ţara lor, pentru că atunci le revine, deseori, buna dispoziţie.


Ascultă acest articol în lectura lui Matei Vişniec aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus