24.05.2009
RFI România, mai 2009
În Franţa au revenit zilele cu soare, vremea se încălzeşte şi lumea începe din nou să frecventeze hipodroamele... Pasiunea pentru cai, pentru cursele de cai şi pentru pariuri nu se dezminte în Franţa. Să reţinem însă un lucru pe care puţini francezi îl ştiu: hexagonul deţine recordul mondial absolut în materie de număr de hipodroame: mai precis 251, distribuite pe întregul teritoriu, în oraşe mai mari sau mai mici, majoritatea lor avînd statut de staţiuni de odihnă. Pentru amatorii de comparaţii, mai putem spune că jumătate din hipodroamele existente în Europa se află... în Franţa.

Trei sunt regiunile care concentrează cea mai mare "activitate" la acest capitol: regiunea pariziană în primul rînd, după care urmează Normandia şi Valea Loarei, care deţin şi un număr record de herghelii şi crescătorii de cai.

Parisul dispune de două mari hipodroame aflate în cele două păduri mitice care îl încadrează, la est şi la vest, Bois de Boulogne şi Bois de Vincennes. Turiştii care vin la Paris nu se prea duc, din păcate, la curse de cai... pentru că dacă s-ar duce ar vedea un spectacol uman cu totul şi cu totul extraordinar. Există, în primul rînd, o elită care se mai duce la cursele de cai în costume... adecvate, domnul cu joben şi redingotă, doamna arborînd pălării fanteziste... Dar există, mai ales, plăcerea francezilor de a merge la cursele de cai în familie, nu atît pentru a paria, cît pentru a admira caii, atelajele şi jocheii, şi pentru a "picnica" apoi în preajma hipodromului.

Cel mai spectaculos hipodrom este, spun specialiştii, cel de la Vincenne, care găzduieşte anual 1200 de curse, altfel spus el este animat timp de 150 de zile pe an. Creat în 1879, acest hipodrom dispune de o pistă ovală de aproape doi kilometri, unde sunt disputate cîteva mari concursuri hipice, printre ele Premiul Franţei. Tot aici au loc curse nocturne de mare frumuseţe.

O altă cursă importantă disputată la Vincenne este Marele Premiu al Americii, creat în 1920, ca omagiu adus participării trupelor americane la Primul Război Mondial... Pentru a avea o idee de cum funcţionează lumea pariurilor, imaginaţi-vă că în 2006, de exemplu, pe hipodromul de la Vincenne amatorii de curse au scos din buzunare suma de 40 de milioane de euro pentru a-şi satisface această pasiune.

Dintre hipodroamele din provincie devenite faimoase se numără cel de la Dauville, staţiune pe malul Atlanticului în Normandia, şi cel de la Vichy, altă staţiune celebră situată pe un afluent al Loarei.

Închei această scurtă incursiune în universul curselor de cai şi al hipodroamelor cu cîteva date istorice: Regelui Soare, deci lui Ludovic al XIV-lea, i se datorează împămîntenirea acestei pasiuni hipice: el este cel care a lansat, de prin 1651, moda şi pasiunea curselor de cai. Iată deci că de mai bine de 350 ani caii aleargă pentru bucuria spectatorilor şi emoţia amatorilor de pariuri, dintre care unii, trebuie spus, se mai şi ruinează la curse...


Ascultă acest articol în lectura lui Matei Vişniec aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus