07.11.2009
RFI România, octombrie 2009
Atenţia opiniei publice franceze este concentrată zilele acestea pe diverse scandaluri şi polemici, începând cu procesul Clearstream, continuând cu afacerea Polanski şi terminînd cu criticile care i se aduc ministrului culturii, Frederic Mittérand. Adevăratul scandal, însă, pentru unii observatori, este altul.

Există, într-adevăr, mai multe voci care spun că adevăratul scandal este altul şi anume tentativa de promovare a lui Jean Sarkozy, fiul preşedintelui Nicolas Sarkozy, în fruntea unei imense structuri de amenajare teritorială. Este vorba de instituţia care se ocupă de amenajarea sectorului La Defense, din vestul Parisului, implicînd 150.000 de salariaţi şi o populaţie de 200.000 de persoane. Jean Sarkozy, care s-a lansat deja pe scena politică, a candidat pentru această funcţie, pe care a ocupat-o la un moment dat şi tatăl său.

Cum se numeşte această manevră de promovare a unui om fără experienţă, într-o astfel de funcţie, decît nepotism? se întreabă pe diverse bloguri unii responsabili politici. Un lider centrist a lansat deja o petiţie pe Internet şi a adunat o mie de semnături, cerîndu-i lui Jean Sarkozy să renunţe la această candidatură. "Terminaţi-vă întâi studiile de drept şi faceţi cîteva stagii în cîteva întreprinderi şi abia mai târziu candidaţi pentru această funcţie", îl sfătuieşte pe Jean Sarkozy liderul centrist Christophe Grébert.

Cînd ziarele au început să vorbească despre această tentativa de promovare, unii comentatori şi oameni politici au crezut că este vorba de o glumă. Alţii şi-au amintit însă imediat că această structură creată în 1958 este o adevărată "pompă financiară" din care s-au aprovizionat toate reţelele gauliste. De notat că în această zonă, La Defense, se află o enormă concentrare de birouri într-un ansamblu de zgîrie nori care continuă să se înmulţească. Deci, fiul ţinteşte bine, spun diverşi comentatori, ca să-şi creeze o rampă de lansare pentru a merge pe urmele tatălui. Fiul, însă, se arată combativ şi pretinde că, de doi ani, de cînd este preşedintele majorităţii respectivului departament, cunoaşte toate dosarele.

"Vă cer să mă judecaţi nu după ce scrie în certificatul meu de naştere ci după acţiunile mele şi rezultate" a spus el, cuvinte reproduse de Agenţia France Presse. În tabăra stângii, însă, unii responsabili consideră, citez, această, posibila numire drept "scandaloasă". Iată ce declară, de exemplu, un tînăr deputat socialist, Michèle Delaunay, cuvinte reluate tot de France Presse: "Aceasta numire iminentă este o demonstraţie suplimentară a faptului că nu mai există măsură în ceea ce priveşte puterea deţinută de partidul guvernamental şi de preşedintele Republicii. Pînă unde va merge coliziunea între putere şi lumea banului respectiv a afacerilor? Cum să nu fie resimţită această numire ca o provocare de ceilalţi tineri francezi care, în proporţie de 25 la sută, sunt în şomaj şi disperaţi?".

0 comentarii

Publicitate

Sus