28.08.2010
RFI România, august 2010
"Ai să vezi ce n-a văzut Parisul". Această expresie, cu mici variaţii uneori, le este foarte familiară românilor. Rămîne de verificat dacă şi în alte ţări există un astfel de tip de exclamaţie. Ea vine dintr-un alt secol, cînd Parisul era într-un fel centrul lumii, şi cînd tot ce era nou, senzaţional, original, provocator, revoluţionar se năştea întîi şi întîi la Paris.

Într-un alt registru, Franţa continuă însă să-i uimească uneori pe contemporani... Cum s-a întîmplat pe data de 18 august 2010 cînd, e drept că nu la Paris ci în oraşul Montpellier, a fost inaugurată o statuie a lui... Lenin. În puţine ţări de pe glob mai au loc astfel de iniţiative. Iar în majoritatea ţărilor care au cunoscut comunismul tendinţa este exact contrară: statuile reprezentîndu-l pe şeful revoluţiei bolşevice au fost doborîte (uneori cu furie) şi ascunse.

Oraşul Montpellier însă, în peisajul urbanistic francez, nu este unul ca oricare altul. El este condus de o figură extrem de controversată a vieţii politice francez: George Freche, fostă personalitate a Partidului Socialist, de care însă socialiştii francezi s-au debarasat pentru că omul era prea provocator şi incontrolabil. În vîrstă de 87 de ani, George Freche este şi preşedintele regiunii Languedoc-Roussillon, pe care o conduce cu aere de dictator. El este deci iniţiatorul acestui proiect, şi anume instalarea unei statui a lui Lenin într-o piaţă din Montpellier. Lenin nu este însă singur în respectiva piaţă: alături de el se mai află patru statui reprezentîndu-i pe Jean Jaures, Winston Churchill, Charles de Gaulle şi Franklin D. Roosevelt. Oameni numai unul şi unul, am putea spune... pentru că George Freche, şeful absolut al oraşului Montpellier, a vrut de fapt să creeze un ansamblu cu statui reprezentîndu-i pe marii oameni ai secolului al XX-lea. Şi nu este exclus, a anunţat el, să-i mai pună aici si pe Mao si pe Stalin... alături însă de Gandhi, Nasser, Nelson Mandela şi Golda Meir.

Pe Georges Freche polemicile nu-l deranjează, dimpotrivă. Cînd i se spune că Lenin este totuşi responsabil de moartea a milioane de oameni, fostul lider socialist răspunde: nu prin numărul de morţi se măsoară grandoarea unui om, ci prin numărul de "declicuri" istorice pe care le-a produs. In materie de declaraţii scandaloase, Georges Freche este un adevărat "maestru" şi un recidivist. El şi-a atras deja critici teribile după ce a declarat că în echipa de fotbal a Franţei procentul jucătorilor de culoare este prea mare, sau cînd i-a calificat drept "sub-oameni" pe algerienii care au luptat de partea francezilor în timpul războiului din Algeria.

Un grup de ecologişti a anunţat că va organiza o operaţiune de comado pentru a retrage statuia lui Lenin de la Montpellier. Cei care îl critică pe Georges Freche nu ezită de altfel să-l califice pe acesta drept megaloman, despot, şi aşa mai departe. Mai rămîne întrebarea cum e posibil ca la nivel regional, într-o tară cu o mare tradiţie democratică precum Franţa, să apară un astfel de "baron" care să dicteze unui întreg oraş "viziunea" sa asupra istoriei ?

0 comentarii

Publicitate

Sus