12.03.2024
Notă: Până la începerea Euro 2024 la fotbal (14 iunie - 14 iulie 2024), Diana Radovan ne invită pe LiterNet să o însoțim prin orașele ce vor găzdui meciurile: Berlin, Dortmund, München, Köln, Stuttgart, Hamburg, Leipzig, Frankfurt, Gelsenkirchen, Düsseldorf. Va fi vorba mai puțin despre fotbal și mai mult despre atmosfera în orașele respective, despre locuri, oameni, întâmplări. Adică despre viață pur și simplu.

Gelsenkirchen / Arena AufSchalke / Capacitate: 54.740 locuri
foto: Walter Koch, via Wikimedia Commons

Merg la Gelsenkirchen o singură dată, la un concert Jethro Tull în iunie 2007, cu un S-Bahn și apoi un autobuz folosind ca punct de plecare orașul în care trăiesc în acel an, Dortmund-ul. Tata cunoaște o profesoară aici, dar eu chiar nu știu pe nimeni. În afara de drumul spre concert, pe care mă și rătăcesc, chiar nu văd nimic, stau mereu cu ochii pe harta tipărită (deh, e anul 2007, încă nu am smartphone) și mă concentrez să nu ratez apăsarea butonului autobuzului înainte de stația corectă, căci altfel nu va opri. Anunțul stațiilor se dovedește a fi însă greșit, e un decalaj sistematic de o stație. Cobor așadar la stația greșită și merg mult pe jos după aceea spre concert, după o lungă, confuză reorientare la ceea ce pare a fi marginea unei păduri.

Concertul se ține la așa-numitul Amphitheater, pe malul Canalului Rhein-Herne. Este un spațiu în aer liber, dar bine delimitat pentru cei cu bilete de intrare. Înaintea admisiei se controlează riguros gențile, nu este permisă filmarea și fotografierea (vorbesc de vremea când încă se foloseau aparate foto digitale care făceau poze ultra-pixelate). Aici văd pentru prima oară un obicei care se dovedește a fi, ulterior, tipic german: o mulțime de oameni fără bilete în imediata apropiere a amfiteatrului, dincolo de garduri, care au ocazia de a auzi tot concertul gratis, fără a plăti însă bilet. Unii au chiar și corturi instalate sau cel puțin scaune de picnic. Pentru mine la astfel de concerte este adesea surprinzător să văd foarte puține persoane din generația mea, majoritatea spectatorilor fiind bine trecuți de 50 sau chiar de 60 de ani. Generații mai tinere se văd pe ici pe colo mai mult printre cei de afară, cei fără bilet.

Gelsenkirchen, la fel ca orașele Dortmund și Düsseldorf, aparține statului federal Nordrhein-Westfalen. Deși e un oraș mare și cunoscut în zona Ruhr-Gebiet, dincolo de acest unic concert pe care îl savurez din plin nu revizitez Gelsenkirchen-ul niciodată. Spre marea mea surprindere, aflu că Jethro Tull este din nou în turneu european în anul 2024. În Germania se vor opri în lunile septembrie, octombrie și noiembrie în Dresda, Leipzig, München, Schwäbisch Gmund, Magdeburg și Berlin.

Notă: Dacă vreți să contribuiți la această rubrică, vă așteptăm propunerile. Detalii despre ce ne puteți propune aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus