13.04.2004
Marile vacanţe Am terminat cu bine primul an de facultate, telegramă la părinţi după fiecare examen, doar erau prăjiţi ce note iau. Mi-a spus tata citând un cântec studenţesc: ai restanţă, n-ai vacanţă. Cu coroniţă mă întorc în vacanţa mare, în satul meu. Ai mei iau nepotul, l-au crescut de la 19 zile până la 7 ani, se duc la mare.
 
Rămîn eu gazdă de casă, cu o listă cu ce trebuie să fac. Apare sora mea cu nepoata, ea îşi dădea ceva examene, cred că de medic primar, îmi lasă mie aia mică în scutece. Iresponsabilă sora asta a mea. Lugu-lugu cu aia mică, spală scutece, plimb-o cu căruciorul, dă mâncare la pui şi găini, la pisică, la câine, fă un fel de mămăligă la porci, fă curăţenie în casă, fă mâncare...
Până aici totul e OK, dar pe listă e o altă indicaţie:
- La data cutare scoţi maşina din garaj, pregăteşte cada - asta avea cam 2 metri - culege prunele.
 
Scot maşina din garaj, cu uşa deschisă, o îndoi bine, ca un acordeon. Nepoata face febră, tuşeşte, vomită, dă-i medicaţie şi ceai de ceapă, să nu mai tuşească.
Ce fac cu maşina? Vine tata peste o săptămână, ştiu că are undeva de mers rapid. Nu mă sinucid, deşi îmi venea. Mă duc la un vecin, mecanic auto. Îl rog să mă ajute, se face, dau 2 pachete de Kent, ia uşa de la maşină, o face ca nouă. După repararea uşii vine zilnic pe la mine, că câr, că mâr, că nu se înţelege cu nevasta, că e îndrăgostit de mine. Numai asta îmi lipsea, după cules de prune jumătate de zi, printre urzici, cu nepoata tuşitoare, cu orătăniile, cu securitatea pe capul meu. Securitatea era vecina, pusă în funcţie de ai mei, mă verifica zilnic dacă am făcut mâncare, dacă nu sunt bărbaţi în casă.
 
Vin ai mei de la mare, bronzaţi, relaxaţi, tata dă să se urce în maşină:
- Geta, ce e cu uşa asta, e foarte curată.
Nu m-am gândit să pun ceva praf pe ea, să pară ca restul maşinii. Am început să plâng şi i-am spus ce s-a întâmplat, el a râs şi mi-a spus că e mândru de mine. Nu am spus nici eu totul, în fond am înşelat securitatea şi a venit colegul la mine, prizonier în casă, nu cumva să-l vadă vecinii, numai noaptea ieşea din casă, în halatul meu de baie, cu gluga pe cap, în caz de ochiul vigilent al vecinilor. Cred că mai bine aveam restanţă, stăteau şi ei acasă, să mă supravegheze că învăţ, era mult mai uşor. Oare ce note au avut ai mei de s-au putut duce la mare? Cred că dublu zece pe linie.
 
Nu e de mirare că emigrarea a fost tare uşoară pentru mine.
 
Geta

0 comentarii

Publicitate

Sus