29.03.2004
Merg cu caravana prin ţară, să aflăm ce cred oamenii despre tranziţie, securitate, suveranitate, democraţie, rolul femeii în viaţa publică sau de ce cred toţi neabătut în poveţele Ayatollahului Sistani. Uneori ne scapă şi întrebări despre bucuriile mici ale zilei sau despre speranţele lor într-o viaţă mai bună. Dar asta numai dacă forţele de coaliţie n-au ceva foarte interesant de aflat în momentul acela, de exemplu, ce înseamnă pentru irakianul de rând "votare", adică idei despre cum să prezinte populaţiei procesul electoral... populaţia răspunde că e ceva mare, şi tot aşa.
Toate aceste întrebări îşi află nişte răspunsuri la sfârşitul zilei, dar ce înseamnă aceste răspunsuri numai nişte americani deştepţi pot crede că ştiu.
Cel mai greu lucru pare a fi să-i convingi pe oamenii de rând să răspundă la întrebări, să discute chestiunile arzătoare de faţă cu alţi oameni pe care nu-i cunosc bine. Şi iată ce recită prietenii irakieni care moderează aceste dezbateri, pentru a-i convinge pe oameni să se exprime liber:
"Aici ne distrăm. Vom discuta despre multe lucruri interesante şi o să ne simţim bine ascultând opiniile celorlalţi şi având prilejul să ne exprimăm la rândul nostru opiniile." Ce urmează e intraductibil, îmi îngheaţă degetul pe tastatură dacă traduc: "Is it OK if we have fun in here? Great, let's get started!" După introducerea asta mirobolantă (mă îndoiesc că cineva cu mintea crescută în Orientu\' Mijlociu ar putea să se relaxeze ascultând aceste cuvinte), moderatorul pune prima întrebare. Cea mai născătoare de "fun" cu putinţă şi anume: "Ce părere aveţi despre bombele de ieri?"

Răspund eu. A fost mult "fun", mult, ne-am zgâlţâit cu hotel cu tot câteva minute, uau, era ca la concursul de tras cu puşca la bâlci. Da\' la bâlci primeam răţuşca dacă nimeream ursuleţul, aicea primim asigurări că totul va fi OK şi mâine începe iar. Americanii declară în conferinţele de presă că au mai multe piste şi au pus recompense fabuloase pe capul lui Zarqawi - ăsta e un luptător din Al Quaeda, care pare să fie răspunzător de grozăviile din ultima vreme şi mai ales de masacrul de la sărbătoarea Ashura a shiiţilor. Ce faţă de vânzător de vinuri pentru acasă are Zarqawi! Cuminte şi bun ca licoarea dulce pe care o cumperi cu bani puţini şi devine apoi vinul casei, vin de regiune superior. Aşa sunt şi ei, wahabii din Al Quaeda, se consideră un fel de arieni ai naţiilor arabe, deci e clar că ceilalţi trebuie să piară.

Aud acum de la nişte doctori cu care m-am împrietenit că, de fapt, americanii ar fi cei care pun bombele, ca să-i înnebunească pe arabi, să creadă shiiţii că suniţii le-au pus sau invers. Mă rog, Baghdadul are şi el pavelcoruţii lui.
Dar ce n-are Baghdadul?
Vorba unui politician local: "...you know, here in Iraq, we have lots of things, you know." Poţi să-l contrazici?

0 comentarii

Publicitate

Sus