02.01.2017
PasiLiberi.ro, decembrie 2014
Oricâte pârtii noi ar apărea în România, cele vechi îşi menţin supremaţia. Este o rezistenţă care sfidează avantajele de lungime şi de mai bună amenajare a celor noi şi care confirmă orientarea românului înspre tot ceea ce e vechi, probat şi statornicit. Pur şi simplu vezi mai mulţi schiori în Păltinişul vechi decât la Arena Platoş, sau mai mulţi în Parâng decât la Şureanu. Sigur, intră aici şi alte aspecte (acces, tarife, posibilităţi de cazare), dar ideea e că ne place mai mult să fim relaxaţi decât provocaţi.

Aşa se explică, cred, numărul mare de turişti care dau năvală la Arieşeni, din Munţii Apuseni (judeţul Alba). Tehnic, lucrurile stau "subţire" în raport cu alte staţiuni (trei pârtii, cu lungime de 3.000 m, 1.400 m altitudine maximă) şi e uimitor că turiştii din Alba Iulia, de pildă, aleg să meargă mai mult în vechiul Arieşeni decât la Şureanu (din acelaşi judeţ), deşi durata drumului e aceeaşi.

 

Arieşeni. Sau Vârtop, un nume de staţiune scris cu alb în mintea a sute de mii de români care şi-au petrecut concediile acolo în ultimele decenii. E un nume de care se leagă, concret, istoria sporturilor de iarnă din Apuseni, fiind ca o ţară de baştină a zăpezii. Spun asta fiindcă, în ciuda altitudinii nu foarte mari, stratul de omăt este enorm la Arieşeni, dat fiind că masivul Bihor din Apuseni (în care se află staţiunea) e primul din vestul ţării unde se descarcă norii de zăpadă.

Cele trei pârtii din zona Arieşeni, deşi sunt împărţite pe două judeţe şi au patroni diferiţi, sunt percepute ca formând acelaşi domeniu schiabil. Nu e OK din punct de vedere turistic, fiind încă un caz românesc de "grădini vecine" şi, deci, de skipass-uri multiple. Pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2 sunt în judeţul Alba (comuna Arieşeni) iar pârtia Piatra Grăitoare se află în judeţul Bihor (oraşul Nucet); sunt extrem de apropiate unele de altele şi e simplu să dai o fugă în Bihor, de pildă, dacă tot eşti la Arieşeni... Şi, tocmai fiindcă vorbim de trei pârtii (deci de trei domenii schiabile separate), vei citi mai jos despre trei locuri în care poţi schia.

 

Pârtia Vârtop 2 (lungime: 430 m, nivel: începător)
E "sala de curs" a tuturor celor ce învaţă primii paşi de schi. De dimineaţa până seara, pe Vârtop 2, vocile instructorilor de schi sunt, de ani de zile, "muzica" obişnuită a pârtiei. Accesibilă oricui datorită înclinaţiei mici (excepţie făcând partea superioară, pe o lungime de circa 30 m), a lăţimii generoase şi a diferenţei mici de nivel (105 m), Vârtop 2 este aproape perfectă pentru abc-ul sporturilor de iarnă, fie schi, fie snowboard.

Pârtia Vârtop 1 (lungime: 1.000 m, nivel: mediu)
Mult mai lată, mai lungă şi mai interesantă decât Vârtop 2 este pârtia Vârtop 1, pentru coborârea căreia îţi trebuie niţel mai mult curaj şi, bineînţeles, mai multă măiestrie. E provocarea pentru care nu e destul să ştii "să aluneci" pe schiuri; e imperativ să stăpâneşti tehnica cristianelor prin derapaj şi a frânării bruşte pe pantă abruptă. E nevoie, adică, să schiezi. Pârtia prezintă o diferenţă de nivel de 200 m, pe o lungime de 1.000 m, raport ce se reflectă în înclinaţia mare, cel puţin în jumătatea de sus. Din păcate, însă, când e aglomeraţie, Vârtop 1 seamănă mai degrabă cu un câmp de luptă plin de sânge. Ciocnirile grave sunt la ordinea zilei iar statisticile salvamontiştilor din Alba (sătui, deja, să care victime cu picioare şi mâini rupte din motive stupide ca teribilismul, beţia, lipsa echipamentului) spun că la Arieşeni sunt accidente într-o zi câte sunt la Şureanu într-un an...

Pârtia Piatra Grăitoare (lungime: 1.600 m, nivel: începător / avansat / expert)
Numele îi vine de la stânca aflată la sud de pârtie şi care, prin dispoziţia pereţilor, creează ecouri profunde ori de câte ori se produc sunete în apropierea ei. În ultimul timp, însă, Piatra Grăitoare s-a impus în conştiinţa turiştilor datorită pârtiei cu acelaşi nume, din Nucet, pentru care există un telescaun impresionant şi o amenajare satisfăcătoare. Totuşi, un minus al pârtiei ţine de gradul ei variat de dificultate. Adică uşor pe 80% din lungime (plictisitor pentru avansaţi, convenabil pentru începători) şi foarte ridicat (atrăgător pentru profesionişti, imposibil pentru începători) pe finalul pârtiei. În plus, preţurile par a fi - conform multor comentarii de pe internet - cam mari.

Vrei să schiezi la Arieşeni? Go for it, în ciuda minusurilor de mai sus (în care aş strecura amabilitatea redusă a celor ce prestează servicii, amestecul inestetic de pensiuni şi lipsa aproape totală de civilizaţie pe pârtie). Peisajele sunt splendide, zăpada e uriaşă, există nocturnă şi webcam, accesul e direct (pe asfalt, nota bene) iar serviciile (şcoli de schi, cazare, închirieri) sunt puse la punct.

Acces spre pârtii:
Pârtiile se află pe graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, lângă şoseaua DN 75. Rută în judeţul Alba: Câmpeni
- Albac - Arieşeni. Rută în judeţul Bihor: Beiuş - Ştei - Nucet.

Articolul a fost publicat iniţial pe www.skipassmagazine.ro
Credite foto: Florian-Rareş Tileagă
Sunt instructorul Florian-Rareş Tileagă şi vă aştept, în Munţii Şureanu, la lecţii de schi şi închirieri de echipamente.

0 comentarii

Publicitate

Sus