13.09.2004
13 ani avea iubita lui Novalis, 13 ani soţia lui Edgar Allan Poe şi 15 ani soţia lui Machado. Şi încă altele... Alicia lui Lewis Carroll, Lolita lui Nabokov... Nicolas Jones – Gerlin s-a transformat peste noapte în inamicul public numărul 1 din Franţa, datorită nuvelei Rose Bombón. Scandalul a luat proporţii având implicaţii politice şi judiciare. Cartea a fost la un pas de a fi interzisă, încă se mai aşteaptă o sentinţă definitivă la acuzaţiilor aduse de către o asociaţie de protecţie a minorilor care afirmă că: utilizarea persoanei întâi la naraţiunea lui Simon banalizeaza tragedia.
Editura Gallimard
susţine că textul incriminat este o opera de ficţiune şi că trebuie luat ca atare. Acelaşi lucru îl susţine şi autorul. Don Quijote Rătăcitorul este şi el solidar cu toţí îndrăgostiţii planetei, dar cum unul dintre marile subiecte ale societăţii occidentale (şi nu numai) continuă să rămâna sexualitatea infantilă, parcă până şi Don Quijote Rătăcitorul se gândeşte să-şi alunge toate solidarităţile în groapa adâncă a ignoranţei.

Alice în ţara minunilor, una dintre cele mai cunoscute opere de literatură pentru copii, are şi ea o poveste plină de peripeţii. Lewis Carroll [Charles L. Dodgson] a făcut o adevarată pasiune pentru o fetiţă în vârstă de doar 13 ani. Portretele descoperite printre manuscrisele scriitorului englez, precum şi corespondenţa acestuia, relevă dragostea lui netăgăduită pentru Alice (Linddell). O iubire extrordinară, o pasională poveste de amor! Alice Linddell era fiica unor prieteni de familie, apropiaţi ai lui Lewis. Motivul rupturii relaţiei dintre familia Linddell şi Lewis Carroll nu a fost niciodată scos la iveala însă Alice a fost obligată de mama ei să ardă corespondenţa tutorelui-admirator. Înarmat cu jucării şi uneori purtând un volum cu aventurile Aliciei, Carroll patrula prin parcuri şi staţii de tren, cu alura îndrăgostitului seducător. După pierderea Aliciei, spuneau apropiaţi de-ai scriitorului, Lewis Carroll a căzut într-o stare depresivă din care n-a mai putut fi recuperat niciodată.

Lucruri asemănătoare s-au petrecut şi cu Novalis [Friedrich Leopold von Hardemberg] îndrăgostit de Sophie von Kun, care avea pe atunci venerabila vârstă de 12 ani. Un an mai târziu, cu toată opoziţia părinţilor fetei, Novalis se căsătoreşte în secret cu micuţa Sophie care, doi ani mai târziu avea să se îmbolnăvească foarte grav, şi să moară, lăsându-l pe scriitor într-o cumplită tristeţe.

Annabel Lee [Virginia Clemm], la vârsta de 13 ani avea să devină soţia lui Edgar Allan Poe. Leonor, în vârsta de 13 ani, a fost iubita poetului spaniol Antonio Machado cu care avea să se căsătorească un an şi jumătate mai târziu. Sophie, Virginia, Leonor... toate au sfârşit tragic, răpuse de boli necruţătoare. Şi toate la puţin timp după ce şi-au împărtăşit iubirea... Novalis, Allan Poe, Antonio Machado... un triunghi al poeţilor îndrăgostiţi care a lăsat în urma lui creaţii nemuritoare...

Nemuritoare au rămas şi numele fetiţelor-muze care, pentru o scurtă perioadă de timp, aveau să populeze existenţa veşnic îndrăgostiţilor poeţi. Căutători de naturaleţe şi inocenţă, trăind într-o lume aproape lipsită de valenţele afective, neînţeleşi, damnaţi şi uneori minimalizaţi, aceşti minunaţi artizani ai amorului platonic fără vârstă şi fără limită au lăsat în urma lor opere tulburătoare. Să ne amintim din când în când şi de aceste fascinante întâmplări ale predecesorilor noştri în speranţa reinventării conceptului de iubire.



0 comentarii

Publicitate

Sus