Mă uit cu stupoare la un prieten, 20+ ani de căsnicie, când a devenit soţia lui de nesuportat? A fost întotdeauna aşa? Atunci cum de s-a căsătorit cu ea? A devenit între timp, probabil, sigur că a ajuns aşa pentru că nimic nu i-a stat în cale. Nu ştiu cum e acasă dar când suntem în grup la fiecare 10 secunde izbucneşte, îl corectează, îl ceartă, îl ridiculizează. E atât de penibil pentru toţi încât bărbaţii l-au luat la o discuţie, îmi povesteşte unul dintre ei, mai pe urmă, cum s-a uitat la ei exact cu privirea cu care se uita la soţia lui, parcă nu înţelegea că despre el era vorba. Am ales să spun despre el şi nu despre clasicul caz al femeii bătute pentru că există încă ideea că numai femeile sunt victime. Greşit, o agresiune verbală este echivalentă cu una psihică, doar că, poate, rănile nu sunt la fel de uşor vizibile.
De ce vorbesc despre aceste lucruri oribile în loc să scriu despre sufletul pereche, etc.? Ei bine pentru că eu chiar cred în frumuseţe şi necesitatea unei relaţii de acest fel, commitment (îmi place cum sună în engleză, parcă şi sunetul îi conferă o anumită greutate), dar sunt profund dezamăgită de ce a ajuns azi cea mai obişnuită relaţie, adică căsătoria (cacofonie voită:)), scuzaţi... Mă enervează că o facem după ureche, fără să ne gândim, fără un plan, dincolo de unde locuim şi câţi copii facem. Facem planuri pentru vacanţă, ne notăm toate intrările şi orarele de la muzeele din Paris dar pornim în viaţa lângă cineva, de cele mai multe ori complet necunoscut, şi nu ne propunem nici măcar să îl cunoaştem. Am învăţat să conducem echipe complexe, să discutăm relaxat şi doct despre change management, fără să vedem că suntem incluşi în cea mai complexă echipă imediat ce am dat jos hainele de la nuntă, o echipă despre a cărei administrare nu ne-a învăţat nimeni nimic, şi culmea nu aplicăm nici măcar preceptele, de obicei stupizele, care ne sunt vărsate la fiecare training corporatist. Şi ălea ar fi mai bune decât nimic. Cât despre change management, nici nu poate fi vorba deşi ştim sigur că rezistenţa la schimbare este una dintre piedicile majore ale oricărui nou proiect. Ne sprijinim pe ce am văzut la părinţi sau mai degrabă la bunici, merg şi ai altora dacă ai noştri nu corespund, ne amintim cum erau unchiul cu mătuşa în vara aceea, unica în care am fost împreună şi ne spunem uite, se poate, aşa vreau să fim şi noi... Really? Cam asta e tot ce aducem ca experienţă anterioară iar planurile sunt strict legate de exterior. Am mai spus-o şi altă dată:
O să mi-o iau peste nas de la Victor care îmi va spune că îmi găsesc rezolvări în cântecele... dar uneori nu e nevoie de Kant, e de ajuns Florin Bogardo şi un cântecel. Orice, de fapt, care să ne pună pe gânduri că poate e timpul să ne păzim iubirea sau să avem grijă de ea sau altceva, ceva găsit de fiecare dintre noi.