Poate că lumea-i prea mică pentru un război atât de mare sau poate că piticii lui Barbă-cot au împânzit atât de mult lumea încât a venit rândul balaurilor cu şapte capete să-şi facă în mod agresiv simţită prezenţa pe tărâmurile Frumoasei din pădurea adormită. Cert este faptul că în ultima vreme s-au înghesuit atât de mult evenimentele culturale ale diasporei încât stau şi mă întreb dacă nu cumva se pune la cale vreo lovitură de stat într-un ţinut uitat de timp, spre deliciul Zmeului zmeilor şi spre stupoarea elegantei Scufiţa Roşie. Sau poate că nu-i altceva decât praful în ochi aşternut înaintea unor alegeri care se anunţă extrem de furtunoase.
Asociaţia “Romania” cu sediul la Madrid a inaugurat vineri, 24 septembrie 2004, Centrul de Interes Cultural “România” deschis în cadrul Bibliotecii Publice La Latina - Antonio Mingote, din Calle Rafael Finat, 51, Madrid. Acest Centru conţine şi o bibliotecă românească al cărei fond de carte a fost donat Asociaţiei "România" de către Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
La inaugurare au participat aproape 100 de persoane printre care şi personalităţi ale diasporei româneşti din Spania, autorităţi române şi spaniole, ziarişti, reprezentanţi ai televiziunii spaniole TVE, precum şi oameni de cultură spanioli interesaţi de limba română. Din partea spaniolă a luat cuvântul, Directorul General al Arhivelor, Muzeelor şi Bibliotecilor din Comunitatea Madrid, Alvaro Ballarin în timp ce partea română a fost reprezentată de Titus Corlăţean, Secretar de Stat şi coordonatorul Departamentului Românilor de Pretutindeni, de Ambasadorul României la Madrid, Stelian Oancea şi de preşedinta Asociaţiei "Romania", Doina Fagadar. Coordonatoarea merituoasă a acestui proiect a fost Cristina Lincu, secretara Asociaţiei “România” şi reprezentantă a ziarului bilingv Român în lume) care se editează la Madrid. Printre invitaţi s-au numărat preşedintele FEDROM (Federaţia Asociaţiilor Româneşti din Spania), Miguel Fonda Ştefănescu, ambasadorul în misiune specială la Comunitatea Europeană, Jorge Fuentes Monzonis, consul cultural al României, Florina Nicolae şi Nicu Stan, consul al României la Madrid. A fost transmis cu acestă ocazie şi un mesaj al Primului Ministru al României, Adrian Năstase, în care a fost felicitată iniţiativa Asociaţiei “România” cu privire la înfiinţarea Centrului de Interes Cultural “România”.
Evenimentul a continuat cu o parte artistică - recitaluri de poezii în limbile româna şi spaniolă în lectura subsemnatului şi a poetului Cătălin Mârlăneanu, lecturarea unui fragment din Mircea Eliade, în interpretarea actriţei Doina Fagădaru, preşedinta Asociaţiei “România”, precum şi muzică românească intepretată de cântareţul de muzică populară Ştefan Ciucă. În final, toţi participanţii au fost invitaţi să admire o expoziţie de artizanat în timp ce au degustat excelente preparate culinare româneşti. Nu au lipsit celebrele sărmăluţe, muşchiuleţul umplut şi vinul roşu. Drapelul tricolor a fluturat la intrarea în Centrul de Interes Cultural “România” pe parcursul întregii manifestări.
Acest eveniment a fost puternic mediatizat în presa spaniola, având în vedere deschiderea pe care Direcţia Bibliotecilor Publice din Comunitatea Madrid a manifestat-o atât faţă de acest Centru de Interes Cultural, cât şi faţă de cultura românească în general. Televiziunea spaniolă TVE şi-a trimis o delegaţie, au fost prezenţi de asemenea reprezentanţi ai diverselor ziare şi agenţii de presă spaniole, El Mundo, 20minutos, EFE. De altfel, în nota de bun venit, tipărită bilingv de către bibliotecă, se specifică: Centrul de Interes Cultural "România" a luat fiiinţă din dorinţa de a ne cunoaşte într-o lume globalizată, pentru că prin înţelegerea diversităţii culturale a celor din jur se naşte adevărata integrare.
A doua zi, sâmbătă, 25 septembrie, 2004, secretarul de stat, Titus Corlăţean a avut o întâlnire în cadrul Ambasadei României la Madrid, cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Spania, în legătură cu posibilitatea finanţării diferitelor proiecte pe care aceste organizaţii le au în curs de finalizare. Termenul de predare a proiectelor a fost prelungit până în prima parte a lunii octombrie. Asociaţia “România”, prin intermediul Cristinei Lincu, a prezentat un proiect în legătură cu editarea unei antologii bilingve de poezie în timp ce FEDROM a propus crearea unui portal internet destinat informarii cu precădere a românilor din Spania cât şi a celor care intenţionează să intre pe teritoriul spaniol. Participanţii şi-au exprimat încă odată îngrijorarea faţă de lipsa de informare a cetăţenilor români care intenţionează să vină în Spania în căutarea unui loc de muncă. Aceştia sunt atraşi de mirajul câştigării unor importante sume de bani fără să ştie în prealabil despre nenumăratele riscuri la care se expun. Mulţi dintre români sunt înşelaţi de către diverse firme de intermediere a locurilor de muncă sau de către firmele de transport, după care sunt abandonaţi în staţia de autobuze Mendez Alvaro din Madrid sau în alte localităţi ale Spaniei, fără bani, fără posibilităţi de cazare şi fără perspectiva unui loc de muncă. Drama şi disperare acestora este greu de descris în cuvinte. Merită să-ţi încerci şansa de-a găsi un loc de muncă în străinătate dar, înainte de-a lua această decizie, este bine de ştiut asupra riscurile la care te expui. Pentru că, cel puţin la Madrid, câinii nu mai au de mult colaci în coadă.