10.06.2005
Luni, 13 iunie, orele 19.00 va avea loc la Institutul Francez din Bucureşti lansarea în România a albumului de fotografie Dorian Gray semnat Mihaela Marin.

Fotografiile sunt instantanee din spectacolul Portretul lui Dorian Gray, după romanul omonim de Oscar Wilde, pus în scenă de Dragoş Galgoţiu la Teatrul Odeon, stagiunea 2004 - 2005. Decorurile aparţin scenografului Andrei Both, costumele Doinei Levintza şi coregrafia lui Răzvan Mazilu.

Albumul, al cărui design a fost conceput de Fabrice Lehoux - fost director artistic la revista Tabu şi apoi la revista francofonă Regard, a fost lansat în luna mai la Expoziţia Mondială Aichi, Japonia unde s-a bucurat de succes.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti.


Am născut personajul Dorian Gray dintr-un fel de revoltă faţă de epoca noastră, cu tot ceea ce înseamnă ea, de la trivialitatea cotidiană până la contextul cultural care, făcând din ce în ce mai multe concesii vulgului şi mediocrităţii, s-a îndepărtat de propria esenţă.

Cred că arta dansului a rămas unul dintre puţinele spaţii nealterate, un spaţiu al emoţiei pure, al onestităţii faţă de public. Cred într-o viziune coregrafică integratoare a tuturor formelor de mişcare ale corpului uman. Pentru acest spectacol am încercat un amestec de genuri ale dansului, de epoci, pornind de la eterica prezenţă a balerinei în pointes până la contorsiunea trupului din dansul contemporan.

În toate proiectele de până acum şi mai ales în Dorian Gray am fost marcat, recunosc, de modelul celebrelor Balete Ruse de la începutul secolului al XX-lea. M-a pasionat capacitatea, curajul lui Diaghilev - el însuşi un revoltat, un dandy - de a da fiecărui spectacol aura de eveniment, adunând în jurul unei idei cele mai importante nume ale artelor. Tot timpul în avangarda formelor estetice, spectacolele Baletelor Ruse au însemnat naşterea artei moderne, fie că era vorba de dans, muzică sau arte plastice.

Dorian Gray a dorit să-şi păstreze frumuseţea, fericirea. Prin acest spectacol am dorit să atingem, pur şi simplu, frumosul.

(Răzvan Mazilu)

Vizionaţi galeria de fotografii ale Mihaelei Marin din spectacolul Portretul lui Dorian Gray de la Teatrul Odeon, Bucureşti.

Votaţi acest articol:

Media: 4.0/5 (3 voturi)

0 comentarii

Adăugare comentariu

Publicitate

Sus