05.07.2005
În perioada 26 aprilie-3 mai 2005, cinematograful "Le Latina" din Paris a găzduit prima ediţie a Panoramei Filmului Românesc Contemporan, o superbă iniţiativă a asociaţiei ARTROUMAIN sprijinită printre alţii de CNC francez şi CNC român.
Prezenţa mea la festival se datorează domnului Dan Burlacu, preşedintele asociaţiei, pe care îl contactasem cu o săptămână înainte. Am rămas plăcut surprins să aflu că auzise de mine cu ocazia unei expoziţii pe care o realizasem în februarie. Mi-a vorbit de festival şi am căzut de acord să particip şi eu in calitate de fotograf.


Eu şi fotografia? Poveste nu foarte veche. După ce am plecat din ţară în 2000, aproape doi ani am ales să hoinăresc prin Europa; un fel de cale iniţiatică pe care mi-am propus să o parcurg înainte de a împlini 30 de ani. Era un fel de a spune adio adolescenţei întîrziate din care nu mai reuşeam să ies.
Fotografia am învăţat-o aici şi îmi foloseşte ca suport în abordarea diferitelor proiecte pe tema imaginii României. M-am bucurat să pot participa la această primă ediţie a Panoramei Filmului Romanesc Contemporan şi să întîlnesc personalităţi recunoscute din lumea filmului românesc. În programul festivalului au existat zece filme româneşti din ultimi patru ani, şase scurt metraje şi trei documentare mai recente. Invitatul de onoare al acestei ediţii a fost Horaţiu Mălăele, ales de Uniunea Cineaştilor Români ca "cel mai bun actor" în 2004.
În deschiderea festivalului a fost vizionat un clasic superb regizat de Henri Colpi, "Mona steaua fără nume", o coproducţie româno-franceza din 1965, în prezenţa celebrei Marina Vlady. Serata a fost prezentată de criticul de film Henry Chapier.
Organizatorii festivalului şi-au dorit să facă cunoscută publicului francez tînăra generaţie de realizatori români, ale căror filme premiate atît la nivel naţional cît şi internaţional (Cannes, Berlin, Lucarno, Rotterdam) nu au fost difuzate pînă acum în sălile franceze.
“La nuit de court métrage” din cadrul Panoramei s-a bucurat de o mare audienţă şi apreciere din partea publicului. Au fost prezentate ultimele succese ("Trafic"- Cătălin Mitulescu - Palme d’Or la festivalul de la Cannes 2004, "Un cartuş de kent şi un pachet de cafea" - Cristi Puiu - Ursul de Aur Berlin 2004, "Visul lui Liviu"- Corneliu Porumboiu, "Ajutor Umanitar" de Hano Hoffer, etc.) Dezbaterile deschise, întrebările pertinente din partea publicului pe marginea filmelor au creat pentru cîteva zile o adevărată atmosferă de cinema. Criticul de film Alex Leo Şerban a fost mediatorul acestor discuţii iar filmul lui Alexandru Solomon a încheiat ultima seară de proiecţii.
Interesul francezilor pentru filmul românesc contemporan mă lasă să sper că acest festival va deveni un eveniment cinematografic de referinţă pentru anii care vor veni.


Cronici despre acest eveniment în agenda culturală
Amplă sărbătoare a filmului la Paris - 26 aprilie-3 mai 2005
Marfa (românească) şi banii (francezi)

0 comentarii

Publicitate

Sus