03.05.2021

Introducere în ideea MiniTEXTE-lor (scrisă de Ana Cucu-Popescu) aici.


Despre Anna Traistă
Cartea ei preferată e Aru Shah şi Sfârşitul Timpului, iar calul său preferat e Sweety. Pe lângă citit şi echitaţie, Anna mai practică şi dansul modern şi adoră să cerceteze globul pământesc sau harta lumii. Locuieşte în Cluj Napoca, împreună cu părinţii săi, cu sora sa mai mare, Petra, şi cu frăţiorul său mai mic, Vladimir.

Despre Nume şi prenume
De la ce a pornit toată nebunia pe care o trăim? Cine e vinovatul? Trebuie pedepsit, nu? Uneori ne lăsăm duşi de val şi căutăm vinovaţi acolo unde nu sunt. Nume şi prenume este un text despre preconcepţii, frica de celălalt şi barierele pe care le punem noi, oamenii, între noi. Prietenia şi empatia sunt singurele noastre arme reale de a lupta cu situaţiile neplăcute prin care trecem.

***
Nume şi prenume
 de Anna Traistă (6 ani)

Personaje
Narator
Vid Co
Doamna de la magazin
Bonnie

SCENA 1

Narator: A fost odată ca niciodată, un băiat.
Vârsta:19 ani
Nume: Vid
Prenume: Co
Vid Co era trist pentru că oamenii râdeau de el, le era frică şi îl ocoleau mereu. Oamenii nu aveau voie să iasă foarte mult din casă, lucrau de acasă şi copiii nu mergeau la şcoală, la grădi, la creşă, la facultate, la mall, la cinema, la teatru, la piscină, la prieteni, la antrenamente, la bunici, la rude şi nici măcar în vecini.

SCENA 2

Vid Co: E foarte frumos să locuieşti la bloc, îmi place priveliştea frumoasă. Oamenii par atât de mici, par să fie nişte pitici. Mi-ar plăcea şi mie să mă plimb în parc, dar toată lumea fuge şi râde de mine. Acum nimeni nu mai vrea să-mi vorbească, doar fiindcă, că au numit boala ca şi mine. Am, totuşi, o prietenă...

SCENA 3

Bonnie: Înainte de asta mergeam la facultate, învăţătura era viaţa mea! Ştiinţa, natura şi speologia, toate acestea mă bucurau! Mereu aranjată, mereu cu cercei, ieşeam la plimbări şi flori miroseam. Visam ca-ntr-o zi în cosmos s-ajung şi foarte mulţi prieteni să am.

SCENA 4

Narator: Într-o zi Vid Co a rămas fără pâine.
Vid Co (are o cămaşă albă cu papion la gât şi pantaloni cu pătrate): Ahhhhhh, trebuie să mă duc la cumpărături... Nu vreau să merg la cumpărături, nu mă vor lăsa să intru în magazin, fiindcă ei cred că am Corona Virus. Din nou trebuie să mă cert cu oamenii să mă lase să intru. Eu nu vreau să mă cert cu oamenii dar atunci o să rabd de foame!!!
Narator: Dar a găsit curajul în el şi a plecat la magazin.
Narator: şi a plecat la magazin.
Doamna de la magazin: Nu te las să intri! Nu te las să intri!
Vid Co: De ce?
Doamna de la magazin: Ai Covid. NU TE LAS SĂ INTRI!
Vid Co: Eu nu am Covid, pe mine mă cheamă Vid Co!
Doamna de la magazin: Numele?
Vid Co: Vid
Doamna de la magazin: Hm. Prenumele?
Vid Co: Co
Doamna de la magazin: Ha! Numele?
Vid Co: Vid
Doamna de la magazin: Ha! Ha! Vârsta?
Vid Co: 19
Doamna de la magazin: CoVid19! Ha, ha, haaa! Ai poză la intrare cu faţa ta şi nu am voie să te las să intri! Pleacă! Acum!

SCENA 5

Vid Co: Salut!
Bonnie: Salut! Ce faci?
Vid Co: Hey, mă poţi ajuta să cumpăr o pâine, pentru că nu mă lasă să intru la magazin?
Bonnie: Da.
Bonnie: Îmi pare rău că oamenii nu te acceptă, eu sunt aici pentru tine.
Vid Co: Mulţumesc!
Bonnie: Mi-a venit o idee! Putem spune la ştiri că tu nu ai covid, ci te cheamă Vid Co.
Vid Co: Am putea încerca!
Bonnie: Hai să mergem la mine acasă să facem o filmare şi să trimitem la televiziune.
Vid Co: Să mergem.

SCENA 6

Bonnie: Gata?
Vid Co: Nu. Nu
Bonnie: Acum? Încep?
Vid Co: Perfect. Da.Da
Bonnie: Bună seara doamnelor şi domnilor! În acest film apare Co, un prieten de 19 ani. Vreau să vă spun că el nu are Covid, ci acesta este numele lui - Vid Co. Numele de familie: Vid, Prenumele Co - Vid Co. Desigur dacă le spunem invers, apare confuzia - Prenumele: Co, Numele de familie: Vid, Vârsta: 19. Rezultă, CoVid19. Dar aceasta este o co-in-ci-den-ţă! Vă rog să îl acceptaţi şi pe el şi să daţi jos pozele cu el din magazine şi să le aruncaţi la gunoi. Acum va vorbi el.
Bonnie (către Vid Co) Hai! Hai, curaj!
Vid Co: Salut! Eu vreau să vă spun că nu am Covid, doar că pe mine aşa mă cheamă. Sunt foarte trist pentru că nu sunt acceptat. Voi cum v-aţi simţi dacă nu aţi fi acceptaţi? Îmi doresc să pot intra în magazine, să merg la plimbare şi să stau în natură.
Narator: Trimit filmarea la televiziune şi este difuzată în toată lumea. După filmare unii oameni se schimbă şi devin mai prietenoşi. Vid Co îşi face noi prieteni şi poate să meargă la magazin să cumpere pâine, carne şi periuţă de dinţi electrică.
Narator: Cine s-ar fi putut gândi
Vid Co: Cine s-ar fi putut gândi
Bonnie: Cine s-ar fi putut gândi
Vid Co: Că prietenia noastră poate schimba lumea.



MiniTEXTE. Episodul 4 - Nume şi prenume
de Anna Traistă (6 ani)
o producţie MiniREACTOR
regia: Delia Gavliţchi / dramaturg coordonator: Ana Cucu-Popescu / cu: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Max Anchidin / ilustraţii: Lucia Mărneanu / muzica: Max Anchidin / video & montaj: Marius Palermo şi Raul Stan
"MiniTEXTE. Cuvinte de copii" este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Publicitate

Sus